Berta - Distillato d'Uva Riserve Magia

U moet ingelogd zijn om te kunnen bestellen. Klik hier om in te loggen.

Over de wijn

Specificaties

Producent Berta
Smaaktype Droog, intens, verfijnd en met subtiele houttonen.
type Gedistilleerd
Druivenras Barbera, Brachetto, Malvasia
Regio / streek Piëmont
Land Italië
Serveertemperatuur 16 tot 18°C
Opleg potentieel Minimaal 20 jaar.
Inhoud 0.70

Details

Smaakimpressie
Helder, amberbruin van kleur. In de neus aroma’s van oranjebloesem, ingedroogde druiven en tabak. In het smaakpalet tonen van o.a. sinaasappelschil, gekonfijt fruit, vanille en iets van karamel, die gepaard gaan met een zeer lange, zachte maar intense nasmaak.

Vinificatie
In tegenstelling tot grappa, die met de restproducten van het wijnmaakproces (druivenmoer of ‘marc’) wordt gemaakt, wordt een ‘distillato d'uva’ gedistilleerd uit gefermenteerde most of wijn. Hiervoor wordt de distillatieketel met most en wijn gevuld, waarna er stoom door de vloeistof wordt geleid, waarbij de alcohol uit de vloeistof met de stoom opstijgt. Door middel van temperatuurverschillen wordt de alcohol van het water gescheiden. In een kolomdistillatiesysteem gebeurt dit in verschillende aaneengesloten gangen; hierdoor wordt alcohol met een zeer zuivere kwaliteit verkregen. Daarnaast wordt het begin (de kop) en het einde (de staart) van het distillaat gescheiden van het zuivere middenstuk (het hart). Vervolgens wordt de alcohol overgestoken op Franse eikenhouten vaten. Voor de verdere rijping is de kwaliteit van het hout (het soort eiken) van belang, net als de branding aan de binnenkant van het vat. Hoe meer het vat gebrand is, hoe meer tannines en kleur het zal afgeven aan het distillaat. Na 10 jaar rijping op barriques wordt de Distillato d'Uva Riserve Magia met gedistilleerd water op de juiste sterkte gebracht en daarna licht gefilterd en gebotteld.

Culinair Advies
Als digestief na de maaltijd, met zeer goede koffie of espresso, gedroogde vijgen en dadels, noten- of chocoladetaart, crème brûlée en zachte rijpe kazen.

Wijnhuis

Het was de geboorte van Francesco Berta in 1866 die de basis legde voor het familiebedrijf in prachtige distillaten en likeuren. Hij werkte sinds zijn kindertijd al in de wijngaarden en kelders. De volgende generatie zorgde in 1947 voor de eerste distilleerderij en in 2002 werd tijdens de druivenoogst de uiterst moderne distilleerderij Roccavino in gebruik genomen. De innovatieve familie Berta opereert vanuit Casalotto di Mombaruzzo. Een voorbeeld van hun vernuft is het gebruik van plastic containers met een inhoud van 200 kilo voor het transport van de vinaccia ofwel druivenpulp. Uit alle Italiaanse wijnstreken wordt hiermee het basismateriaal vers aangevoerd. De meester-distillateur kan zo een perfecte start maken om met gevoel en precisie de meest verfijnde grappa’s te creëren. De andere specialiteit van het huis zijn de indrukwekkende klassieke likeuren. Het woord ‘puur’ krijgt zijn ware betekenis weer terug. Alle wijnen van dit wijnhuis...

Regio

De Piemonte is een tot de verbeelding sprekend wijngebied in Italië. Vrij vertaald betekent Piemonte ‘aan de voet van de bergen’, wat ook zo is. Vanuit een groot deel van de regio zijn de altijd witte toppen van de Alpen goed zichtbaar. De regio brengt onder andere ‘de wijn van koningen, de koning van wijnen’ voort, namelijk Barolo.

Piemonte ligt in het noordwesten van Italië, tegen de Franse grens aan, ten zuiden van Turijn. De Alpen vormen in het zuid(westen) en iets verder noordelijk een alles bepalende grens voor het gebied. Iets ten zuiden van de regio doemt al snel de Middellandse Zee op. De regio zelf is prachtig glooiend. Geen meter is vlak (officieel is minder dan 5% van de regio als vlak bestempeld) en iedere heuvel lijkt weer net anders dan de volgende te zijn. Alle wijnen van deze regio...

Druivenras

Barbera
De barbera kent zijn thuis in Piemonte, de beroemde wijnstreek in het noordwesten van Italië. Lange tijd stond barbera in de schaduw van nebbiolo, de grote druif voor Barolo en Barbaresco. Tot de jaren tachtig staken de wijnboeren weinig energie in de druif, waardoor de wijnen ook nooit een kans kregen. Gelukkig is dat veranderd en verdient barbera vandaag de dag een podium. De bekendste subgebieden voor barbera zijn Alba, Asti en Monferrato, met de gelijknamige wijnen Barbera d'Alba, Barbera d'Asti en Barbera del Monferrato. Buiten Italië komt barbera voor in Californië, Australië en Argentinië. Alle wijnen met deze druif...

Malvasia
Alle wijnen met deze druif...

Brachetto
Alle wijnen met deze druif...

Beoordelingen

Reviews

Wees de eerste om dit product te waarderen

U recenseert: Berta - Distillato d'Uva Riserve Magia

Uw winkelwagen is bijgewerkt met uw selectie.

Verder winkelen
Naar Bestellen