Billecart Salmon - Vintage

WS
93
DC
89

Deze wijn is beoordeeld door een onafhankelijke jury. De schaal van deze individuele, onafhankelijke jury's is als volgt opgesteld:

RP - Robert Parker - schaal tot 100 punten
WS - Wine Spectator - schaal tot 100 punten
AG - Antonio Galloni - schaal tot 100 punten
PW - Perswijn - 1 t/m 5 sterren (* = slecht, ** = matig, *** = goed, **** = zeer goed, ***** = uitstekend) 
WL - WINELIFE - 1 t/m 3 glaasjes 
HH - Harold Hamersma - een rapportcijfer tot 10 
NK - Nicolaas Klei - 1 t/m 5 glaasjes

  • RP Robert Parker
  • WS Wine Spectator
  • AG Antonio Galloni
  • PW Perswijn
  • WL WINELIFE
  • HH Harold Hamersma
  • NK Nicolaas Klei

U moet ingelogd zijn om te kunnen bestellen. Klik hier om in te loggen.

Over de wijn

Specificaties

Producent Champagne Billecart-Salmon
Smaaktype Mousserend, droog, halfvol, fris, elegant en complex.
Druivenras Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier
Regio / streek Champagne
Land Frankrijk
Oogst 2007
Serveertemperatuur 10 tot 11°C
Opleg potentieel Tot 12 jaar na de oogst.
Inhoud 0,75

Details

Smaakimpressie
Helder, licht goudgeel van kleur. In de neus aroma’s van limoen, perzik, gele pruimen, granny-smith-appels, amandelspijs en versgebakken stokbrood. In het smaakpalet een fijne aanhoudende mousse en tonen van citroen, mandarijn, geel steenfruit en rijpe peer, die gepaard gaan met een fraaie volle afdronk met verfijnde nerveuze zuren.

Vinificatie
De Champagne Vintage van Billecart-Salmon is afkomstig van de grandcruwijngaarden Montagne de Reims (pinot noir) en Côte des Blancs (chardonnay). De druiven worden relatief vroeg, bij een potentieel alcoholpercentage van 10%, geplukt en in de vinificatieruimte meteen ontsteeld en geperst, waarna men het sap 12 uur gekoeld laat rusten om de grovere bestanddelen te laten bezinken. Vervolgens wordt het schone sap overgestoken op roestvrijstalen tanks voor een tweede afkoeling (2°C), om wilde gisten of kleinere bestanddelen te laten bezinken zonder het gebruik van filtering, toevoegen van enzymen of centrifugering. Na 48 uur volgt een temperatuurgecontroleerde alcoholische fermentatie met speciaal gekweekte gisten op schone rvs-tanks, met aansluitend rijping op de ‘lie’ zonder dat de malolactische gisting zich voltrekt. Hierna wordt aan de jonge wijn weer suiker en gist toegevoegd en vervolgens wordt hij gebotteld en afgesloten met een kroonkurk. Tijdens de daarop volgende nieuwe gisting ontstaat koolzuurgas (prise de mousse) en pas na een periode van 84 maanden wordt het gistbezinksel verwijderd (dégorgement) en wordt er 4 gram suiker (dosage) toegevoegd om aan de smaakaanduiding ‘extra brut’ te voldoen.

Culinair Advies
Als aperitief en bij tapas, oesters, langoustines, kreeft en risotto met zalm.

Wijnhuis

Dit beroemde champagnehuis is een van de weinige champagnehuizen die nog steeds in familiebezit is. Opgericht in 1818 en zonder twijfel een van de mooiste Grandes Marques in de Champagne, gevestigd in Mareuilsur-Ay op korte afstand van Epernay. Sommeliers en sterrenchefs plaatsen Billecart-Salmon steevast op hun wijnkaarten vanwege de constante hoogwaardige kwaliteit, zoals van de klassieke Brut Réserve en de Blanc de Blancs. De Brut Rosé is van een uitzonderlijke klasse. Alle wijnen van dit wijnhuis...

Regio

Niet elke mousserende wijn is champagne. Sterker nog: enkel mousserende wijn uit de Franse streek Champagne mag deze naam dragen. De machtige Champenois hebben – in bijna de hele wereld – het alleenrecht op deze naam. Vermaarde wijnen brengt deze tot de verbeelding sprekende streek voort.

De ligging van de Champagne is vrij uniek. Zeer noordelijk, op de uiterste grens om wijn te kunnen maken op het westelijk halfrond. De oceaan is niet ver weg en doet zich redelijk gelden. Ongeveer 150 kilometer boven Parijs is het een streek die geliefd is als weekendbestemming voor de Parijzenaren. Alle wijnen van deze regio...

Druivenras

Chardonnay
Over chardonnay zouden we hier een heel boek kunnen schrijven. Het is met afstand de bekendste druif ter wereld. Hij groeit overal, kent een gigantische diversiteit aan kwaliteiten en smaaktypen, heeft een enorme schare fans, maar is wellicht ook het meest verguisde druivenras; geen andere wijn heeft immers zo’n sterke antibeweging als Chardonnay: ABC – Anything But Chardonnay. Alle wijnen met deze druif...

Pinot Noir
Veel wijnmakers hebben een haat-liefdeverhouding met de pinot noir. Het is een lastig te verbouwen druif, maar hij kan geweldige wijnen geven. Wellicht geldt hetzelfde voor wijndrinkers: de hoge zuren en fijne aroma’s zijn niet aan iedereen besteed. De druif is beroemd van de rode Bourgognes, maar is misschien wel het geheime wapen van de Champagne-streek, waar hij een van de drie belangrijke druivenrassen is. Alle wijnen met deze druif...

Critici over deze wijn

WS
93
Wine Spectator
Nr. 1 top value Wine Spectator: sleek acidity firms this tightly meshed 2007, offering a racy frame for flavors of crème de cassis, toast, ginger and candied lemon chest. Long and minerally on the finish.
DC
89
Decanter
Spicy ocidative touches on the nose with a nutty complexity. It is dry and austere with quite a firm palate and a cool, expressive character.
Beoordelingen

Reviews

Wees de eerste om dit product te waarderen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen beoordelingen schrijven. Log in of registreer

Uw winkelwagen is bijgewerkt met uw selectie.

Verder winkelen
Naar Bestellen