Jacquesson - Dizy Terres Rouges Rosé Magnum

DC
98

Deze wijn is beoordeeld door een onafhankelijke jury. De schaal van deze individuele, onafhankelijke jury's is als volgt opgesteld:

RP - Robert Parker - schaal tot 100 punten
WS - Wine Spectator - schaal tot 100 punten
AG - Antonio Galloni - schaal tot 100 punten
PW - Perswijn - 1 t/m 5 sterren (* = slecht, ** = matig, *** = goed, **** = zeer goed, ***** = uitstekend) 
WL - WINELIFE - 1 t/m 3 glaasjes 
HH - Harold Hamersma - een rapportcijfer tot 10 
NK - Nicolaas Klei - 1 t/m 5 glaasjes

  • RP Robert Parker
  • WS Wine Spectator
  • AG Antonio Galloni
  • PW Perswijn
  • WL WINELIFE
  • HH Harold Hamersma
  • NK Nicolaas Klei

U moet ingelogd zijn om te kunnen bestellen. Klik hier om in te loggen.

Over de wijn

Specificaties

Producent Champagne Jacquesson
Smaaktype Mousserend, droog, halfvol tot vol, redelijk complex en mineralig.
Druivenras Chardonnay
Regio / streek Champagne
Land Frankrijk
Oogst 2011
Serveertemperatuur 9 tot 11°C
Opleg potentieel Tot 8 jaar na aankoop.
Inhoud 1,50

Details

Smaakimpressie
Helder lichtroze rood van kleur. In de neus aroma’s van zure kersen, rode bessen, sleedoorn, specerijen, rozen en iets van brioche. In het smaakpalet een volop aanwezige fijne mousse met tonen van limoenschil, klein rood fruit, appel en vanille, die gepaard gaan met een aanhoudende afdronk met frisse zuren.

Vinificatie
In de laatste week van september worden de druiven handmatig geoogst waarna de trossen eerst een koude inweking van 30 uur krijgen en daarna geperst worden. Vervolgens ondergaat het sap op oude grote houten foeders (sommige 120 jaar oud) een temperatuur gecontroleerde alcoholische fermentatie met wilde (druifeigen) gisten, met aansluitend de malolactische gisting en rijping op de lies. Daarna wordt aan de jonge wijn weer suiker en gist toegevoegd, gebotteld en afgesloten met een kroonkurk. Tijdens de volgende nieuwe gisting ontstaat koolzuurgas (prise de mousse). Pas na een periode van 96 maanden sur lattes, wordt het gistbezinksel verwijderd (dégorgement) en wordt er maximaal 3,5 gram suiker (dosage) aan toegevoegd om aan de smaakaanduiding "extra brut" te voldoen. De Champagne Dizy Terres Rouges van Jacquesson is altijd afkomstig van een enkele jaargang. Dit hele proces verloopt zonder enige vorm van filtering en volgens biologische regels en voorschriften.

Culinair Advies
Aperitief, lunch, Beluga kaviaar, oesters, kreeft, gegrilde wilde zalm, gevogelte, salades en verfijnde Aziatische gerechten.

Wijnhuis

Champagnehuis Jacquesson, opgericht in 1798, is al vanaf het begin bijzonder. De zoon van de oprichter was een slimme uitvinder; hij bedacht onder andere de muselet die champagnekurken op hun plek houdt. Ook met de kwaliteit zat het meteen goed. Napoleon Bonaparte reed op weg naar het slagveld graag een stukje om voor de champagne van Jacquesson. Hoewel dit kleine bedrijf verschillende keren een nieuwe eigenaar kreeg, is er in wezen niets veranderd. Het staat nog steeds voor kwaliteit met een originele benadering. De eigenaars van nu, de broers Jean-Hervé en Laurent Chiquet, willen dat al hun wijnen een eigen karakter hebben dat het oogstjaar en de herkomst weerspiegelt. Ze zijn niet bang om hun eigen weg te gaan en maken bijvoorbeeld geen standaardcuvée die elk jaar hetzelfde moet smaken. Jacquesson is gevestigd in Dizy in de regio Champagne. De wijngaarden liggen op de beste plekken in de Côte des Blancs en de Vallée de la Marne, maar zoals de broers zelf zeggen: het beste terroir is niets waard als je er niet goed voor zorgt. Daarom bewerken ze hun wijngaarden zo natuurlijk mogelijk. Ook bij het wijnmaken gaan ze voorzichtig te werk en forceren niets. Zo ontstaan er champagnes met een eigen persoonlijkheid. Alle wijnen van dit wijnhuis...

Regio

Niet elke mousserende wijn is champagne. Sterker nog: enkel mousserende wijn uit de Franse streek Champagne mag deze naam dragen. De machtige Champenois hebben – in bijna de hele wereld – het alleenrecht op deze naam. Vermaarde wijnen brengt deze tot de verbeelding sprekende streek voort.

De ligging van de Champagne is vrij uniek. Zeer noordelijk, op de uiterste grens om wijn te kunnen maken op het westelijk halfrond. De oceaan is niet ver weg en doet zich redelijk gelden. Ongeveer 150 kilometer boven Parijs is het een streek die geliefd is als weekendbestemming voor de Parijzenaren. Alle wijnen van deze regio...

Druivenras

Pinot Meunier
Pinot meunier is een beetje de underdog van de Champagne. Hoewel hij nagenoeg evenveel staat aangeplant als de andere druiven van deze streek, chardonnay en pinot noir, wordt er maar weinig over gesproken. Toch kan menig wijnboer niet zonder deze druif. Het voordeel van pinot meunier is dat de knopvorming later begint dan bij chardonnay en pinot noir. Dat maakt de druif minder gevoelig voor vorst en dat is handig in de noordelijk gelegen wijngebieden. Alle wijnen met deze druif...

Pinot Noir
Veel wijnmakers hebben een haat-liefdeverhouding met de pinot noir. Het is een lastig te verbouwen druif, maar hij kan geweldige wijnen geven. Wellicht geldt hetzelfde voor wijndrinkers: de hoge zuren en fijne aroma’s zijn niet aan iedereen besteed. De druif is beroemd van de rode Bourgognes, maar is misschien wel het geheime wapen van de Champagne-streek, waar hij een van de drie belangrijke druivenrassen is. Alle wijnen met deze druif...

Critici over deze wijn

DC
98
Decanter
2012: This vineyard transcends its humble terroir of Dizy in profound chalk minerality, which permeates the palate with remarkable distinction, opening into a breathtaking red cherry purity of exceptional line and length. I have long admired Terres Rouges as a powerfully distinctive ro'se, and had always wondered at Jean-Hervé Chiquet's suggestion that this terroir would sit better as a white. Now, I understand.
Beoordelingen

Reviews

Wees de eerste om dit product te waarderen

U recenseert: Jacquesson - Dizy Terres Rouges Rosé Magnum

Uw winkelwagen is bijgewerkt met uw selectie.

Verder winkelen
Naar Bestellen