Cossetti - Barbera d'Asti 'La Vigna Vecchia' 2017

DGH
8,5
NK
2020

Deze wijn is beoordeeld door een onafhankelijke jury. De schaal van deze individuele, onafhankelijke jury's is als volgt opgesteld:

RP - Robert Parker - schaal tot 100 punten
WS - Wine Spectator - schaal tot 100 punten
AG - Antonio Galloni - schaal tot 100 punten
PW - Perswijn - 1 t/m 5 sterren (* = slecht, ** = matig, *** = goed, **** = zeer goed, ***** = uitstekend) 
WL - WINELIFE - 1 t/m 3 glaasjes 
HH - Harold Hamersma - een rapportcijfer tot 10 
NK - Nicolaas Klei - 1 t/m 5 glaasjes

  • RP Robert Parker
  • WS Wine Spectator
  • AG Antonio Galloni
  • PW Perswijn
  • WL WINELIFE
  • HH Harold Hamersma
  • NK Nicolaas Klei

U moet ingelogd zijn om te kunnen bestellen. Klik hier om in te loggen.

Over de wijn

Specificaties

Producent Cossetti
Smaaktype Medium body elegant, licht kruidig en aromatisch.
Druivenras Barbera
Regio / streek Piëmont
Land Italië
Oogst 2017
Sluiting Kurk
Serveertemperatuur 18°C
Opleg potentieel Tot 6 jaar na de oogst.
Inhoud 0,75

Details

Smaakimpressie
Rode kleur met paarse indrukken, een intens aanhoudend aroma van rode en zwarte kersen met daarnaast een fijne kruidigheid. De rijke volle smaak blijft elegant met de voor Barbera kenmerkende frisheid.

Vinificatie
De druiven worden geoogst in deze historische wijngaard van het domein nabij Castelnuovo Belbo. Deze hebben een leeftijd van meer dan 40 jaar en leveren een bescheiden rendement met een hoge fruitkwaliteit. De vergisting vindt plaats in temperatuur gecontroleerde vaten, door de temperatuur niet te hoog op te laten lopen blijven de karakteristieke eigenschappen van de Barbera druif behouden. De rijping van minimaal 1 jaar vindt plaats in grote eikenhouten vaten met een inhoud van 5000 liter. Een deel van de wijn rijpt op barriques (vaten van 225 liter) die 1 jaar gebruikt zijn. De houtinvloed blijft zo beheerst en geeft het de wijn net dat stukje extra complexiteit. Na de rijping worden de wijnen geassembleerd. Op deze manier komen de mooie karakteristieken in de wijn naar boven en speelt het fruit de boventoon en heeft het hout een ondersteunende functie. Grote vaten worden gebruikt om wijnen heel licht te beluchten en hout nauwelijks een rol te laten spelen.

Culinair Advies
Combineert goed met traditionele entrees, diverse soorten wit en roodvlees en medium gerijpte half harde kazen.

Wijnhuis

Het familiedomein Cossetti bestaat al sinds 1891 en heeft bezittingen in de regio Asti in Piëmont. De druif barbera is de absolute specialiteit van dit gebied; hier verwerkt tot zowel speelse en fruitige wijnen als de serieuze La Vigna Vecchia. De Moscato en Brachetto zijn wijnen die breed inzetbaar zijn bij vele desserts. Origineel en niet te zwaar. Alle wijnen van dit wijnhuis...

Regio

De Piemonte is een tot de verbeelding sprekend wijngebied in Italië. Vrij vertaald betekent Piemonte ‘aan de voet van de bergen’, wat ook zo is. Vanuit een groot deel van de regio zijn de altijd witte toppen van de Alpen goed zichtbaar. De regio brengt onder andere ‘de wijn van koningen, de koning van wijnen’ voort, namelijk Barolo.

Piemonte ligt in het noordwesten van Italië, tegen de Franse grens aan, ten zuiden van Turijn. De Alpen vormen in het zuid(westen) en iets verder noordelijk een alles bepalende grens voor het gebied. Iets ten zuiden van de regio doemt al snel de Middellandse Zee op. De regio zelf is prachtig glooiend. Geen meter is vlak (officieel is minder dan 5% van de regio als vlak bestempeld) en iedere heuvel lijkt weer net anders dan de volgende te zijn. Alle wijnen van deze regio...

Druivenras

Barbera
De barbera kent zijn thuis in Piemonte, de beroemde wijnstreek in het noordwesten van Italië. Lange tijd stond barbera in de schaduw van nebbiolo, de grote druif voor Barolo en Barbaresco. Tot de jaren tachtig staken de wijnboeren weinig energie in de druif, waardoor de wijnen ook nooit een kans kregen. Gelukkig is dat veranderd en verdient barbera vandaag de dag een podium. De bekendste subgebieden voor barbera zijn Alba, Asti en Monferrato, met de gelijknamige wijnen Barbera d'Alba, Barbera d'Asti en Barbera del Monferrato. Buiten Italië komt barbera voor in Californië, Australië en Argentinië. Alle wijnen met deze druif...

Critici over deze wijn

DGH
8,5
De Grote Hamersma
2014:
NK
2020
Nicolaas Klei
2015: Omfietswijn 2020. Bij mij op het dorpsplein is een supermarkt die zelfs op zondag open is. Het is er een drukte alsof de hongerwinter eindelijk voorbij is. Heidenen. Weten ze niet dat de zondag er is om ter kerke te gaan, en barolo en barbaresco te drinken? Misschien weten ze dat zelfs in Piemonte niet meer. Ook daar zijn tenslotte al heidenen met waterflesjes gesignaleerd. Een ordentelijk Piëmontees echter drinkt dus des zondags barolo en denkt aan God het een middagdutje met moeder de vrouw of de nieuwe lakei. Doordeweeks is er geen kerk en barbera. Barbera geurend naar donkere kersen, naar herfstbladeren, haardvuur, een voedzame maaltijd in de gastvrije herberg. En dan die opgewekte frisse zuren, dat gezellig eigengereide bittertje. Tenminste zo zou het moeten zijn. Veel barbera is helaas dun, zuur en troosteloos. Andere lijden aan grootmoedswaanzin, denken barolo te zijn, bluffen met intensiteit en concentratie, zijn onverteerbaar als een vooroorlogse zwartekousenpreek. Gelukkig makt Cossetti een degelijk opgevoede barbara, mooi rijp en zachtmoedig, vol pit en kersen. Godzalig lekker.
Beoordelingen

Reviews

Wees de eerste om dit product te waarderen

U recenseert: Cossetti - Barbera d'Asti 'La Vigna Vecchia' 2017

Uw winkelwagen is bijgewerkt met uw selectie.

Verder winkelen
Naar Bestellen