Mestreau & Cie - Cognac V.S.

U moet ingelogd zijn om te kunnen bestellen. Klik hier om in te loggen.

Over de wijn

Specificaties

Producent Mestreau & Cie
Smaaktype Droog, mild, tamelijk verfijnd, elegant en met subtiele houttonen.
type Gedistilleerd
Regio / streek Cognac
Land Frankrijk
Serveertemperatuur 18°C
Opleg potentieel Minimaal 20 jaar.
Inhoud 0,70

Details

Smaakimpressie
Helder, licht goudgeel van kleur. In de neus aroma’s van watermeloen, bloemen en vanille. In het elegante smaakpalet o.a. rijpe appel, honing, peper en tonen van vanille. De afdronk is mineralig en heeft een goede lengte zonder branderige alcohol.

Vinificatie
Na de pluk van voornamelijk ugni-blancdruiven vindt de vinificatie plaats op traditionele wijze. Zonder inweking worden de druiven geperst en dan volgt een alcoholische gisting van ongeveer 1 week, tot de tamelijk zure wijn een alcoholpercentage heeft bereikt van 10%. Hierna volgt een dubbele distillatie in de traditionele ‘alambic charentais’ (een roodkoperen ketel). De eerste distillatie levert een vloeistof op met 30% alcohol en na de tweede is dit uiteindelijk ongeveer 70%. Vervolgens wordt de ‘eau de vie’ overgestoken op eikenhouten vaten van 350 liter. Voor de rijping is de kwaliteit van het hout (het soort eiken) van belang, net als de branding aan de binnenkant van het vat. Hoe meer het vat gebrand is, hoe meer tannine en kleur het zal afgeven aan het distillaat. Na deze eerste fase van de rijping wordt de cognac overgestoken op oudere vaten die geen tannine meer afgeven en tijdens dit proces van ouderen vindt er natuurlijke reductie plaats, d.w.z. verdamping van de vloeistof en vooral van de alcohol. Het vervlogen deel wordt ‘la part des anges’ (het deel van de engelen) genoemd. Om al te veel houtinvloed tijdens het rijpingsproces te vermijden, bewaart men vaak de cognac na ongeveer 30 jaar niet langer op vat maar op ‘bonbonnes’ (grote mandflessen). Uiteindelijk zal de cognac opgekocht worden door grote handelshuizen en geassembleerd worden met cognacs van andere leeftijden en van andere producenten om op deze manier aan de juiste stijl en smaak te voldoen.

Culinair Advies
Bij notentaart, crème brûlée en zachte rijpe kazen als Époisses, Munster en l'Ami du Chambertin.

Wijnhuis

Naast de zeldzame cognacs van La Gabare Grosperrin heeft Guilhem Grosperrin het eeuwenoude cognachuis Mestreau & Cie weer nieuw leven ingeblazen. Door zijn goede naam in de streek heeft hij de mogelijkheid om voldoende oude en zeer hoogwaardige cognac te kopen, te blenden en deze als Mestreau & Cie op de markt te brengen. Ook hier geen kleur- en zoetstof: de cognacs krijgen hun complexe smaak dankzij zeer lange rijping en het buitengewone talent (de neus) van Guilhem. Een prachtig product met verhaal. Alle wijnen van dit wijnhuis...

Regio

Eigenlijk heet dit Franse gebied de Charente, maar vanwege de bekende drank cognac die hier gemaakt wordt, heet het in de volksmond wel de Cognac-streek. Hier wordt per jaar zo’n 9,3 miljoen hectoliter wijn gemaakt, vrijwel alleen maar wit, waarmee het de grootste witte wijn producerende streek van Frankrijk is. Die wijn wordt echter vrijwel geheel gebruikt voor destillatie van cognac.

De streek ligt net boven de Bordeaux-regio, in het westen grenzend aan de Atlantische Oceaan en in het oosten aan de Limousin. Alle wijnen van deze regio...

Druivenras

Ugni Blanc
Alle wijnen met deze druif...

Beoordelingen

Reviews

Wees de eerste om dit product te waarderen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen beoordelingen schrijven. Log in of registreer

Uw winkelwagen is bijgewerkt met uw selectie.

Verder winkelen
Naar Bestellen