Champagne

Niet elke mousserende wijn is champagne. Sterker nog: enkel mousserende wijn uit de Franse streek Champagne mag deze naam dragen. De machtige Champenois hebben – in bijna de hele wereld – het alleenrecht op deze naam. Vermaarde wijnen brengt deze tot de verbeelding sprekende streek voort.

Lees verder...

Lijst Rooster

Naam Bruto prijs Netto prijs Jaar Hoeveelheid
+ -

Billecart Salmon - Brut Réserve

Champagne Billecart-SalmonBrut Réserve
WS
91
HH
9+
PW
5*
NK
5
WL
3

Billecart Salmon - Brut Réserve

Lees meer
+ -

Billecart Salmon - Brut Rosé

Champagne Billecart-SalmonBrut Rosé
WS
91
HH
9+
PW
5*
NK
5
WL
3

Billecart Salmon - Brut Rosé

Lees meer
+ -

Champagne Jacquesson - Cuvee 741

Champagne JacquessonCuvee 741
WS
91
HH
9+
PW
5*
NK
5
WL
3

Champagne Jacquesson - Cuvee 741

Lees meer
+ -

Thierry Houry - Champagne Parcellaire 'Baronette' Extra brut

+ -

Billecart Salmon - Brut Sous Bois

+ -

Billecart Salmon - Blanc de Blancs Grand Cru

+ -

Billecart Salmon - Blanc de Blancs

2006
+ -

Champagne Billecart Salmon - Vintage

2007
+ -

Palmer & Co - Brut Réserve

Champagne Palmer & CoBrut Réserve
WS
91
HH
9+
PW
5*
NK
5
WL
3

Palmer & Co - Brut Réserve

Lees meer
+ -

Palmer & Co - Blanc de Blancs

Champagne Palmer & CoBlanc de Blancs
WS
91
HH
9+
PW
5*
NK
5
WL
3

Palmer & Co - Blanc de Blancs

Lees meer
+ -

Champagne Thierry Houry - Brut Idéal

+ -

Palmer & Co - Brut Blanc de Blancs Magnum

+ -

Billecart Salmon - Nicolas Francois

2002
+ -

Champagne Thierry Houry - Blanc de Noirs

+ -

Billecart Salmon - Extra Brut Réserve

+ -

Champagne Thierry Houry - Blanc de Blancs

+ -

Champagne Palmer & Rosé Reserve

Champagne Palmer & CoRosé Réserve
WS
91
HH
9+
PW
5*
NK
5
WL
3

Champagne Palmer & Rosé Reserve

Lees meer
+ -

Palmer & Co - Brut Réserve 1/2

Champagne Palmer & CoBrut Réserve 1/2
WS
91
HH
9+
PW
5*
NK
5
WL
3

Palmer & Co - Brut Réserve 1/2

Lees meer
+ -

Champagne Jacquesson - Dizy Terres Rouges Rosé Magnum

2011
+ -

Billecart Salmon - Nicolas Francois

2006

Lijst Rooster

Ligging

De ligging van de Champagne is vrij uniek. Zeer noordelijk, op de uiterste grens om wijn te kunnen maken op het westelijk halfrond. De oceaan is niet ver weg en doet zich redelijk gelden. Ongeveer 150 kilometer boven Parijs is het een streek die geliefd is als weekendbestemming voor de Parijzenaren.

Bodem

De bodem in de Champagne is van onschatbare waarde voor het gebied en waarschijnlijk zelfs het geheim van het succes. Het is een extreem kalkrijke bodem (vroeger was hier een binnenzee), die warmte en vocht goed vasthoudt. Als men in de Champagne de wijngaarden in kijkt, is met het blote oog gemakkelijk de witte bodem te onderscheiden.

Klimaat

De zee helpt vooral in de rijpingsmaand (juli) de druiven om goed te groeien. Dit is van essentieel belang, gezien de noordelijke ligging van Champagne. Dit gegeven in combinatie met de vroeg rijpende druiven zorgt ervoor dat de druiven over het algemeen prima rijpen. Daarbij komt dat de druiven voor de productie van champagne zeker niet extreem rijp hoeven te zijn (of zelfs mogen zijn!). Het grote nadeel van de noordelijke ligging is natuurlijk de voorjaarsvorst, die regelmatig (delen van) de oogst vernielt.

Druivenrassen

Er is een aantal druivenrassen toegestaan in de Champagne, maar slechts drie daarvan worden echt veel geteeld. Dit zijn pinot noir (ca. 38%), chardonnay (ca. 28%) en pinot meunier (34%). Laatstgenoemde is een soort kleine broer van pinot noir, die makkelijker te telen is. Hij zorgt voor veel fruit in de wijn.

Gecontroleerde gebieden

De regio Champagne kent één gecontroleerd gebied, waar vrijwel uitsluitend mousserende witte en (in kleinere hoeveelheid) rosé wijnen worden gemaakt. Er wordt in de regio ook een heel klein beetje rode wijn gemaakt van pinot noir. Door de grote vraag naar champagne is het gehele voorbestemde areaal volgeplant met druiven. Er wordt naarstig gezocht naar andere geschikte plekken, maar daar is natuurlijk eeuwig discussie over.

Smaaktype

Hoewel een willekeurige champagne (zeker) niet altijd beter is dan andere mousserende wijn, wordt in deze regio wel de allerbeste bubbeltjeswijn gemaakt. Een goede champagne wordt gekenmerkt door finesse, diepgang en een goed versmolten mousse (hierbij is het koolzuur geheel opgenomen in de wijn).

Wijn/spijs

Champagne is zeker niet alleen een spuitwijn om iets mee te vieren! Goede champagnes kunnen geweldige begeleiders zijn van een maaltijd. Van aperitief tot hoofdgerecht tot nagerecht; er past altijd champagne bij!

Uw winkelwagen is bijgewerkt met uw selectie.

Verder winkelen
Naar Bestellen