Pinot Blanc / Pinot Bianco / Weissburgunder

Pinot blanc is een van de drie druiven uit de machtige pinot-familie. Al eeuwenlang komt de pinotdruif voor in de Franse wijnbouw, maar pinot blanc is een van de jongere varianten als het om precieze vaststelling van het ras gaat.

Lees verder...

Lijst Rooster

Naam Bruto prijs Netto prijs Jaar Hoeveelheid
+ -

Loimer - Winzersekt Blanc de Blancs Magnum

2013

Lijst Rooster

Smaaktype

Goed gemaakte wijnen van pinot blanc vinden een perfecte balans tussen frisheid en opulentie. Het valt op dat de druif een goede vertaler is van het ‘terroir’ waar deze verbouwd is. Wijnen van pinot blanc zijn nooit extreem fris of aromatisch, vaak wel rond en sappig.

Oorsprong

Eeuwenlang werden chardonnay en pinot blanc voor dezelfde druif aangezien. Deze druif werd chardonnet pinot blanc genoemd. Pas in 1868 werden beide rassen van elkaar onderscheiden. Het is vanwege de lang bestaande verwarring onmogelijk om precies het moment en de plaats van ontstaan te benoemen voor pinot blanc. Zeker is dat het een kleurmutatie is uit de pinot-familie, die op zich waarschijnlijk al meer dan 2000 jaar bestaat.

Locaties

De bekendste plek waar pinot blanc verbouwd wordt, is de Alsace. Hij wordt hier niet altijd gezien als een ras dat hoge kwaliteit geeft, en ook wel het werkpaard genoemd. Pinot blanc staat in groteren getale aangeplant in Italië, Duitsland en Oostenrijk. Vooral in Duitsland levert de druif enkele verbluffende wijnen op, met name in de Pfalz.

Opvoeding

De verwarring met chardonnay is niet vreemd: pinot blanc heeft geen hoge zuurgraad en is niet erg aromatisch. Een opvoeding op hout kan de druif om die reden prima verdragen. Daarentegen zijn er ook veel producenten die juist de frisheid van de wijn zoeken en dus vroeg plukken, geen tweede gisting toepassen en een opvoeding op rvs prefereren. In Alsace is het een ras dat vaak geblend wordt, vooral met auxerrois.

Synoniemen

Op veel plekken in de wereld wordt er een andere naam voor pinot blanc gebruikt. Zo heet de druif in Italië pinot bianco en in Duitsland en Oostenrijk weissburgunder (of weisser burgunder).

Genetische overeenkomst

Als pinotmutatie is de pinot blanc een extreem belangrijke druif voor de hedendaagse wijnbouw. De pinot-familie is gemuteerd uit de Duitse gänsfüsser en een ander onbekend ras. Zelf zijn de pinotvariëteiten vooral ouders van vele druivenrassen, waaronder gamay, aligoté en het paradepaardje chardonnay.

Moeilijkheidsgraad

Pinot blanc geen moeilijk te verbouwen druif. Zo is hij, ondanks zijn vroege bloemzetting, goed bestand tegen koele temperaturen. Voor de wijnmaker is het de kunst om rijpe druiven te plukken die nog voldoende zuren bevatten.

Uw winkelwagen is bijgewerkt met uw selectie.

Verder winkelen
Naar Bestellen