Pinot Noir / Spätburgunder

Veel wijnmakers hebben een haat-liefdeverhouding met de pinot noir. Het is een lastig te verbouwen druif, maar hij kan geweldige wijnen geven. Wellicht geldt hetzelfde voor wijndrinkers: de hoge zuren en fijne aroma’s zijn niet aan iedereen besteed. De druif is beroemd van de rode Bourgognes, maar is misschien wel het geheime wapen van de Champagne-streek, waar hij een van de drie belangrijke druivenrassen is.

Lees verder...

Lijst Rooster

Naam Bruto prijs Netto prijs Jaar Hoeveelheid
+ -

Billecart Salmon - Brut Réserve

Champagne Billecart-SalmonBrut Réserve
WS
91
HH
9+
PW
5*
NK
5
WL
3

Billecart Salmon - Brut Réserve

Lees meer
+ -

Billecart Salmon - Brut Rosé

Champagne Billecart-SalmonBrut Rosé
WS
91
HH
9+
PW
5*
NK
5
WL
3

Billecart Salmon - Brut Rosé

Lees meer
+ -

Champagne Jacquesson - Cuvee 741

Champagne JacquessonCuvee 741
WS
91
HH
9+
PW
5*
NK
5
WL
3

Champagne Jacquesson - Cuvee 741

Lees meer
+ -

Billecart Salmon - Brut Sous Bois

+ -

Champagne Billecart Salmon - Vintage

2007
+ -

Palmer & Co - Brut Réserve

Champagne Palmer & CoBrut Réserve
WS
91
HH
9+
PW
5*
NK
5
WL
3

Palmer & Co - Brut Réserve

Lees meer
+ -

Champagne Thierry Houry - Brut Idéal

+ -

Billecart Salmon - Nicolas Francois

2002
+ -

Champagne Thierry Houry - Blanc de Noirs

+ -

Weingut Loimer - Winzersekt Reserve Extra Brut

+ -

Billecart Salmon - Extra Brut Réserve

+ -

Champagne Palmer & Rosé Reserve

Champagne Palmer & CoRosé Réserve
WS
91
HH
9+
PW
5*
NK
5
WL
3

Champagne Palmer & Rosé Reserve

Lees meer
+ -

Palmer & Co - Brut Réserve 1/2

Champagne Palmer & CoBrut Réserve 1/2
WS
91
HH
9+
PW
5*
NK
5
WL
3

Palmer & Co - Brut Réserve 1/2

Lees meer
+ -

Billecart Salmon - Nicolas Francois

2006
+ -

Champagne Billecart-Salmon - Clos Saint Hilaire

1999
+ -

Billecart Salmon - Brut Réserve Jeroboam

+ -

Palmer & Co - Brut Millésime

2008
Champagne Palmer & CoBrut Vintage
WS
91
HH
9+
PW
5*
NK
5
WL
3

Palmer & Co - Brut Millésime

Lees meer
+ -

Palmer & Co - Brut Réserve Magnum

+ -

Billecart Salmon - Brut Rosé Magnum

+ -

Billecart Salmon - Brut Réserve Magnum

Lijst Rooster

Smaaktype

Wijnen van de pinot noir zijn vaak te herkennen aan drie kenmerken. Allereerst het fijne rode fruit; aroma’s van aardbeien en frambozen zijn eerder regel dan uitzondering. Ten tweede de aardse aroma’s, die naarmate de wijn ouder wordt steeds meer naar de voorgrond komen. Tot slot de frisse zuren, die een goede Pinot Noir zijn breedte en bewaarpotentieel geven. Naargelang het gebruik van hout tijdens de opvoeding kan de wijn van fijnzinnig tot vrij krachtig zijn.

Oorsprong

Hier zullen wij de oorsprong van de pinot in het algemeen, en niet die van de kleurmutatie pinot noir, bespreken. Hoewel er vele theorieën zijn over de herkomst van pinot, is er geen enkele sluitend en bewezen. Het zou goed kunnen dat de druif heel dicht bij de oerdruif voor wijnbouw staat: ‘Vitis vinifera’. Wel is het zo dat er in het noorden van Frankrijk (in Île-de-France) nog steeds ‘Vitis vinifera’-stokken staan, daar waar ook de eerste notitie van pinot is opgetekend in de 13e eeuw, onder de toen gebruikte naam morillon.

Locaties

Pinot noir en de Bourgogne zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar ook in Champagne, Alsace en tegenwoordig veel in Languedoc, groeit deze druif in Frankrijk. Buiten de Franse grenzen staat hij op heel veel plekken, zowel binnen als buiten Europa. Mits het een koel klimaat is, kan de druif prachtige wijnen geven, vooral van kalkrijke bodems.

Opvoeding

De pinot noir is een druif die uitstekend geschikt is voor houtlagering. Hierbij moet het geen doel zijn om een krachtige, bijna opgepompte wijn te maken, maar om de complexe aroma’s van de druif tot wasdom te laten komen. Vaak gebruikt de wijnmaker reeds gebruikte en/of licht getoaste fusten om de wijn op te voeden. Hiermee worden de structuur van de wijn en de aroma’s niet aangetast. Het fragiele rode fruit van pinot noir kan echter ook prachtig in de wijn bewaard blijven door deze op rvs op te voeden.

Synoniemen

Vanwege zijn leeftijd en vele omzwervingen kent de pinot noir vele synoniemen die nog steeds actief gebruikt worden. Zo heet de druif in het Duits blauburgunder of spätburgunder en in het Italiaans pinot nero. Tegenwoordig minder vaak gebruikte namen zijn morillon noir en savagnin noir.

Genetische overeenkomst

Doordat de druif al zo lang bestaat, is er ruim voldoende tijd geweest om te klonen en muteren. Belangrijk is het te benoemen dat de druif een kleurmutatie is van de originele pinotdruif, net als pinot blanc en pinot gris dat zijn. De belangrijkste druiven die pinot heeft voortgebracht – vaak samen met gouais blanc – zijn aligoté, auxerrois, gamay en als klap op de vuurpijl chardonnay.

Moeilijkheidsgraad

Pinot noir is een lastig te verbouwen druif. Hij heeft een dunne schil en is daardoor gevoelig voor hagel, wind en diverse ziektes. Hij loopt vroeg uit en is vroeg rijpend, waarmee het gevaar voor schade door voorjaarsvorst aanwezig is. Echt fraaie wijnen geeft de druif echter juist op de grens van zijn mogelijke groeiklimaat. Daar waar hij net rijp wordt, geeft hij prachtige wijnen. Als de wijnmaker ervoor kiest om daar de druif aan te planten – in de hoop grote wijnen te maken – neemt hij dus het risico dat dit met zich meebrengt op de koop toe.

Uw winkelwagen is bijgewerkt met uw selectie.

Verder winkelen
Naar Bestellen