Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. ...
  7. 7

Nieuw wijnhuis: Casa Ferreirinha

vrijdag 4 augustus 2017

Met trots stellen graag het volgende nieuwe wijnhuis voor waarvan wij vanaf heden de wijnen in huis hebben: het Portugese Casa Ferreirinha uit de Douro regio.

Casa Ferreirinha is het erfgoed van A.A. Ferreira, één van de historische wijnhuizen uit Porto/Douro die al handel dreef in 1751 en waarvan Dona Antónia Ferreira in de 19de eeuw het gezicht werd. Zij was een echte onderneemster, charismatisch en met haar eigen visie. Zij creëerde nieuwe mogelijkheden met de terrasgewijze wijngaarden, verbeterde de oude wijnranken en zorgde voor scholen, kinderopvang en ziekenhuizen voor de werknemers. Ferreirinha is de koosnaam die de mensen haar gaven. 

De groei en ontwikkeling van Casa Ferreirinha hangt samen met een voorbeeldige en creatieve manier van wijnbouw en het wijn maken. De volgende wijnen worden al jaren geproduceerd onder leiding van wijnmaker Luís Sottomayor.


 

Planalto

Planalto Douro White 2016

Druiven: 30% Viosinho, 15% Malvasia Fina, 15% Gouveio, 15% Códega, 15% Arinto, 5% Rabigato, 5% Moscatel
Lagering: 20% van de wijn heeft 3 maanden op houten vaten gelagerd, het overige deel in roestvrij stalen tanks
In de geur en smaak zijn nuances van citrus, tropisch en wit fruit te vinden, asperges en diverse florale tonen, gevolgd door een levendige zuurgraad en een elegante en harmonieuze afdronk. Heerlijk bij lichte gerechten, salades, vis, zeevruchten en ook als aperitief zeer geschikt.

Serveertemperatuur: 9-11⁰C.

Grandewhite

Vinha Grande Douro White 2015

Druiven: 40% Viosinho, 30% Arinto, 10% Gouveio, 10% Códega & 10% Rabigato
Lagering: 8 maanden op Franse eiken houten vaten
Intense aroma's van wit en tropisch fruit, naast florale tonen, een lichte mineraliteit en mooie geïntegreerde, discrete houttonen die zorgen voor complexiteit. Levendige, frisse zuurgraad met in de afdronk wat tonen van wit fruit en asperges. Lange, elegante en gebalanceerde afdronk. Serveer als aperitief of bij gerechten met vis, zeevruchten, salade, pasta en zelfs wit vlees.
Serveertemperatuur: 9-11⁰C

Esteva

Esteva Douro Red 2015

Druiven: 35% Tinta Roriz, 30% Tinta Barroca, 25% Touriga Franca, 10% Touriga Nacional
Lagering: in roestvrij stalen tanks
De druiven zijn afkomstig van de wijngaarden bij de estates in Quintas do Caêdo, Seixo & Porto. 

In de geur florale tonen van cistusroos, balsamico, ceder, hars en rood fruit zoals aardbeien en kersen. Ook in de levendige en frisse smaak wordt het rode fruit gepresenteerd naast de florale tonen en komen de goed geïntegreerde zuurgraad en de gepolijste tannines goed tot hun recht. Veelzijdige wijn die past bij diverse gerechten; denk aan gevogelte, vis, vlees, pasta, rijke salades, kazen en charcuterie.
Serveertemperatuur: 15-17⁰C.

Grandered
 

Vinha Grande Douro Red 2015

Druiven: 55% Touriga Franca, 20% Tinta Roriz, 20% Touriga Nacional, 5% Tinto Cão
Lagering: 12 tot 18 maanden in gebruikte Franse eikenhouten vaten

Intense en complexe geur met aroma’s van divers rood fruit zoals aardbeien en frambozen, nuance van viooltjes, florale tonen, diverse specerijen en mooi geïntegreerd hout. In de smaak naast het rode fruit, ook mineralen en specerijen, gevolgd door een elegante en aanhoudende afdronk met een aangename zuurgraad. Prachtig om gerechten met rood vlees te begeleiden, maar ook passend bij pasta en diverse kazen.
Serveertemperatuur: 16-18⁰C; open de fles een tijdje voordat de wijn wordt uitgeschonken  

Callabriga

Callabriga Douro Red 2015

Druiven: 80% Touriga Franca, 15% Touriga Nacional, 5% Tinta Roriz
Lagering: 12 tot 18 maanden op gebruikte Franse (75%) en Amerikaanse (25%) eikenhouten vaten
De druiven zijn afkomstig van diverse wijngaarden in Almendra.

De wijn wordt gekenmerkt door complexe aroma’s en een mooie intensiteit, met aroma’s van pruimen, aardbeien en frambozen, naast mint, mineralen en wat hout van de lagering. Volle wijn met stevige tannines, rood fruit en peper. Lange en complexe afdronk. Doet het zeer goed bij rood vlees, wild, gebakken vis en krachtige kazen. 
Serveertemperatuur: 16-18⁰C.

Leda

Quinta da Leda Douro Red 2014

Druiven: 60% Touriga Franca, 15% Touriga Nacional, 15% Tinto Cão, 10% Tinta Roriz
Lagering: 18 maanden op Franse eiken houten vaten, waarvan 50% nieuw

De geur wordt gedomineerd door aroma’s van rood en zwart fruit, naast ceder, peper, cacao en chocola. Tevens ook florale tonen, zoals hars en subtiel hout. Fris door de fraaie zuren en mooie tannines en een zeer lange en harmonieuze afdronk. Drink deze wijn bij rood vlees, wild en sterke kazen.
Serveertemperatuur: 16-18⁰C; open de fles een uur voor gebruik

Barca









Barca Velha Douro Red 2008

De icoonwijn van Casa Ferreirinha! De woorden klassiek, intens, complex, elegant en rijk zijn eigenlijk nog ontoereikend om de wijn te duiden. De eerste oogst vond plaats in 1952 en het was eigenlijk ondenkbaar dat een stille top kwaliteitswijn in deze regio kon worden geproduceerd. Barca Velha wordt alleen gemaakt in de allerbeste jaren en tot nu toe zijn er 19 jaren op de markt gebracht (1952/1953/1954/1955/1957/1964/1965/1966/1978/1981/1982/1983/1985/1991/1995/1999/2000/2004/2008). Mochten de druiven het niet halen om te worden ingezet in de Barca Velha dan worden ze in uitzonderlijke gevallen gebruikt voor de Reserva Especial. 

Druiven: 50% Touriga Franca, 30% Touriga Nacional, 10% Tinta Roriz & 5% Tinta Cão 
Lagering: 16 maanden op nieuwe Franse eiken houten vaten van 225 liter

In het fraaie bouquet zijn de aroma’s van het rijpe rode fruit, asperges en artisjok duidelijk aanwezig, tezamen met tonen van peper, kruidnagel, hars en hout. Volle smaak met een levendige zuurgraad, intense tannines en tonen van vers rood fruit, peper, kruidnagel en gember. De wijn heeft een uitzonderlijk lange, gracieuze en harmonieuze afdronk. Prachtig bij gerechten met vlees, wild en sterke kazen.
Serveertemperatuur: 16-18⁰C.; zet de fles een nacht voor gebruik staand neer, open de wijn 2-3 uur voor gebruik en decanteer de wijn zorgvuldig om de wijn te scheiden van het natuurlijke depot.
 

 


 

Nieuw wijnhuis: Bodegas Olivares

vrijdag 7 juli 2017

olivares

In 1930 raakte Pascual Olivares Fernandez ervan overtuigd dat Monastrell, de originele variëteit van de regio, in staat was om onderscheidende wijnen te produceren die het karakter van de regio zouden weergeven. Hij begon met het produceren van kleine hoeveelheden wijn en dat was de geboorte van Bodegas Olivares.

De 275 hectare wijngaarden liggen op een uniek terroir; zanderig met een hoog percentage kalk waar de Monastrell goed op gedijd. Het gebied staat bekend om zijn plotselinge weersinvloeden en de wijngaarden liggen op een hoogte van 825 meter. Van de 275 hectare bestaat 110 hectare uit oude niet-geënte en originele Monastrell wijnstokken die de druiven het onderscheidende karakter geven. 

Panarroz

Bodegas Olivares - Panarroz
65% Monastrell, 20% Garnacha, 15% Syrah
Fermentatie vindt plaats in roestvrij stalen tanks. Deze jonge wijn is typisch Mediterraans en heeft een grote hoeveelheid aroma’s van pruimen en donker fruit, naast wat tonen van specerijen en peper in de geur. Een veelzijdige wijn met een zijdezachte structuur. Perfect om te combineren met gegrild vlees.

Tinto

Bodegas Olivares - Tinto
75% Monsatrell, 15% Garnacha, 10% Syrah 
Olivares Tinto is een fruitige rode wijn met in de geur aroma’s van donkere bessen en kersen. In de smaak heeft de wijn, naast het zoete fruit  wat tonen van peper en een aangename zuurgraad. Mooie combinatie bij diverse gerechten met vis en vlees, bij pasta en belegen kazen.

Dulce

Bodegas Olivares - Dulce
100% Monastrell 
De ultieme uiting van de druif Monast
rell, met enorme concentratie, balans en vasthoudendheid. De wijn is gemaakt van laat geoogste en deels ingedroogde druiven en heeft 2 jaar geouderd op fles. Het is een levendige zoete rode wijn uit de regio Jumilla met in de geur en smaak aroma’s van vijgen en divers rijp fruit. Past perfect bij allerlei desserts, en het beste bij desserts met chocolade. Maar voor het contrast ook zeer geschikt bij blauwe en belegen kazen.

 

>> Bekijk de wijnen hier <<

Verschillende wijngebieden in Frankrijk zijn de afgelopen weken zwaar getroffen door nachtvorst. Hierbij delen we graag het laatste nieuws uit verschillende regio's. Wijnboeren hebben de wijngaarden nog geprobeerd te redden tegen de vorst met kacheltjes en andere methoden, maar helaas is er toch veel beschadigd.

bordeaux frost
Wijngaard in Saint-Emilion met kacheltjes tegen vorst, foto Decanter.


In Bordeaux zijn verschillende delen zwaar getroffen door vorst in de nachten van 26 en 27 april. Bernard Farges, voorzitter van het Syndicat des Bordeaux, meldt dat 60 tot 80% van de wijngaarden in het hele departement is getroffen.

De rechteroever schijnt het zwaarst getroffen te zijn: 40 tot 70% in de Côtes de Blaye is vernietigd. In de Côtes de Bourg is meer dan 1.000 hectare getroffen en is de complete oogst verloren. In Saint-Emilion is volgens de eerste berichten sprake van 80% getroffen wijngaarden. 

Binnen de linkeroever heeft meer dan 50% van de Médoc zware verliezen geleden, van 20 tot 90% schade verlies. Slechts het deel direct langs de rivier schijnt gespaard te zijn. Ook Graves en Sauternes zijn zwaar getroffen. Het schijnt een van de ergste vorstschades te zijn sinds 26 jaar. De groeicyclus in deze regio's was door de warme lente namelijk al vroeg op gang gekomen waardoor de beschadigingen van de uitlopers groot is. Daarnaast is er een aangepaste regelgeving met betrekking tot rendementen en hebben de wijnhuizen minder volume in reserve, waardoor de totale beschikbare productie van 2017 flink zal dalen.


In de Cognac regio heeft de vorst erg lang aangehouden en zijn wijngaarden getroffen die 3 weken voorliepen in de groeicyclus. De eerste schattingen spreken van 25.000 hectare die voor meer dan 75% zijn getroffen, volgens Alexandre Imbert, voorzitter van het Syndicat des Viticulteurs de Cognac. Gevreesd wordt echter dat nadat de eerste balans is opgemaakt, we eerder uitkomen op 30.000 à 35.000 hectare, de helft van de appellatie. In de Bergerac zijn zelfs 60% van de wijngaarden getroffen door de vorst.


In de Languedoc-Roussillon wordt al gesproken van een verlies dat dicht bij de 2 miljoen hectoliter komt. Dit zal een economische ramp worden, sommige coöperaties lijden een verlies van 80% van hun volume. Historisch gezien ligt de productie in deze regio tussen de 12,5 en 14 miljoen hectoliter per jaar.


Tussen 19 en 22 april is de Drôme regio aanzienlijk getroffen. De eerste schattingen melden dat meer dan 50% van de wijngaarden met de appellatie Clairette de Die dit jaar niets zullen produceren.


In de Loire heeft vorst in de nachten van 20 en 21 april én van 26 tot 29 april flinke schade aangericht. Sommige percelen zijn voor 90% tot zelfs 100% vernietigd. Het is moeilijk te zeggen wat de uiteindelijke schade zal zijn, maar voor de gehele regio is de schatting op dit moment 15 tot 30%. De AOC Chinon is zwaar getroffen in het oosten: tussen 25 en 30% van de wijngaarden. In Touraine-Amboise zijn de wijngaarden in het noorden getroffen. 
Bij de AOC’s Cheverny en Cour-Cheverny zijn sommige percelen compleet vernietigd. 


Ook in de Chablis heeft de vorst grote schade aangericht. Er zijn een aantal nachten vorst geweest wat heeft geleid tot grote verliezen van bloesem/fruit. De oogst van 2017 zal het tekort van 2016 dus helaas niet kunnen compenseren. 


Daarnaast is het Champagne gebied ook niet ontkomen aan de vorst. Het ziet ernaar uit dat 2/3 van de productie in de Côte des Blancs en 1/3 van de productie in de Grande Vallée de la Marne verloren is gegaan. 

Vorst

 

Lees meer

Tijdens de overzichtsproeverij op 13 maart 2017 hebben wij de rosé's uit het nieuwe jaargang 2016 gepresenteerd. 
Deze nieuwe jaargangen zijn net gebotteld, hieronder een overzicht van de kersverse rosé's: 

Wolf rosé

Villa Wolf - Ernst Loosen, rosé Pinot noir 2016
Pfalz
Pinot noir
Deze rosé springt het glas uit, vol met tonen van zoet rood fruit zoals aardbei en frambozen. Een echte allemansvriend.

Felix rosé Domaine St. Felix, rosé Cuvée Pierre Martin 2016
Languedoc-Roussillon
Carignan

Perfecte prijs-kwaliteit verhouding, dat bewijst dit nieuwe jaar weer opnieuw. Prachtig licht van kleur en mooi in balans.
CM rose Les Vignerons d'Alignan du Vent, Cante Merle rosé 2016
Languedoc-Roussillon
Carignan, Cinsault, Grenache, Syrah

Lekker drinkbare rosé. Fris, fruitig, ongecompliceerd. Heerlijke rosé voor elke dag.
 Perrin rose  

Famille Perrin, Luberon rosé 2016
Luberon
Cinsault, Grenache, Syrah
Frivool glas rosé met aroma's van sinaasappelschil, grapefruit en een licht kruidige afdronk. Deze vooraanstaande familie bewijst ook met deze rosé dat ze topwijnen maken.

 triennes rose Triennes, rosé 2016
Var
Carignan, Cinsault, Merlot, Syrah
Knisperende rosé, vol met aroma's van frambozen en kersen. 
Andre

Figuiere, Le Saint André rosé 2016
Provence
Cabernet, Cinsault, Grenache, Syrah
Frivole rosé, sappig karakter met aroma's van perziken en wilde aardbeien.

Andre

Figuiere, Cuvée Magali rosé 2016
Provence
Cabernet, Cinsault, Grenache, Syrah
Mooie klassieke Provence rosé. Zachtroze van kleur zoals een Provence moet zijn. Lekker fris met citrus fruit. Vol sap, aroma's van abrikozen en grapefruit. Een feest voor op het terras!


puech
Puech-Haut, Prestige rosé 2016
Languedoc-Roussillon
Cinsault, Grenache
Deze rosé is een feest. Alleen de fles is al een eye-catcher en de wijn zelf is een explosie van fruit welke bij een mooi gerecht als boullabaise of paella kan worden gedronken. Aroma's van provençaalse kruiden zoals rozemarijn en tijm maken het vakantie gevoel compleet! 
 bardo Cantina Gorgo, Chiaretto Bardolino rosato 2016
Veneto
Bardolino
De rosé versie van de bekende Bardolino wijn. Jonge en toegankelijke wijn met een heldere roze kersenkleur. Jong rood fruit in de neus en lekker sappig fruit in de smaak.
 montenidoli

Montenidoli, Canaiuolo rosato 2016
Toscane
Canaiuolo
Mooie zalmroze kleur. Heerlijke geur van frambozen en citrus. Echt een culinaire rosé die met schaal en schelpdieren een lekkere combinatie vormt. Mooie frisse, schone wijn met een aangename, intense smaak.

 viejo Viejo Marchante, Tempranillo rosé 2016
Valdepeñas
Tempranillo
Frisse rosé, met fruitige tonen van frambozen en bessen. Ook lekker als aperitief en perfect voor op het terras. 
 enate Enate, Rosado 2016
Somontano
Cabernet Sauvignon
Dit is een volle rosé met fruit van blauwe bosbessen, aardbeien met wat specerijen. Lekkere soepele wijn. Goed te combineren met tapas en fingerfood maar ook bijvoorbeeld bij de Oosterse keuken.

Tags:

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. ...
  7. 7
Uw winkelwagen is bijgewerkt met uw selectie.

Verder winkelen
Naar Bestellen