Pagina:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6

Verschillende wijngebieden in Frankrijk zijn de afgelopen weken zwaar getroffen door nachtvorst. Hierbij delen we graag het laatste nieuws uit verschillende regio's. Wijnboeren hebben de wijngaarden nog geprobeerd te redden tegen de vorst met kacheltjes en andere methoden, maar helaas is er toch veel beschadigd.

bordeaux frost
Wijngaard in Saint-Emilion met kacheltjes tegen vorst, foto Decanter.


In Bordeaux zijn verschillende delen zwaar getroffen door vorst in de nachten van 26 en 27 april. Bernard Farges, voorzitter van het Syndicat des Bordeaux, meldt dat 60 tot 80% van de wijngaarden in het hele departement is getroffen.

De rechteroever schijnt het zwaarst getroffen te zijn: 40 tot 70% in de Côtes de Blaye is vernietigd. In de Côtes de Bourg is meer dan 1.000 hectare getroffen en is de complete oogst verloren. In Saint-Emilion is volgens de eerste berichten sprake van 80% getroffen wijngaarden. 

Binnen de linkeroever heeft meer dan 50% van de Médoc zware verliezen geleden, van 20 tot 90% schade verlies. Slechts het deel direct langs de rivier schijnt gespaard te zijn. Ook Graves en Sauternes zijn zwaar getroffen. Het schijnt een van de ergste vorstschades te zijn sinds 26 jaar. De groeicyclus in deze regio's was door de warme lente namelijk al vroeg op gang gekomen waardoor de beschadigingen van de uitlopers groot is. Daarnaast is er een aangepaste regelgeving met betrekking tot rendementen en hebben de wijnhuizen minder volume in reserve, waardoor de totale beschikbare productie van 2017 flink zal dalen.


In de Cognac regio heeft de vorst erg lang aangehouden en zijn wijngaarden getroffen die 3 weken voorliepen in de groeicyclus. De eerste schattingen spreken van 25.000 hectare die voor meer dan 75% zijn getroffen, volgens Alexandre Imbert, voorzitter van het Syndicat des Viticulteurs de Cognac. Gevreesd wordt echter dat nadat de eerste balans is opgemaakt, we eerder uitkomen op 30.000 à 35.000 hectare, de helft van de appellatie. In de Bergerac zijn zelfs 60% van de wijngaarden getroffen door de vorst.


In de Languedoc-Roussillon wordt al gesproken van een verlies dat dicht bij de 2 miljoen hectoliter komt. Dit zal een economische ramp worden, sommige coöperaties lijden een verlies van 80% van hun volume. Historisch gezien ligt de productie in deze regio tussen de 12,5 en 14 miljoen hectoliter per jaar.


Tussen 19 en 22 april is de Drôme regio aanzienlijk getroffen. De eerste schattingen melden dat meer dan 50% van de wijngaarden met de appellatie Clairette de Die dit jaar niets zullen produceren.


In de Loire heeft vorst in de nachten van 20 en 21 april én van 26 tot 29 april flinke schade aangericht. Sommige percelen zijn voor 90% tot zelfs 100% vernietigd. Het is moeilijk te zeggen wat de uiteindelijke schade zal zijn, maar voor de gehele regio is de schatting op dit moment 15 tot 30%. De AOC Chinon is zwaar getroffen in het oosten: tussen 25 en 30% van de wijngaarden. In Touraine-Amboise zijn de wijngaarden in het noorden getroffen. 
Bij de AOC’s Cheverny en Cour-Cheverny zijn sommige percelen compleet vernietigd. 


Ook in de Chablis heeft de vorst grote schade aangericht. Er zijn een aantal nachten vorst geweest wat heeft geleid tot grote verliezen van bloesem/fruit. De oogst van 2017 zal het tekort van 2016 dus helaas niet kunnen compenseren. 


Daarnaast is het Champagne gebied ook niet ontkomen aan de vorst. Het ziet ernaar uit dat 2/3 van de productie in de Côte des Blancs en 1/3 van de productie in de Grande Vallée de la Marne verloren is gegaan. 

Vorst

 

Lees meer

Tijdens de overzichtsproeverij op 13 maart 2017 hebben wij de rosé's uit het nieuwe jaargang 2016 gepresenteerd. 
Deze nieuwe jaargangen zijn net gebotteld, hieronder een overzicht van de kersverse rosé's: 

Wolf rosé

Villa Wolf - Ernst Loosen, rosé Pinot noir 2016
Pfalz
Pinot noir
Deze rosé springt het glas uit, vol met tonen van zoet rood fruit zoals aardbei en frambozen. Een echte allemansvriend.

Felix rosé Domaine St. Felix, rosé Cuvée Pierre Martin 2016
Languedoc-Roussillon
Carignan

Perfecte prijs-kwaliteit verhouding, dat bewijst dit nieuwe jaar weer opnieuw. Prachtig licht van kleur en mooi in balans.
CM rose Les Vignerons d'Alignan du Vent, Cante Merle rosé 2016
Languedoc-Roussillon
Carignan, Cinsault, Grenache, Syrah

Lekker drinkbare rosé. Fris, fruitig, ongecompliceerd. Heerlijke rosé voor elke dag.
 Perrin rose  

Famille Perrin, Luberon rosé 2016
Luberon
Cinsault, Grenache, Syrah
Frivool glas rosé met aroma's van sinaasappelschil, grapefruit en een licht kruidige afdronk. Deze vooraanstaande familie bewijst ook met deze rosé dat ze topwijnen maken.

 triennes rose Triennes, rosé 2016
Var
Carignan, Cinsault, Merlot, Syrah
Knisperende rosé, vol met aroma's van frambozen en kersen. 
Andre

Figuiere, Le Saint André rosé 2016
Provence
Cabernet, Cinsault, Grenache, Syrah
Frivole rosé, sappig karakter met aroma's van perziken en wilde aardbeien.

Andre

Figuiere, Cuvée Magali rosé 2016
Provence
Cabernet, Cinsault, Grenache, Syrah
Mooie klassieke Provence rosé. Zachtroze van kleur zoals een Provence moet zijn. Lekker fris met citrus fruit. Vol sap, aroma's van abrikozen en grapefruit. Een feest voor op het terras!


puech
Puech-Haut, Prestige rosé 2016
Languedoc-Roussillon
Cinsault, Grenache
Deze rosé is een feest. Alleen de fles is al een eye-catcher en de wijn zelf is een explosie van fruit welke bij een mooi gerecht als boullabaise of paella kan worden gedronken. Aroma's van provençaalse kruiden zoals rozemarijn en tijm maken het vakantie gevoel compleet! 
 bardo Cantina Gorgo, Chiaretto Bardolino rosato 2016
Veneto
Bardolino
De rosé versie van de bekende Bardolino wijn. Jonge en toegankelijke wijn met een heldere roze kersenkleur. Jong rood fruit in de neus en lekker sappig fruit in de smaak.
 montenidoli

Montenidoli, Canaiuolo rosato 2016
Toscane
Canaiuolo
Mooie zalmroze kleur. Heerlijke geur van frambozen en citrus. Echt een culinaire rosé die met schaal en schelpdieren een lekkere combinatie vormt. Mooie frisse, schone wijn met een aangename, intense smaak.

 viejo Viejo Marchante, Tempranillo rosé 2016
Valdepeñas
Tempranillo
Frisse rosé, met fruitige tonen van frambozen en bessen. Ook lekker als aperitief en perfect voor op het terras. 
 enate Enate, Rosado 2016
Somontano
Cabernet Sauvignon
Dit is een volle rosé met fruit van blauwe bosbessen, aardbeien met wat specerijen. Lekkere soepele wijn. Goed te combineren met tapas en fingerfood maar ook bijvoorbeeld bij de Oosterse keuken.

Tags:

Overzichtsproeverij 2017

maandag 13 maart 2017

 

Lees meer

Trots zijn wij op het feit dat we een aantal nieuwe wijnhuizen in ons assortiment hebben. Hieronder kunt u meer informatie vinden betreffende Château Fuissé en Clos de la Roilette. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen via verkoop@residence-wijnen.nl of 071-5683300. 

CHÂTEAU FUISSÉ

Chateau Fuisse


In het hart van Mâcon, het meest zuidelijke deel van de Bourgogne, ligt Château Fuissé. In deze beroemde regio produceert de familie Vincent, eigenaren van het château sinds 1862 (al vijf generaties lang),wijnen van exceptionele kwaliteit, te danken aan de bijzondere locatie en terroir. De vergaarde kennis en expertise in drie eeuwen tijd, zorgt ervoor dat iedere generatie land heeft bijgekocht, de kwaliteit heeft verbeterd en de wereldwijde bekendheid van de wijnen van Château Fuissé heeft vergroot.

FLEURIE CLOS DE LA ROILETTE

Clos de la Roilette


Bij het ontstaan van de Crus de Beaujolais in de jaren '20 van de vorige eeuw, besloot het toenmalige comité om Clos de la Roilette in te delen bij Fleurie, ondanks het feit dat de bodem atypisch is voor Fleurie en dat de wijngaard tegen Moulin-à-Vent aanligt. De toenmalige eigenaar, Monsieur Crozet, was daar dusdanig van 'gecharmeerd' dat hij in plaats van Fleurie, de naam Roilette, zijn beroemde renpaard, op het etiket liet drukken. Tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld, je wijn maken buiten de appellatie om, maar destijds een immense stap. 

De paardenrennen werden echter ook de ondergang van Crozet, die met geen stuiver op zak in 1967 het domein moest verkopen aan Fernand Coudert. Hij herplant een deel van de wijngaarden en krijgt eind jaren '70 hulp van zijn zoon. Zoon Alain is al sinds eind jaren '80 de wijnmaker en wordt sinds 2014 wederom geassisteerd door zijn zoon. 

Pagina:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
Uw winkelwagen is bijgewerkt met uw selectie.

Verder winkelen
Naar Bestellen