Vanaf 1 april 2018 zijn er prijswijzigingen in ons assortiment. Wij hebben getracht deze onontkoombare prijswijzigingen, zo laag mogelijk te houden. Door vorst, hagel en droogte viel de duivenoogst dit jaar tegen. In een aantal wijngebieden zijn de volumes een stuk lager dan voorgaande jaren. Hierdoor zijn wij genoodzaakt om een deel van de prijzen te verhogen.
Vanaf 1 april zijn de nieuwe prijzen bij alle producten zichtbaar. De prijzen zijn vermeld in euro’s exclusief btw en inclusief accijns en rechten. Typefouten, jaar- en prijswijzigingen voorbehouden.

We nemen je graag mee in de wereld van de wijnboer en vatten hieronder de verschillende bevindingen van de druivenoogst van het afgelopen jaar samen. Het merendeel van de wijngaarden in Europa heeft een moeilijk begin van het groeiseizoen gehad.

Frankrijk algemeen

Volgens het Franse ministerie van landbouw kent de wijnproductie in Frankrijk een historisch lage opbrengst. De oorzaak is een plotse koudegolf en nachtvorst in het voorjaar die de bloesems van de wijnstokken heeft aangetast. Minder bloesems betekent minder druiven en dus ook minder wijn. De vorst heeft in meerdere delen van het land toegeslagen: van Elzas, Jura en Bourgogne tot Charente, Bordeaux en zelfs Languedoc.

Bourgogne

Tijdens de vruchtzetting van de druivenstokken in de zomer is het flink gaan hagelen. In specifieke dorpen in de Bourgogne zijn wijngaarden flink getroffen. In Morey-Saint-Denis en Pouilly-Fuissé zijn een deel van de wijngaarden door de hagel verwoest.

Bordeaux

In april zijn de wijngaarden in de Gironde zwaar getroffen door nachtvorst. Bernard Farges, voorzitter van het Syndicat des Bordeaux, meldt dat zo’n 70% van de wijngaarden in het hele departement zijn getroffen. De Rive Droite schijnt het zwaarst getroffen te zijn: 40-70% van de druiven in de Côtes de Blaye is vernietigd en in de Côtes de Bourg is meer dan 1.000 hectare verwoest. In Saint-Emilion is volgens de eerste berichten sprake van 80% getroffen wijngaarden.

In de Rive Gauche heeft meer dan 50% van de Médoc zware verliezen geleden. Ook de Graves en de Sauternes zijn zwaar getroffen.

Bergerac

In de Bergerac is ook een groot deel van het wijngaardareaal door vorst getroffen. De vorst heeft zeer lang aangehouden en trof wijngaarden die 3 weken voorliepen in de groeicyclus.

Languedoc-Roussillon

Ook in de Languedoc-Roussillon wordt gesproken van een grote daling in druivenoogst.

Spanje

In Spanje is de totale druivenoogst ook een stuk lager uitgevallen dan in voorgaande jaren. Door droogte aan de ene kant en hitte aan de andere kant, zijn er minder druiven geoogst. In de zomermaanden is weinig regen gevallen en in juni is het land geteisterd door een hittegolf. Hierdoor hebben de druiven het flink te verduren gehad. De positieve kant aan dit verhaal is dat de druiven een hogere concentratie hebben wat resulteert in goede kwaliteitswijnen.

Duitsland en Oostenrijk

Ook in Duitsland is er een daling geweest in kwantiteit, tot zo’n 40%. Ook hier geldt dat de kwaliteit van de druiven goed is. In Oostenrijk is in het voorjaar nachtvorst geweest wat heeft geleid tot een lagere kwantiteit.

Italië

De late nachtvorst en hittegolven hebben fikse gevolgen gehad voor de Italiaanse wijnoogst van 2017. De totale opbrengst van oogstjaar 2017 is een stuk lager uitgevallen dan voorgaande jaren. Vooral in het midden en zuiden van Italië is de situatie ernstig. In Toscane, Lazio, Apulië en Sicilië leveren de wijnstokken 30-40% minder resultaat vergeleken met 2016.

Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika heerst al jaren extreme droogte. Er is nu voor het derde achtereenvolgende jaar minder regen gevallen. Omdat er ook beperkende regels zijn voor irrigatie, heeft dit grote gevolgen voor de groei van de druif. Daarnaast kregen de regio’s Worcester, Breedekloof en Robertson te maken met stevige nachtvorst in het voorjaar. Door de droogte en nachtvorst zal de opbrengst in 2018 lager uitvallen.

Bronnen: wijnproducenten Résidence Wijnen, Misset Horeca, Ditisitalie.