Piemonte

De Piemonte is een tot de verbeelding sprekend wijngebied in Italië. Vrij vertaald betekent Piemonte ‘aan de voet van de bergen’, wat ook zo is. Vanuit een groot deel van de regio zijn de altijd witte toppen van de Alpen goed zichtbaar. De regio brengt onder andere ‘de wijn van koningen, de koning van wijnen’ voort, namelijk Barolo.

Lees verder...

Lijst Rooster

Naam Bruto prijs Netto prijs Jaar Hoeveelheid
+ -

Berta - Grappa Riserve Tre Soli Tre Nebbiolo

2010
+ -

Berta - Grappa Riserve Tre Soli Tre Nebbiolo

2011
+ -

Cossetti - Brachetto d'Acqui Theo

2018
+ -

Berta - Grappa Le Selezioni DiBerta Amaro d'Erbe

+ -

Vietti - Moscato d'Asti Cascinetta

2017
+ -

Vietti - Moscato d'Asti Cascinetta

2018
+ -

Berta - Grappa Primaneve Giulia Chardonnay

+ -

Berta - Grappa Primaneve Monprà Affinata

+ -

Berta - Grappa Primaneve Monprà Affinata 20cl

+ -

Berta - Grappa Primaneve Piasì Brachetto 20cl

+ -

Berta - Grappa Primaneve Giulia Chardonnay 20cl

+ -

Berta - Grappa Primaneve Piasì Brachetto

+ -

Berta - Le Selezioni DiMombaruzzo Amaretto

+ -

Berta - DiAnisè Sambuca

+ -

Berta - Distillato d'Uva Riserve Magia

+ -

Berta - Grappa Primaneve Nibbio Barbera

+ -

Berta - Grappa Primaneve Nibbio Barbera 20cl

+ -

Berta - Grappa Primaneve Valdavi Moscato

+ -

Berta - Grappa Primaneve Valdavi Moscato 20cl

+ -

Berta - Grappa Villa Prato Elevata in Carati

Lijst Rooster

Ligging

Piemonte ligt in het noordwesten van Italië, tegen de Franse grens aan, ten zuiden van Turijn. De Alpen vormen in het zuid(westen) en iets verder noordelijk een alles bepalende grens voor het gebied. Iets ten zuiden van de regio doemt al snel de Middellandse Zee op. De regio zelf is prachtig glooiend. Geen meter is vlak (officieel is minder dan 5% van de regio als vlak bestempeld) en iedere heuvel lijkt weer net anders dan de volgende te zijn.

Bodem

De regio is rijk aan DOCG’s en kent een grote variëteit aan druivenrassen, mede veroorzaakt door een verscheidenheid aan bodemtypen. Vrijwel overal in Piemonte is de bodem kalkhoudend. De rivier de Tanaro zorgt voor meer zandhoudende bodems op zijn linkeroever (Roero) en zwaardere klei en mergel op zijn rechteroever (Langhe).

Klimaat

Vanzelfsprekend geven de Alpen hun visitekaartje af als het om het klimaat gaat. Ze houden veel regen tegen vanuit het westen. Hierdoor zijn de zomers warm, droog en lang en de winters koud en sneeuwrijk. In het najaar ontstaat op veel plekken tussen de heuvels de beroemde mist, ‘nebbia’ in lokaal dialect. Voor laat rijpende druiven is dit een ideaal klimaat.

Druivenrassen

De beroemdste druif uit Piemonte is ongetwijfeld de nebbiolo. Van deze druif worden onder meer Barolo en Barbaresco gemaakt. Het is echter niet de meest aangeplante druif in de regio. In deze strijd wordt hij voorgegaan door moscato (voor frisse, sprankelende zoete wijnen), barbera (voor rijpe, vlezige en fruitige rode wijnen) en dolcetto (voor aardse, lichte rode wijnen).

Gecontroleerde gebieden

Piemonte kent maar liefst 16 DOCG’s en 42 DOC’s. De beroemdste zijn Barbaresco en Barolo, de grootste in volume is DOCG Asti en in omtrek is de DOCG Barbera d’Asti het grootst. Vaak is een DOC(G)-aanduiding opgebouwd uit de naam van de regio of het dorp in combinatie met de naam van de toegepaste druif.

Smaaktype

Met zoveel verschillende DOC(G)’s is het onmogelijk om de smaak van Piemonte-wijnen samen te vatten. De meest opmerkelijke druif is de nebbiolo, die in de goed gemaakte varianten geweldig elegante rode wijnen geeft, herkenbaar aan aroma’s van rozen, compacte tannines en fijne structuur. Barbera geeft steeds betere wijnen, mooi sappig en vlezig. Moscato d’Asti, licht zoet en mousserend, is een ideale maaltijdafsluiter met z’n circa 5% alcohol.

Wijn/spijs

Piemonte is beroemd vanwege zijn eenvoudige maar uiterst smakelijke keuken. De beste truffels ter wereld komen hiervandaan; in een gerecht combineren die geweldig met Nebbiolo-wijnen. De boerengerechten (stoofschotels, pasta’s) uit de regio gaan fantastisch samen met lokale wijnen. Een waar paradijs voor de bourgondiër.

Uw winkelwagen is bijgewerkt met uw selectie.

Verder winkelen
Naar Bestellen