Pere Ventura - Cava Brut Vintage

DC
97

Deze wijn is beoordeeld door een onafhankelijke jury. De schaal van deze individuele, onafhankelijke jury's is als volgt opgesteld:

RP - Robert Parker - schaal tot 100 punten
WS - Wine Spectator - schaal tot 100 punten
AG - Antonio Galloni - schaal tot 100 punten
PW - Perswijn - 1 t/m 5 sterren (* = slecht, ** = matig, *** = goed, **** = zeer goed, ***** = uitstekend) 
WL - WINELIFE - 1 t/m 3 glaasjes 
HH - Harold Hamersma - een rapportcijfer tot 10 
NK - Nicolaas Klei - 1 t/m 5 glaasjes

  • RP Robert Parker
  • WS Wine Spectator
  • AG Antonio Galloni
  • PW Perswijn
  • WL WINELIFE
  • HH Harold Hamersma
  • NK Nicolaas Klei

U moet ingelogd zijn om te kunnen bestellen. Klik hier om in te loggen.

Description

Specificaties

Producent Pere Ventura
Smaaktype Mousserend, droog, vol, redelijk complex en met karakter.
Druivenras Chardonnay, Xarel-lo
Regio / streek Catalonië
Land Spanje
Oogst 2014
Serveertemperatuur 8 tot 10°C
Opleg potentieel Tot 8 jaar na de oogst.
Natuurlijke werkwijze Lutte raisonnée, Vegan
Inhoud 0,75

Details

Smaakimpressie
Helder licht, goudgeel kleur. In de neus krachtige aroma’s van grapefruit, bloemen, anijs, venkel, iets van walnoot en toast. In het smaakpalet een volop aanwezige zeer fijne mousse met tonen van kweepeer, een zweem van karamel en noten, die begeleid worden door nerveuze zuren. .

Vinificatie
Begin september worden de drie druivenrassen afzonderlijk handmatig geoogst. Daarna worden de druiven ontsteelt en de pulp afgekoeld tot 14°C en vervolgens pneumatisch zeer voorzichtig geperst waarna er bij 18°C een temperatuur gecontroleerde alcoholische fermentatie met wilde (druifeigen) gisten plaatsvindt op roestvrijstalen tanks. Na enkele maanden na de oogst wordt de jonge wijn geassembleerd, geklaard en wordt er suiker en gist aan toegevoegd, gebotteld en afgesloten met een kroonkurk. Tijdens de volgende gisting ontstaat koolzuurgas (prise de mousse) en pas na een rijpingsperiode op de lies van minimaal 9 maanden wordt het gistbezinksel verwijderd (dégorgement). Hierna wordt er tot maximaal 12 gram suiker (dosage) toegevoegd om aan de smaakaanduiding "Brut" te voldoen. De Cava Brut Vintage van Pere Ventura heeft een rijpingstijd "sur lattes" van minimaal 30 maanden gehad.

Culinair Advies
Als aperitief en verder bij o.a. tapas, fruits de mer, gerookte wilde zalm krabsalade en kreeft.

Wijnhuis

‘Als je je lot in eigen hand neemt, geef je betekenis aan de nalatenschap van je voorouders.’ Aldus Pere Ventura. Zijn familie drukte een stempel op de historie van de Spaanse cava. Het was zijn overgrootvader die aan de wieg stond van de eerste Spaanse cava gemaakt volgens de champagnemethode. Zijn opa en vader gaven met hun kennis van de wijngaarden en het land op hun beurt vorm aan de verdere ontwikkeling en perfectionering van het proces. Op basis van innovatie en kwaliteit bouwt Pere Ventura met zijn knowhow verder op deze fundering. Binnen zijn bedrijf is er alleen plaats voor het allerbeste wat cava te bieden heeft. Op de op 250 meter hoogte gelegen wijngaarden in Penedès, ten zuidwesten van Barcelona, tussen de Middellandse Zee en de bergen en met een ideaal klimaat, wordt met respect voor moedernatuur gewerkt. Er worden geen pesticiden gebruikt. Werkzaamheden worden nauwkeurig gepland, zodat alleen het beste fruit geoogst wordt voor de cava’s. Zoals Pere Ventura zegt: ‘Het land liegt nooit!’ Alle wijnen van dit wijnhuis...

Regio

Catalonië is een van de grootste, bekendste en meest dynamische wijngebieden van Spanje. Het is met archeologisch onderzoek bewezen dat de Grieken hier voor het eerst in Spanje wijn maakten. Men zegt dat de revolutie die de Spaanse wijnbouw de laatste decennia heeft doorgemaakt, ontstaan is in Catalonië.

Catalonië is een vrij groot wijngebied, waarbinnen negen subregio’s vallen. Het ligt rondom Barcelona bij de Middellandse Zee, maar begint al direct onder de grens met Frankrijk. Vanaf daar, hier en daar onderbroken, reiken de subregio’s zo’n 300 kilometer naar het zuiden. De meeste wijngaarden liggen redelijk in de buurt van de zee. Alle wijnen van deze regio...

Druivenras

Xarel-lo
Xarel-lo is een van de drie druiven die worden gebruikt in de blend van cava, de mousserende wijn uit (Noord)-Spanje. De naam komt waarschijnlijk van het Italiaanse ‘chiarello’, dat lijkt op het Engelse ‘claret’, een term die vroeger veel gebruikt werd voor de toen veelvuldig gemaakte lichte rode wijn uit Bordeaux. Alle wijnen met deze druif...

Chardonnay
Over chardonnay zouden we hier een heel boek kunnen schrijven. Het is met afstand de bekendste druif ter wereld. Hij groeit overal, kent een gigantische diversiteit aan kwaliteiten en smaaktypen, heeft een enorme schare fans, maar is wellicht ook het meest verguisde druivenras; geen andere wijn heeft immers zo’n sterke antibeweging als Chardonnay: ABC – Anything But Chardonnay. Alle wijnen met deze druif...

Critici over deze wijn

WineLife
2012: Elegant, exotisch dikkertje met veel smaaklaagjes. Paranoot, mooie marsepein, maraschinokers, karamel. Je blijft proeven en genieten. Glas om op je gemak van te genieten. Ook goed bij kreeft van de grill met een likje truffelboter.
DC
97
Decanter
understated and elegant aromes, subtle honey and herbal tones with dried fruit hints. Quite firm and rich, with nice balance acidity, and a slightly mineral finish
Beoordelingen

Reviews

Be the first to review this product

U recenseert: Pere Ventura - Cava Brut Vintage

Uw winkelwagen is bijgewerkt met uw selectie.

Verder winkelen
Naar Bestellen