Progetto Lageder - Riff Pinot Grigio

DGH
8,5

Deze wijn is beoordeeld door een onafhankelijke jury. De schaal van deze individuele, onafhankelijke jury's is als volgt opgesteld:

RP - Robert Parker - schaal tot 100 punten
WS - Wine Spectator - schaal tot 100 punten
AG - Antonio Galloni - schaal tot 100 punten
PW - Perswijn - 1 t/m 5 sterren (* = slecht, ** = matig, *** = goed, **** = zeer goed, ***** = uitstekend) 
WL - WINELIFE - 1 t/m 3 glaasjes 
HH - Harold Hamersma - een rapportcijfer tot 10 
NK - Nicolaas Klei - 1 t/m 5 glaasjes

  • RP Robert Parker
  • WS Wine Spectator
  • AG Antonio Galloni
  • PW Perswijn
  • WL WINELIFE
  • HH Harold Hamersma
  • NK Nicolaas Klei

U moet ingelogd zijn om te kunnen bestellen. Klik hier om in te loggen.

Over de wijn

Specificaties

Producent Alois Lageder
Smaaktype Fris - licht en elegant / Medium body, aromatisch.
Druivenras Pinot Gris
Regio / streek Trentino-Alto Adige
Land Italië
Oogst 2019
Sluiting Schroefdop
Serveertemperatuur 10 tot 12°C
Opleg potentieel Tot 4 jaar na de oogst.
Natuurlijke werkwijze Biologisch-dynamisch, Vegan
Inhoud 0,75

Details

Smaakimpressie
Helder strogeel met een groen zweempje. Zeer verfijnd in de neus, fruitig (appel, perzik), typerend voor pinot grigio uit Noordoost Italië. Uitgesproken van smaak, zuiver, elegant en fruitig (verse druiven). Van de aanzet tot aan de finale fris en sappig.

Vinificatie
Vergist in RVS tanks, daarna 4 maanden opgevoed op eigen fijn bezinksel.

Culinair Advies
Voorgerechten met vis of (wit) vlees, patés en terrines, vis, schelp- en schaaldieren, gevogelte, wit vlees en paddestoelen.

Wijnhuis

De visie van Alois Lageder op het wijnmaken vind je terug in al zijn wijnen, of het nu een Pinot Grigio uit één wijngaard is of de betaalbare en herken bare Riff-wijnen. Zoals bij al zijn projecten is kwaliteit ook hier de belangrijkste drijfveer. Dankzij zijn achtergrond én zijn band met lokale wijnboeren heeft Lageder de eerste keuze bij de selectie van wijngaarden die de druiven leveren voor de Riffwijnen. En de naam Riff? Die verwijst naar de oorsprong van de wijngaarden. Want waar nu druiven groeien, was vroeger zee. Het is letterlijk een drooggevallen zeerif, rijk aan kalksteen, dat de wijnen karakter en smaak geeft. De fossielen op het etiket zijn daar een knipoog naar. Alle wijnen van dit wijnhuis...

Regio

Trentino en Alto Adige zijn twee gebieden in het noordoosten van Italië, die onder elkaar liggen. Ze worden vaak in één adem genoemd als ware het één gebied, maar de tegenstellingen zouden bijna niet groter kunnen zijn. Alto Adige behoort pas sinds 1919 tot Italië en is bijna on-Italiaans, terwijl Trentino in alles typisch Italiaans is.

Alto Adige ligt vrijwel direct onder de Brennerpas, in het smalle dal dat de rivier de Adige heeft gevormd in het massief van de Dolomieten. Verder naar het zuiden wordt het dal breder en gaat de streek over in Trentino. De wijnproductie in Alto Adige vindt plaats op de hellingen van de bergen, met wijngaarden op soms wel 1000 meter hoogte. In Trentino liggen de wijngaarden meer in de vlakten en lager. Alle wijnen van deze regio...

Druivenras

Pinot Gris
Pinot gris is een druivenras dat vele hoogtepunten heeft gekend. Zo was en is het beroemd vanwege de naamkwestie rondom Tokay Pinot Gris, waarin uiteindelijk de Franse Alsace het onderspit moest delven tegen het Hongaarse Tokaj. Tegenwoordig is de Italiaanse Pinot Grigio vooral bekend als een makkelijk drinkbare witte wijn, die veel populariteit geniet. Alle wijnen met deze druif...

Critici over deze wijn

DGH
8,5
De Grote Hamersma
Progetto Lageder. Een inspanning van Alois Lageder, zo'n beetje de beste producent in Alto Adige. Protagonist van de slow wine. Noord-Italiaanse godfather van het duurzaam en biologisch wijngaardenieren. Laat met deze pinot grigio proeven dat het wit hiervan niet hoeft te smaken als water uit een tropisch aquarium. Compacte, goed gevulde pinot grigio. Stevig, sappig en met geconcentreerd wit en geel fruit en zelfs een 'vetje' op zijn afdronk. Heeft een nieuw etiket gekregen 'om het biologische karakter te benadrukken.' Ik vond het vorige mooier maar deze wijn is dan weer beter. Zo is er altijd wel wat.
Hubrecht Duijker
2016: Vondst. De grote naam van het wijngewest Trentino Alto Adige is Alois Lageder, vanwege zijn duurzame beleid en hoogwaardige wijnen. Hij levert een groot gamma wijnen, waarvan enkele met de merknaam Riff. Een daarvan is de Pinot Grigio 2016. Deze draagt de herkomstbenaming delle Venezie, omdat ongeveer een vijfde van de druiven niet uit het eigen gewest komt, maar uit het naburige Venezie. Frisse zuren typeren ‘m, net als zuiverheid en sappig, mild fruit van zowel witte als citrusvruchten. Groots om van te genieten op een warme dag, bij salades, vis en zeefruit.
Beoordelingen

Reviews

Wees de eerste om dit product te waarderen

U recenseert: Progetto Lageder - Riff Pinot Grigio

Uw winkelwagen is bijgewerkt met uw selectie.

Verder winkelen
Naar Bestellen