Quinta do Passadouro - Tawny Reserva

U moet ingelogd zijn om te kunnen bestellen. Klik hier om in te loggen.

Over de wijn

Specificaties

Producent Quinta do Passadouro
Smaaktype Volle, intense beleving, complex met houtrijping.
type Port
Druivenras Tempranillo, Touriga Franca, Touriga Nacional
Regio / streek Douro
Land Portugal
Serveertemperatuur 14 tot 16°C
Opleg potentieel Tot 8 jaar na de oogst.
Inhoud 0,75

Details

Smaakimpressie
Enigszins ondoorzichtig, somber robijnrood van kleur. In de neus aroma’s van gekonfijte kersen, gedroogde vijgen, iets van tabak, kaneel en sinaasappelschil. In het smaakpalet tonen van pruimen, cacao en noten, die worden gevolgd door een lange afdronk met een goede balans tussen de restsuikers en frisse zuren.

Vinificatie
Na de handmatige pluk eind september worden de zeer rijpe druiven gekneusd. Na 1 dag schilweking laat men ze 5 dagen lang bij 30°C de alcoholische fermentatie met wilde (druifeigen) gisten ondergaan in ‘lagares’ (grote lage rechthoekige granieten bakken), waarbij de druiven regelmatig met de voeten worden getreden, zodat de schillen meer kleur en aroma's afgeven aan de most. Wanneer de gisting een alcoholpercentage van 5 tot 7% heeft opgeleverd, hevelt men steeds 440 liter port over naar 550-litervaten van Portugees eikenhout en vult deze aan met 110 liter ‘aguardente’ (wijnalcohol van 77%); dit is de 'mutage'. Op deze manier stopt de gisting en blijft een groot deel van de suikers onvergist in de port aanwezig, terwijl de toegevoegde wijnalcohol ervoor zorgt dat het uiteindelijke alcoholpercentage van de port op 19 tot 20% uitkomt, met daarnaast nog ongeveer 100 g/l of meer aan (onvergiste) restsuikers. Vervolgens wordt de port na minimaal 7 jaar rijping geassembleerd met oudere jaargangen, overgestoken op grote eikenhouten foeders en na enkele maanden rust gebotteld. Quinta do Passadouro is biologisch gecertificeerd.

Culinair Advies
Als aperitief en bij vijgentaart, tarte aux noix en kazen als Blue Stilton, Roquefort en Gabriel-Coulet.

Wijnhuis

Quinta do Passadouro ligt hoog in de heuvels boven de rivier de Douro. Er wordt traditioneel gewerkt, maar ook volgens eigentijdse inzichten. Wijnmaker en mede-eigenaar is de gevierde Jorge Serôdio Borges die met zijn vrouw Sandra Tavares da Silva ook verantwoordelijk is voor de de wijngaarden van zijn schoonfamilie (Douro Pintas). Quinta do Passadouro produceert sublieme port van het allerhoogste niveau, naast indrukwekkende droge rode Dourowijnen. Deze laatste behoren tot de absolute top van Portugal en de druiven worden nog traditioneel met de voet gekneusd. Alle wijnen van dit wijnhuis...

Regio

Douro is de Portugese naam voor de Duero in Spanje. De rivier stroomt in het oosten van Portugal het land in om bij de stad Porto uit te monden in de Atlantische Oceaan. Als we over de wijnstreek Douro spreken, betreft dat het westelijke stroomgebied van de rivier. De streek is van oudsher beroemd vanwege port, de versterkte en zoete wijn. Vroeger was stille wijn hier een bijproduct van port, maar nu niet meer.

De Douro-vallei is een van de extreemste gebieden waar wijn wordt gemaakt ter wereld. Hij is zeer ontoegankelijk vanwege de verwildering en de hoge en vooral steile hellingen langs de rivier. De wijngaarden liggen allemaal op de heuvels, vaak aan de Douro of een van de zijrivieren daarvan, op door de mens aangelegde terrassen. Alle wijnen van deze regio...

Druivenras

Touriga Nacional
Touriga nacional is een inheems Portugees druivenras, dat misschien wel de beste wijnen van het land kan geven. Helaas is de druif halverwege de 20e eeuw massaal gerooid in Portugal (met name in Dão) vanwege zijn lage opbrengsten. Producenten wilden hoge volumes en touriga nacional hielp daar niet bij. Gelukkig zien we de laatste decennia weer een (sterke) opmars van de druif, mede vanwege de goede onversterkte wijnen die hij kan voortbrengen. Alle wijnen met deze druif...

Touriga Franca
Misschien verwacht je, gezien de naam, dat de touriga franca uit Frankrijk komt, maar dat is niet het geval. De druif kent zijn oorsprong in de Portugese Dourovallei en wordt van oudsher gebruikt om port te maken. Nog steeds is het de meest aangeplante druif van die regio, niet alleen voor port, maar ook voor de productie van onversterkte rode wijnen. Alle wijnen met deze druif...

Tempranillo
Tempranillo is met afstand het belangrijkste en bekendste druivenras van Spanje. Er staat ruim 200.000 hectare van aangeplant en hij is in vrijwel het hele land te vinden. De naam verwijst naar de vroege rijping van het ras: ‘temprano’ betekent vroeg en ‘tempranillo’ is het verkleinwoord, letterlijk vertaald ‘het vroegertje’. Alle wijnen met deze druif...

Tinta amarela
Alle wijnen met deze druif...

Beoordelingen

Reviews

Wees de eerste om dit product te waarderen

U recenseert: Quinta do Passadouro - Tawny Reserva

Uw winkelwagen is bijgewerkt met uw selectie.

Verder winkelen
Naar Bestellen