Barolo

Barolo is misschien wel de beroemdste wijn van Italië. Hij dankt zijn naam aan het gelijknamige dorpje in het hart van de Piemonte, een regio in het noordwesten van Italië. De plaats Barolo heeft alles wat je verwacht van een pittoresk Italiaans dorpje en staat niet voor niks op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Lees verder...

Lijst Rooster

Naam Bruto prijs Netto prijs Jaar Hoeveelheid
+ -

Cossetti - Barolo

2014
+ -

Vietti - Barolo Castiglione

2014
+ -

Vietti - Barolo Castiglione

2015
+ -

Vietti - Barolo Lazzarito

2009
+ -

Vietti - Barolo Lazzarito

2012
+ -

Vietti - Barolo Lazzarito

2013
+ -

Vietti - Barolo Lazzarito

2014
+ -

Vietti - Barolo Lazzarito

2015
+ -

Vietti - Barolo Ravera

2012
+ -

Vietti - Barolo Ravera

2014
+ -

Sandrone - Barolo Le Vigne

2014
+ -

Sandrone - Barolo Le Vigne Magnum

2014
+ -

Sandrone - Barolo Aleste Magnum

2014
+ -

Vietti - Barolo Lazzarito Magnum

2014
+ -

Vietti - Barolo Rocche di Castiglione

2014
+ -

Vietti - Barolo Rocche di Castiglione Magnum

2014
+ -

Vietti - Barolo Brunate

2015
+ -

Vietti - Barolo Rocche di Castiglione

2015
+ -

Vietti - Barolo Ravera

2015
+ -

Vietti - Barolo Castiglione Magnum

2015

Lijst Rooster

Klimaat

Barolo kent een continentaal klimaat met verkoelende invloeden van de Alpen, die tevens voor regenschaduw zorgen en het gure weer tegenhouden. De wijngaarden liggen verspreid over een heuvelachtig gebied dat verschillende dorpen omvat. De beste wijngaarden zijn geclassificeerd als ‘cru’ en mogen de naam van de wijngaard op de fles voeren.

Welke druivenrassen komen er voor?

Dat is makkelijk te onthouden, want het is er maar één. In DOCG Barolo speelt nebbiolo de hoofdrol. De naam ‘nebbiolo’ is waarschijnlijk afgeleid van het Italiaanse woord ‘nebbia’, dat ‘mist’ betekent, een veelvoorkomend fenomeen in Piemonte tijdens de oogst. Dit is geen makkelijke druif, want hij ontkiemt vroeg in het voorjaar en rijpt laat. Vandaar dat de meeste nebbiolo staat aangeplant op plekken waar de zon het langst schijnt: de op het zuiden of zuidwesten gerichte hellingen.

Wijn uit Barolo

Hoewel de lichtrode kleur van de wijn anders doet vermoeden, is Barolo een echte krachtpatser van een wijn. Niet voor niets wordt er vaak gesproken over Barolo als ‘koning van de wijn, wijn van koningen’. De wijn barst van de tannines en de zuren, dus is het zaak om die te temperen. Daarom schrijft de DOCG een minimale rijping van 38 maanden voor, waarvan ten minste 18 maanden in hout. Bijna alle Barolo is gebaat bij een verdere flesrijping, dus héb geduld!

Wijn-spijs: wat eten we erbij?

Als er één wijn een eetwijn is, dan is het Barolo wel. “What grows together goes together” is een statement dat vaak door chefs en wijnprofessionals wordt gebruikt en hier heel toepasselijk is. Een klassieke combinatie met Barolo zijn truffels, die volop te vinden zijn in de Piemonte. Trek een fles Barolo open, schenk ’m twee uur van tevoren over in een karaf en maak ondertussen je beste versie van risotto met truffels en Parmezaanse kaas klaar. ‘Buon appetito!’

Uw winkelwagen is bijgewerkt met uw selectie.

Verder winkelen
Naar Bestellen
x

Beste relatie,

Wij herinneren je eraan dat de tarieven voor franco levering van bestellingen en de retourprocedure vanaf 14 oktober 2019 zijn aangepast. Hierover ben je reeds op 1 oktober 2019 per e-mail geïnformeerd.

Heb je vragen over de wijzingen in de leverings- en retourvoorwaarden? Je accountmanager beantwoordt ze graag.

Met vriendelijke groet,
Team Résidence Wijnen