Littorai

Als Jancis Robinson je ‘een held voor menig wijnliefhebber’ noemt, dan doe je het goed. Dat is niets teveel gezegd, want de pinot noirs van Ted Lemon steken met kop en schouders boven de rest uit. Gemaakt in Anderson Valley en Sonoma Coast in Californië, maar de kunst van het vak geleerd in de Côte d'Or - waar kan het ook anders? Ted Lemon was de eerste Amerikaan die door een domaine werd ingehuurd in Bourgogne. Tegenwoordig boert hij samen met zijn vrouw Heidi op zijn eigen winery, Littorai genaamd, in Californië dus.

Lees verder...

Van Bourgogne naar Californië

Na zijn avonturen in Bourgogne besluit Ted Lemon terug naar de Verenigde Staten te gaan en daar naar eigen zeggen ‘rond te zwerven’ op zoek naar een geschikte locatie voor chardonnay en pinot noir. In 1993 besloot hij ervoor te gaan. Zonder de middelen om meteen een wijngaard te kopen kreeg deze ‘Amerikaanse droom’ een andere wending. Geen wijngaarden, wel druiven - hij kocht ze op van verschillende wijnboeren in Anderson Valley en Sonoma Coast en maakte de wijnen bij Robert Pecota in Calistoga in het noorden van Napa Valley. Nu, ruim twintig jaar later, bezitten Ted en Heidi een wijngaardareaal van ongeveer 7 hectare en hebben ze langlopende contracten met boeren voor nog eens 11 hectare wijnstokken.

Californië

Californië spreekt misschien net iets minder tot de verbeelding dan de Bourgogne. Vrijwel direct ten noorden van San Francisco ligt Napa Valley - het beroemdste gebied van Californië voor kwaliteitswijnen. Tussen de Stille Oceaan en Napa Valley ligt Sonoma County, een gebied dat twee keer zoveel produceert als Napa Valley. Binnen Sonoma County ligt Sonoma Coast, wat bekend staat om de productie van chardonnay en pinot noir. Ten noorden van Sonoma County ligt Mendocino County, waarin Anderson Valley ligt. Dit gebied staat net als Sonoma Coast bekend om de productie van koel klimaat wijnen.

Biodynamie en bewaarpotentieel

Sinds begin 2000 is Ted bezig met biodynamie. Dat zou weleens te maken kunnen hebben met zijn tijd in Bourgogne, waar destijds juist niet spaarzaam werd omgegaan met chemicaliën. De wijngaarden van Littorai zijn niet gecertificeerd, maar er wordt wel volgens deze filosofie gewerkt. De wijnen van Littorai behoren tot de top van Californië. Ted Lemon maakt pinot noir en chardonnay van single vineyards. Elegantie, sappigheid en concentratie zijn kernwoorden in zijn cuvées. Wijnen met een buitengewoon bewaarpotentieel.

Uw winkelwagen is bijgewerkt met uw selectie.

Verder winkelen
Naar Bestellen