Clos de la Roilette

Bij het ontstaan van de Crus de Beaujolais in de jaren '20 van de vorige eeuw, besloot het toenmalige comité om Clos de la Roilette in te delen bij Fleurie, ondanks het feit dat de bodem atypisch is voor Fleurie en dat de wijngaard tegen Moulin-à-Vent aanligt. De toenmalige eigenaar, Monsieur Crozet, was daar dusdanig van ‘gecharmeerd’ dat hij in plaats van Fleurie enkel Roilette, zijn beroemde renpaard op het etiket liet drukken. Tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld, je wijn maken buiten de appellatie om, maar destijds een immense stap. De paardenrennen werden echter ook de ondergang van Crozet, die met geen stuiver op zak in 1967 het domein moet verkopen aan Fernand Coudert. Hij herplant een deel van de wijngaarden en krijgt eind jaren ’70 hulp van zijn zoon. Zoon Alain is al sinds eind jaren ’80 de wijnmaker en wordt sinds 2014 wederom geassisteerd door zijn zoon.

Lees verder...

Het domein bezit land verdeeld over twee appellaties, nl:
Brouilly, 1ha, van de oma van Alain;
Fleurie, 2ha in de climats Champagne en Deduits, gelegen in het centrum van de appellatie; 
Fleurie, 8 ha (van de 12) van de climat Roilette.

De wijngaarden zijn volledig gobelet aangeplant, waardoor alles met de hand gedaan moet worden. Alleen tegen oïdium wordt een tractor gebruikt.

Hiervan worden de volgende cuvees gemaakt, nl:
Brouilly, zeer slank en fijn
Fleurie, Cuvee Christal (een samentrekking van de voornamen van zijn twee kinderen), een klassieke Fleurie met iets meer bite dan gewoonlijk, 100% granit rose 
Fleurie, Clos de la Roilette Tradition, de hoofdwijn, goed voor 80% van de jaarlijkse productie (50-60.000 fl/jaar;
Fleurie, Clos de la Roilette Cuvee Tardive, gemaakt van het fruit van de oudste stokken, 2-3 maanden later gebotteld dan de Tradition; 
Fleurie, Clos de la Roilette Marquis de Griffe, een selectie van de Tardive,twaalf maanden op barrique gerijpt.

Alain gelooft heilig in 'kracht zonder gewicht' en 'wijn wordt gemaakt in de wijngaard', zijn stijl lijkt, generalistisch, op die van de Côte de Nuits. Blind zijn de wijnen duidelijk te herkennen aan de mix van kersen, grafiet/potloodslijpsel, garrigue en boudin noir (lees: bloed). Het terroir van Roilette is een mix van grijs graniet en zware rivierklei, dit geeft de wijnen meer materie mee, dan het lichtvoetigere granit rosé wat in het grootste deel van de appellatie ligt. De Roilettes kunnen ouder worden en hebben die potentie ook, de Christal en de Brouilly mogen jong gedronken worden.

Uw winkelwagen is bijgewerkt met uw selectie.

Verder winkelen
Naar Bestellen