Rhône

Langs de rivier de Rhône vindt op verschillende plekken wijnbouw plaats. Als er naar de Rhône als wijnstreek wordt verwezen, wordt hiermee de regio tussen Lyon en grofweg Arles bedoeld. Dit is een van de grootste wijngebieden van Frankrijk met zo’n 75.000 hectare wijngaard. Waar in de jaren 80 en 90 de bulk – en daarmee matige kwaliteit – de meeste aandacht leek te krijgen, zien we nu steeds meer kleine producenten en kleine appellations die kwaliteit willen bevorderen.

Lees verder...

Lijst Rooster

Naam Bruto prijs Netto prijs Jaar Hoeveelheid
+ -

Château de Beaucastel (Perrin) - Coudoulet de Beaucastel Rouge

2018
+ -

Perrin - Vinsobres Les Cornuds

2018
+ -

Perrin - Vacqueyras Les Christins

2018
+ -

Château de Beaucastel (Perrin) - Châteauneuf-du-Pape Hommage a J. Perrin

2015
+ -

Perrin - Gigondas Vieilles Vignes l'Argnee

2016
+ -

Famille Perrin - Vinsobres Vieilles Vignes Hauts de Julien

2012
+ -

Château de Beaucastel - Châteauneuf-du-Pape Hommage a J. Perrin

2016
+ -

Château de Beaucastel - Châteauneuf-du-Pape Hommage a J. Perrin Magnum

2016
+ -

Perrin - Côtes du Rhône Réserve Rouge 1/2

2018
+ -

Brusset - Cairanne Les Travers Rouge

2019
+ -

Perrin - Ventoux Rouge Magnum

2019
+ -

Brusset - Gigondas Le Grand Montmirail 1/2

2018
+ -

Brusset - Gigondas Le Grand Montmirail Magnum

2018
+ -

Vignoble De Boisseyt - Syrah Confluence

2018
+ -

Brusset - Gigondas Rouge Les Hauts de Montmirail

2019
+ -

Brusset - Gigondas Les Secrets de Montmirail

2019
+ -

Brusset - Ventoux Les Boudalles

2020
+ -

Brusset - Cairanne Sans Sulfites Ajoutés

2020
+ -

Vignoble De Boisseyt - Saint-Joseph Les Garipelées Rouge

2018
+ -

Brusset - Côtes du Rhône Rouge Laurent B

2020

Lijst Rooster

Ligging

De Rhône-streek ligt voor een groot deel langs de rivier de Rhône. Het noordelijke deel, waar syrah de belangrijkste druif is, is een van de oudste wijngebieden van Frankrijk, waar de wijngaarden op de steile hellingen langs de rivier liggen. De zuidelijke Rhône concentreert zich rondom de stad Orange en is breder dan de noordelijke regio. Wijngaarden liggen hier ook verder van de rivier en het landschap is meer glooiend. In deze twee regio’s kunnen (vrijwel overal) wijnen onder de AOP Côtes du Rhône gemaakt worden. Een derde regio, waar dat niet kan, maar waar onder lokale AOP’s wijn gemaakt wordt, ligt in een grote cirkel om de zuidelijke Rhône heen.

Bodem

Met een dergelijk groot gebied is natuurlijk ook de bodemdiversiteit enorm. De noordelijke Rhône is rijk bedeeld met granietbodems, met als beroemde granietheuvel de Hermitage. In de zuidelijke Rhône bestaat de bodem uit klei, kiezel en zandsteen. In enkele wijngaarden liggen grote rolkeien door de hele wijngaard, waar Châteaneuf-du-Pape beroemd om is.

Klimaat

Van noord naar zuid strekt de Rhône-streek zich uit over zo’n 200 kilometer. Dit zorgt voor verschillen in de klimaten. In het noorden heerst een gematigd landklimaat: milde winters en warme zomers. De mistral die hier vaak waait, is van groot belang voor de wijnbouw. Hij zorgt voor verkoeling en voor verdrijving van de wolken – en dus voor zon. Verder naar het zuiden heeft de Middellandse Zee een grote invloed. Het is er zomers warmer en de mistral waait hier harder en kouder. De temperatuurverschillen tussen dag en nacht zijn daardoor groter, wat een langer groeiseizoen geeft.

Druivenrassen

De Rhône is een regio met een gigantische hoeveelheid druivenrassen. Syrah, grenache en mourvèdre zijn de belangrijkste blauwe rassen en viognier, marsanne en grenache blanc de bekendste witte. Heel veel wijnen uit de Rhône zijn blends van meerdere rassen.

Gecontroleerde gebieden

Er is sprake van een steeds gedetailleerder AOP-systeem in de Rhône. Binnen de bijna alles overkoepelende Côtes du Rhône liggen steeds kleiner en specifieker wordende AOP’s. Hier is vaak sprake van een microklimaat en/of bijzondere bodemomstandigheden.

Smaaktype

Wijnen uit de Rhône zijn over het algemeen gestructureerde en volle wijnen. De noordelijke wijnen, gedomineerd door syrah, zijn vaak vlezig en stevig. Die uit het zuiden, waar grenache de hoofdrol heeft, zijn kruidig en hebben aroma’s van zwoel fruit.

Wijn/spijs

De rode Rhône-wijnen zijn echte eetwijnen. Als het wildseizoen aanbreekt, kan vrijwel het gehele arsenaal uit de Rhône ontkurkt worden.

Uw winkelwagen is bijgewerkt met uw selectie.

Verder winkelen
Naar Bestellen