Cabernet Franc

Cabernet franc is een druivenras dat we vooral tegenkomen in de Loire (Chinon, Saumur) en in Bordeaux (op de Rechteroever).

Lees verder...

Lijst Rooster

Naam Bruto prijs Netto prijs Jaar Hoeveelheid
+ -

Certan de May - Pomerol

2015
+ -

Man O' War - Ironclad Bordeaux Blend

2014
+ -

Château Dubard Bel-Air - Puisseguin Saint-Emilion

2016
+ -

Clos Saint-Martin - Saint-Emilion Grand Cru Classé

2015
+ -

Clos Saint-Martin - Saint-Emilion Grand Cru Classé

2016
+ -

Grand Village - Bordeaux Supérieur rouge

2017
+ -

Château Gazin - Pomerol

2016
+ -

Dominus Estate - Dominus

2015
+ -

Sanzay - Saumur Champigny La Haye Dampierre

2018
+ -

Brande-Bergère - Bordeaux Supérieur

2016
+ -

Alois Lageder - Löwengang Cabernet

2008
+ -

Château Dubard Bel-Air - Puisseguin Saint-Emilion Magnum

2016
+ -

Château Bel-Air - Puisseguin Saint-Emilion 1/2

2016
+ -

Gabriëlskloof - Cabernet Franc

2017
+ -

Baumard - Clos de la Folie

2018
+ -

Château Cruzeau - Saint-Emilion Grand Cru

2016
+ -

Ulysses Vineyard - Ulysses

2016
+ -

Dominus - Othello

2016
+ -

Sanzay - Saumur Champigny

2019
+ -

Sanzay - Saumur Champigny Les Poyeux

2018

Lijst Rooster

Smaaktype

Vaak wordt paprika als een typisch aroma van de cabernet franc genoemd. Het is echter maar de vraag of dit een aroma van de druif is, of van wijn van onrijpe cabernet franc. Van mooie rijpe cabernet franc worden wijnen met cassisaroma’s gemaakt. Ook potloodslijpsel en pruim zijn typische smaken van cabernet franc. De druif geeft redelijk tannineuze wijnen in combinatie met een stevige zuurgraad.

Oorsprong

De cabernet franc is een oude druif, die waarschijnlijk in de vroege middeleeuwen al ontstaan is. De ouders van de cabernet franc bestaan beide al niet meer, maar zelf is cabernet franc de trotse vader van cabernet sauvignon en merlot. De oorsprong van de druif ligt hoogstwaarschijnlijk in het Baskenland, op de grens van Frankrijk en Spanje. De druif is hier ontstaan doordat pelgrims druivenstekken meenamen op hun reis naar Santiago de Compostella en die onderweg cultiveerden.

Locaties

Ondanks zijn lange bestaan en ouderschap van onder meer merlot en cabernet sauvignon, is de druif niet zoveel aangeplant als men zou vermoeden. In de Loire-streek, vooral in de centrale Loire, beheerst hij een aantal appellations, zoals Bourgeuil, Saumur-Champigny en Chinon. In de Bordeaux-streek is hij na cabernet sauvignon en merlot op gepaste afstand blauwe druif nummer drie. Alleen op de Rechteroever, in streken als Pomerol en Saint-Émilion, vertolkt hij een grote rol. Naast Frankrijk treffen we cabernet franc in kleine hoeveelheden aan in onder meer Spanje en Italië.

Opvoeding

Cabernet sauvignon is een druif met een dikke schil en redelijk vol sap. De wijnen kunnen (een beetje) houtlagering prima verdragen en worden vaak daarmee opgevoed. In Loire, waar het klimaat vrij koel is, worden van de cabernet franc regelmatig frisse wijnen gemaakt, waar geen houtlagering aan te pas komt.

Synoniemen

De druif heeft door zijn lange leven vele namen. Deze worden echter vrijwel nooit meer gebruikt. De synoniemen die nog wel gebruikt worden zijn breton in de Loire en acheria in (Frans) Baskenland.

Genetische overeenkomst

Zoals eerder gemeld is de cabernet franc een van de oudste rassen van de moderne ‘Vitis vinifera’-soort. Zijn eigen ouders zijn al eeuwen geleden verdwenen, omdat ze niet meer aangeplant werden. Zelf is hij een ouder van cabernet sauvignon (met sauvignon blanc) en van merlot (met magdeleine noire des Charentes).

Moeilijkheidsgraad

De cabernet franc is een niet erg lastige druif om te verbouwen. Hij rijpt vrij vroeg, waarbij de uitdaging voor de wijnmaker in het behalen van volledige rijpheid (dus ook van de tannines) ligt.

Uw winkelwagen is bijgewerkt met uw selectie.

Verder winkelen
Naar Bestellen