Cabernet Sauvignon

Cabernet sauvignon is misschien wel het bekendste (blauwe) druivenras ter wereld. Voor veel wijnliefhebbers staat cabernet sauvignon gelijk aan kwaliteitswijn. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat hij (op de Linkeroever) in Bordeaux de dominante druif is en aan alle vijf de Premiers Grands Crus hun grootsheid geeft.

Lees verder...

Lijst Rooster

Naam Bruto prijs Netto prijs Jaar Hoeveelheid
+ -

Domaine St. Felix - Cuvée Pierre Martin Rouge

2018
+ -

Wirra Wirra - Churchblock Red

2017
+ -

La Croix Romane - Lalande Pomerol

2016
+ -

La Croix Romane - Lalande Pomerol in Houten Kist

2016
+ -

Dominus - Napanook

2015
+ -

Progetto Lageder - Riff Merlot Cabernet

2015
+ -

Clos Saint-Martin - Saint-Emilion Grand Cru Classé

2015
+ -

Clos Saint-Martin - Saint-Emilion Grand Cru Classé

2016
+ -

Steenberg - Stately Cabernet Sauvignon - Shiraz

2017
+ -

Château Gazin - Pomerol

2012
+ -

Château Gazin - Pomerol

2011
+ -

Masseria Li Veli - Masseria Li Veli

2017
+ -

Matetic - Corralillo Cabernet Sauvignon

2015
+ -

Steenberg - Catharina Red blend

2016
+ -

Stark Condé - Three Pines Cabernet Sauvignon

2015
+ -

Dominus - Othello

2014
+ -

Enate - Reserva

2012
+ -

Crosswinds - Cabernet Sauvignon

2016
+ -

Alois Lageder - Cabernet Riserva

2016
+ -

Castello dei Rampolla - Vigna d'Alceo

2014

Lijst Rooster

Smaaktype

Wijnen van cabernet sauvignon zijn vaak erg krachtig. Kenmerkende aroma’s als cederhout en zwart fruit zijn in vrijwel elke wijn van deze druif te vinden. Ook in een blend is de cabernet sauvignon altijd erg aanwezig. Door de (soms te) stevige opvoeding op hout worden de houtaroma’s regelmatig (foutief) aangezien voor cabernet-sauvignonaroma’s.

Oorsprong

De druif is waarschijnlijk ontstaan in de Bordeaux, waar er voor het eerst naar verwezen werd in 1763. Tot diep in de 19e eeuw werd de cabernet sauvignon vaak verward met cabernet franc. Dit heeft als gevolg dat de cabernet sauvignon al voor de 18e eeuw bestaan zou kunnen hebben, of toen simpelweg nog niet bestond.

Locaties

De cabernet sauvignon is net als de merlot een absolute wereldreiziger geworden aan het einde van de 20e eeuw. De naam werd bijna een synoniem voor hoogwaardige wijnen en daar wilde iedere wijnproducent van meeprofiteren. Daarnaast is de cabernet sauvignon een gemakkelijk te verbouwen druif, wat ervoor zorgde dat deze inmiddels overal ter wereld groeit. Alleen in erg koele gebieden is de druif onvindbaar. De grootste telers van cabernet sauvignon zijn Frankrijk, Chili, de VS en Australië.

Opvoeding

Cabernet sauvignon is ongetwijfeld de beste druif voor houtopvoeding. Vanwege de dikke schil geeft de druif wijnen met veel tannines en hoge zuren. Deze kunnen (in sommige gevallen zelfs ‘moeten’) opgevangen worden door de krachtige opvoeding op (nieuwe) eikenhouten vaten. De wijn wordt er zachter en ronder van.

Synoniemen

Waarschijnlijk door de internationale faam wordt vrijwel overal de eigen naam, cabernet sauvignon, voor de druif gebruikt. Een producent zou gek zijn als hij deze naam niet gebruikte in zijn communicatie. Enkele lokale namen zijn bouchet of vidure.

Genetische overeenkomst

De genetische afkomst van cabernet sauvignon is een bijzonder verhaal. Voor het eerst in de historie is namelijk van een klassieke wijndruif de exacte oorsprong bepaald. Dit gebeurde in 1997 door onderzoekers van de Davis University in Californië. Zij ontdekten met DNA-onderzoek dat de cabernet sauvignon voortkomt uit de sauvignon blanc en cabernet franc. Hiermee is hij een halfbroer van merlot en een neef van chenin blanc.

Moeilijkheidsgraad

Cabernet sauvignon is een gemakkelijk te verbouwen druif. Enkel in erg koele klimaten zal hij niet rijpen. De druif start pas laat in het seizoen en is een laat te oogsten druif. De stok van de druif (het hout) is ijzersterk, wat de druif vrij ongevoelig maakt voor ziektes.

Uw winkelwagen is bijgewerkt met uw selectie.

Verder winkelen
Naar Bestellen
x

Restaurants met thuisservice

De wijnen van Résidence Wijnen proef je normaal gesproken in de beste restaurants. Door de huidige omstandigheden, hebben veel restaurants een bezorgservice en/of waardebonnen ontwikkeld. Uiteraard steunen wij onze restaurants in deze moeilijke tijden, daarom laten we weten welke restaurants wat doen bij jou in de buurt. Zo kun je thuis blijven genieten van heerlijke gerechten!

Bekijk restaurants hier