Carignan

Carignan is een druivenras dat twee gezichten heeft. Enerzijds is het een ras dat moeilijk te verbouwen is en dus veel gerooid wordt/werd, met name in de Languedoc. Anderzijds wint de druif bij geduldige wijnmakers aan populariteit voor karaktervolle wijnen.

Lees verder...

Lijst Rooster

Naam Bruto prijs Netto prijs Jaar Hoeveelheid
+ -

Domaine St. Felix - Cuvée Pierre Martin Rouge

2017
+ -

Perrin - Ventoux Rouge

2017
+ -

Perrin - Ventoux Rouge

2018
+ -

Félines Jourdan - Grenache Syrah Carignan Les Fruités

2016
+ -

Brusset - Laurent B

2017
+ -

Mervm Priorati - Inici

2015
+ -

Anne Gros & Jean Paul Tollot - La 50/50 Cotes du Brian IGP

2016
+ -

Anne Gros & Jean Paul Tollot - La Ciaude

2014
+ -

Brusset - Côtes du Rhône Laurent B 1/2

2016
+ -

Cante Merle - Rouge

2017
+ -

Anne Gros & Jean Paul Tollot - La Ciaude Minervois Cazelles

2015
+ -

Léon Barral - Faugères

2015
+ -

Anne Gros & Jean Paul Tollot - Les Fontanilles

2016
+ -

Mervm Priorati - El Cel

2016
+ -

Les Yeuses - Rouge BIB

2017
+ -

Brusset - Ventoux Les Boudalles

2018
+ -

Perrin - Ventoux Rouge Magnum

2017
+ -

Brusset - Côtes du Rhône Laurent B 1/2

2017
+ -

Mervm Priorati - Desti

2016

Lijst Rooster

Smaaktype

De wijnen van carignan zijn vaak krachtige rode wijnen, mede door de veelgebruikte houtopvoeding. De tannines in de wijnen zijn niet extreem hoog, de zuurgraad is meestal redelijk fors. Aroma’s van zwart fruit, drop en kruiden zijn typisch voor wijnen van carignan.

Oorsprong

Er zijn vele synoniemen voor het druivenras carignan, wat erop duidt dat het een oud druivenras is. Waarschijnlijk is het spontaan ontstaan uit nu onbekende ouders. De oorsprong van carignan ligt in Noordoost-Spanje, in Aragón.

Locaties

De druif is gebaat bij warm en droog weer. Hij staat veel aangeplant in Noordoost-Spanje, in de Languedoc en op Sardinië.

Opvoeding

De carignan is een zeer productieve druif. Het is daarom van belang – mits men kwaliteitswijn wil produceren – om goed en regelmatig te snoeien. In de diverse regio’s waar deze druif wordt verbouwd om er kwaliteitswijn van te maken, zien we vaak dat de wijn een behoorlijke houtlagering ondergaat. Vooral de druiven van oude stokken winnen daarbij aan complexiteit en kracht. Zeer regelmatig wordt de druif gebruikt in een blend, vaak met grenache en syrah.

Synoniemen

De Franse naam is carignan, maar in Spanje heet de druif cariñena of mazuelo. Op Sardinië wordt de druif vaak carignano genoemd.

Genetische overeenkomst

Omdat de druif al zo oud is, is het niet bekend wie de genetische ouders van de druif zijn. Vaak wordt de druif verward met bobal of cinsault, maar dat is onterecht.

Moeilijkheidsgraad

Carignan is een relatief gemakkelijk te verbouwen druif. Hij groeit hard en geeft heel veel druiven. Echter, om er goede wijn van te maken is het een lastig ras. De druif geeft pas echt interessante wijnen als de stokken al behoorlijk op leeftijd zijn. Daarnaast moet de druif goed gesnoeid worden om de oogst te beperken en kwaliteit te waarborgen.

Uw winkelwagen is bijgewerkt met uw selectie.

Verder winkelen
Naar Bestellen