Malbec

Oorspronkelijk komt de malbec uit het zuidwesten van Frankrijk, waar de druif nog steeds te vinden is. Het kleine, typisch Franse stadje Cahors staat erom bekend. Daarnaast wordt hij nog steeds geteeld in de Bordeaux en de Loirestreek, al wordt dat aandeel steeds kleiner. De druif kan niet zo goed tegen het onvoorspelbare Franse weer en voelt zich daarom beter op zijn plek in het warme Mendoza, Argentinië.

Lees verder...

Lijst Rooster

Naam Bruto prijs Netto prijs Jaar Hoeveelheid
+ -

Casarena - Malbec Winemaker's Selection

2018
+ -

Casarena - Malbec Jamilla's Single Vineyard

2016
+ -

Combel-la-Serre - Le Pur Fruit du Causse

2018
+ -

Combel-la-Serre - Les Peyres Levades

2016
+ -

Combel-la-Serre - La Cuvée Château

2017
+ -

Man O' War - Ironclad Bordeaux Blend

2014
+ -

Casarena - Malbec 505

2019
+ -

Ramanegra - Malbec Classic

2019
+ -

Combel-la-Serre - Les Peyres Levades

2017
+ -

Casarena - Malbec Winemaker's Selection

2019
+ -

Casarena - DNA Malbec

2016
+ -

Casarena - Icono

2016
+ -

Combel-la-Serre - La Cuvée Château Cahors

2018
+ -

Casarena - Icono

2017
+ -

Casarena - Reservado Red Blend

2018
+ -

Combel-la-Serre - Le Pur Fruit du Causse

2019
+ -

Casarena - Malbec Jamilla's Single Vineyard

2017
+ -

Man O' War - Warspite

2014
+ -

Big Fat Malbec - Malbec

2017

Lijst Rooster

Locaties

Daar heeft malbec inmiddels de status van nationale trots verworven. Argentinië is koploper met 75% van de totale aanplant malbecdruiven, voornamelijk in Mendoza. Argentijnse Malbecs zijn rijk, vol en zitten barstensvol rijp fruit. Een wereld van verschil met de wijnen uit Cahors, waar malbec juist rustieke, tanninerijke wijnen geeft, die pas op dronk zijn na jarenlange flesrijping. Ook wordt malbec veel gebruikt in de zogenaamde Bordeaux-blends uit andere landen zoals Chili, Nieuw-Zeeland, Italië en de Verenigde Staten. De Man O’ War Malbec is een voorbeeld van zo’n blend uit Nieuw-Zeeland.

Opvoeding

Malbec wordt vaak gebruikt in een blend, vanwege zijn dikke schil. Die zit namelijk vol met kleur, smaak en tannine. Dat maakt de druif tegelijkertijd de ideale kandidaat voor houtrijping. In koelere klimaten wordt dat meestal gedaan om de tannines een beetje te temmen. In het warme Argentinië kan het weer ook zorgen voor zachte, rijpe tannines en is het een keuze van de wijnmaker om de wijn op hout te laten rijpen of juist te gaan voor een fruitige, soepele Malbec.

Smaaktype

Het klimaat heeft dus een grote invloed op de smaak en stijl van Malbec. Niet voor niets wordt de wijn uit Cahors ook wel ‘zwarte wijn van Cahors’ of ‘vin noir’ genoemd. Dat komt door de donkere kleur en het rustieke karakter van de wijn. In Argentinië komen de betere Malbecs van de hoger gelegen wijngaarden, zoals Uco Valley in Mendoza. Door het grote verschil tussen dag- en nachttemperatuur blijven de zuren mooi in balans met het rijpe, donkere fruit en de tannines. 

Synoniem

In Frankrijk wordt de druif soms ‘côt’ of ‘auxerrois’ genoemd. De naam auxerrois kan verwarrend zijn, omdat deze ook veel voorkomt in de Elzas, maar daar wordt er een hele andere druif mee bedoeld, namelijk een witte druif met een lage zuurgraad.

Genetische overeenkomst

Een recent DNA-onderzoek heeft uitgewezen dat malbec een nageslacht is van prunelard (een oud Frans druivenras) en magdeleine noire des Charentes, de moeder van merlot. Malbec is dus een halfzusje van merlot.

Moeilijkheidsgraad

De malbec is een kleine druif met rijke, krachtige smaken. Hij heeft warmte nodig om voldoende rijp te worden. Maar te veel warmte maakt de wijn vlak en saai. In een klimaat met warme dagen en koude nachten voelt malbec zich daarom op z’n best. Ben je fan? Vergeet dan niet om 17 april in je agenda te schrijven: dan is het World Malbec Day!

Uw winkelwagen is bijgewerkt met uw selectie.

Verder winkelen
Naar Bestellen
x

Restaurants met thuisservice

De wijnen van Résidence Wijnen proef je normaal gesproken in de beste restaurants. Door de huidige omstandigheden, hebben veel restaurants een bezorgservice en/of waardebonnen ontwikkeld. Uiteraard steunen wij onze restaurants in deze moeilijke tijden, daarom laten we weten welke restaurants wat doen bij jou in de buurt. Zo kun je thuis blijven genieten van heerlijke gerechten!

Bekijk restaurants hier