Mourvèdre / Monastrell

Mourvèdre is een van de drie druiven uit de populaire gsm-blend, samen met grenache en syrah. Beroemde wijnen van (deels) mourvèdre zijn de wijnen uit Bandol (Provence) en die van Château de Beaucastel uit Châteauneuf-du-Pape.

Lees verder...

Lijst Rooster

Naam Bruto prijs Netto prijs Jaar Hoeveelheid
+ -

Château de Beaucastel (Perrin) - Châteauneuf-du-Pape Hommage a J. Perrin

2015
+ -

Léon Barral - Faugères Cuvée Valinière

2015
+ -

Léon Barral - Faugères Cuvée Jadis

2015
+ -

Léon Barral - Faugères Cuvée Valinière

2016
+ -

Léon Barral - Faugères Cuvée Jadis

2016
+ -

Bodegas Enguera - Coto Pardo Crianza

2017
+ -

Château de Beaucastel - Châteauneuf-du-Pape Hommage a J. Perrin

2016
+ -

Château de Beaucastel - Châteauneuf-du-Pape Hommage a J. Perrin Magnum

2016
+ -

Perrin - Côtes du Rhône Réserve Rouge 1/2

2018
+ -

Brusset - Cairanne Les Travers Rouge

2019
+ -

Brusset - Gigondas Le Grand Montmirail 1/2

2018
+ -

Brusset - Gigondas Le Grand Montmirail Magnum

2018
+ -

Olivares - Crianza

2017
+ -

Brusset - Gigondas Rouge Les Hauts de Montmirail

2019
+ -

Brusset - Gigondas Les Secrets de Montmirail

2019
+ -

Brusset - Ventoux Les Boudalles

2020
+ -

Léon Barral - Faugères Cuvée Jadis

2017
+ -

Léon Barral - Faugères Cuvée Valinière

2017
+ -

Brusset - Cairanne Sans Sulfites Ajoutés

2020
+ -

Brusset - Côtes du Rhône Rouge Laurent B

2020

Lijst Rooster

Smaaktype

Mourvèdre geeft donker gekleurde en krachtige wijnen. De wijnen zijn vaak hoog in alcohol en vol van vlezige tannines. In de gsm-blend wordt mourvèdre dan ook gebruikt om structuur en body aan de wijn te geven. Mourvèdre kan in heel warme gebieden een jam-achtig aroma krijgen, maar een goede producent zal dat willen vermijden en zal proberen de aroma’s van braam en zwarte bes uit de druif te weren.

Oorsprong

Ondanks de bekendheid die deze druif in Frankrijk geniet, komt hij van oorsprong uit Spanje. Het is een eeuwenoud ras, want al in 1381 is er voor het eerst een notitie van gemaakt, hoewel ook de theorie bestaat dat de druif al omstreeks 500 voor Christus door de Feniciërs naar Spanje is gebracht. De namen mourvèdre, monastrell (Spaans) en mataro (Catalaans) verwijzen naar ‘monasterio’ (klooster), Camp de Morvedre (het huidige Sagunto in Valencia) en Mataró (in Catalonië).

Locaties

Tegenwoordig is de mourvèdre, of monastrell, een van de belangrijkste druivenrassen in Spanje. Drie kwart van de wereldwijde aanplant staat in Spanje, met name in Murcia, Castilla-La Mancha en Valencia. In Frankrijk treffen we hem in de Provence, Languedoc-Roussillon en Rhône. Overzees is de druif in kleine hoeveelheden aangeplant in de VS, Australië en Zuid-Afrika.

Opvoeding

Wijnen van mourvèdre, zeker in het geval van een monocépage, zijn zeer gevoelig voor reductie. De wijnen moeten daarom wel op hout opgevoed worden, zodat de noodzakelijke oxidatie op gang gebracht wordt.

Synoniemen

De vraag is eigenlijk of monastrell een synoniem van mourvèdre is of andersom. Strikt genomen was de naam monastrell er eerst, maar in de Nederlandse markt spreken we vaker van mourvèdre. Beide namen worden hoe dan ook veel gebruikt, evenals mataro (in Catalonië, de VS en Australië).

Genetische overeenkomst

Zoals zo vaak bij heel oude druivenrassen, is ook van de mourvèdre tot op heden niet vastgesteld hoe deze ontstaan is. Recent DNA-onderzoek suggereert dat hij op enige wijze familie is van de graciano, maar hoe ze met elkaar verwant zijn, is onduidelijk.

Moeilijkheidsgraad

Mourvèdre kent twee gezichten. Het is een druif die gemakkelijk groeit, mits er maar een (zeer) warm klimaat heerst. In de wijngaard is het een druif die goed tegen droogte, warmte en andere extreme omstandigheden bestand is. Het risico van mourvèdre schuilt in de kelder: de druif kan extreem alcoholische wijnen geven waar enige frisheid aan ontbreekt, plus het risico op reductieve wijnen. De wijnmaker moet dus op tijd oogsten om de suikers en dus de alcohol laag te houden en de zuren te bewaren, en voldoende fustrijping aan de wijn geven.

Uw winkelwagen is bijgewerkt met uw selectie.

Verder winkelen
Naar Bestellen