Rioja

Rioja is waarschijnlijk de bekendste en belangrijkste wijnstreek van Spanje. De vaak krachtige rode wijnen uit deze streek behoren tot de absolute top van het land en de wereld. Maar Rioja heeft het niet gemakkelijk: andere wijnstreken innoveren snel en Rioja blijft, zo lijkt het, vasthouden aan (verouderde) tradities. Gevolg hiervan is dat enkele voorname producenten, zoals Artadi, hun wijnen niet meer onder de DOC Rioja uitbrengen.

Lees verder...

Lijst Rooster

Naam Bruto prijs Netto prijs Jaar Hoeveelheid
+ -

Artadi - La Poza de Ballesteros

2015
+ -

Artadi - La Poza de Ballesteros

2016
+ -

Bodegas Jalón - Rioja Peña Aldera Crianza

2016
+ -

Artadi - El Carretil Magnum

2013
+ -

Artadi - El Carretil

2014
+ -

Artadi - Santa Cecilia

2016
+ -

Artadi - Viñas de Gain Tinto Magnum

2016
+ -

Artadi - La Poza de Ballesteros

2017
+ -

Artadi - El Carretil

2017
+ -

Artadi - La Morera de San Lázaro

2017
+ -

Artadi - San Lorenzo de Quintanilla

2017
+ -

7 Castillos - Rioja Crianza

2017
+ -

7 Castillos - Rioja Joven

2018
+ -

Artadi - Viñas de Gain Tinto

2017
+ -

Bodegas Jalón - Rioja Peña Aldera Crianza

2017
+ -

Heraclio Alfaro - Rioja Crianza

2016
+ -

Artadi - Viña El Pisón

2015
+ -

Artadi - Viña El Pisón

2016
+ -

Artadi - El Carretil

2015
+ -

Artadi - El Carretil Magnum

2015

Lijst Rooster

Ligging

Rioja strekt zich van noordwest naar zuidoost uit langs de rivier de Ebro, over een lengte van ongeveer 100 kilometer. De verschillen in omgeving en klimaat zijn gigantisch. In het westen ligt de streek zo’n 100 kilometer van de Atlantische kust, maar wordt hij beschermd door de massieve Sierra de Cantabria. In het oosten liggen de wijngaarden tot hoogtes van 800 meter, verder naar het (koelere) westen is dit tot ongeveer 600 meter.

Bodem

In het westen is de wijnstok eigenlijk het enige gewas dat groeit op bodems die afwisselend zacht kleirood en kalksteenwit met gele rivierafzetting zijn. Wijngaarden zijn hier in de heuvels aangeplant, waarbij geldt dat bodems met meer alluviale afzetting vaak betere wijnen geven. Naar het oosten wordt de bodem gevarieerder, maar wordt hij over het algemeen als minder interessant gezien dan in het westen.

Klimaat

De omstandigheden verschillen gigantisch binnen de regio, en wel zozeer dat er tussen de oogstmomenten in west en oost zomaar zes weken kan zitten. Het westen is veel koeler en wordt door de Sierra de Cantabria beschermd tegen extreme invloeden van de Atlantische Oceaan. Desalniettemin duurt het hier lang voor de druiven rijpen. Naar het oosten toe is de invloed van de Middellandse Zee groter, is het dus warmer en is het groeiseizoen vaak aanzienlijker korter.

Druivenrassen

Veruit het belangrijkste ras in Rioja is tempranillo. Hij wordt hier echter vaak geblend met de plompere garnacha. Andere rassen die in de blend gebruikt mogen worden zijn graciano en mazuelo (carignan). Daarnaast worden experimenten met cabernet sauvignon gedoogd. Witte wijn, ongeveer een zevende deel van de totale productie in Rioja, wordt gemaakt van de viura.

Gecontroleerde gebieden

In Rioja is één DOC van kracht: DOC Rioja voor zowel witte als rode wijnen. Er zijn drie subzones te onderscheiden. Rioja Baja is het meest oostelijk gelegen deel en wordt over het algemeen als mindere regio beschouwd. In het westen liggen Rioja Alavesa en Rioja Alta onder elkaar. Beide worden gezien als goede zones. Rioja Alta ligt in het Baskische deel van Spanje, met eigen wetten en regels.

Smaaktype

Rioja is over het algemeen bekend om de lang op Amerikaans hout gerijpte wijnen. Zoals ook in andere delen van Spanje wordt hier gebruikgemaakt van een classificatie die iets over de (hout)rijping van de wijn zegt: Joven (niet gerijpte, frisse rode wijn), Crianza (kort op hout gerijpt), Reserva (op hout en op fles gerijpt) en Gran Reserva (lange rijping op fles en hout). Er is een groeiend aantal producenten dat deze maatstaven en houtrijping loslaat, omdat men van mening is dat de vinificatie niet aan deze maatstaven gebonden kan worden. Natuurlijk geldt: hoe meer houtlagering, des te krachtiger de wijn. Producenten als Artadi zien de waarde van de diverse terroirs en maken wijnen die zich onderscheiden door diepgang en complexiteit.

Wijn/spijs

Met een breed assortiment aan smaakstijlen is er voor ieder wat wils in Rioja. De lichte Joven-wijnen zijn heerlijke, gekoeld te drinken, borrelwijnen. Naarmate de wijnen krachtiger en complexer worden, kan erbij gegeten worden, van gevogelte tot uiteindelijk zelfs krachtige wild- en rundergerechten.

Uw winkelwagen is bijgewerkt met uw selectie.

Verder winkelen
Naar Bestellen
x

Restaurants met thuisservice

De wijnen van Résidence Wijnen proef je normaal gesproken in de beste restaurants. Door de huidige omstandigheden, hebben veel restaurants een bezorgservice en/of waardebonnen ontwikkeld. Uiteraard steunen wij onze restaurants in deze moeilijke tijden, daarom laten we weten welke restaurants wat doen bij jou in de buurt. Zo kun je thuis blijven genieten van heerlijke gerechten!

Bekijk restaurants hier