Sangiovese

Waarschijnlijk is sangiovese de belangrijkste druif van Italië. Hij staat aangeplant in diverse gebieden in Midden-Italië, maar in Toscane is hij heer en meester. De druif kan extreem dunne en matige wijnen geven, maar mits er gebruik gemaakt wordt van de juiste kloon en de opbrengsten laag worden gehouden, kan een wijn van sangiovese geweldige diepgang en spanning tonen.

Lees verder...

Lijst Rooster

Naam Bruto prijs Netto prijs Jaar Hoeveelheid
+ -

iLauri - Poggio Dragone Rosso Terre di Chieti

2018
+ -

Siro Pacenti - Brunello di Montalcino PS

2012
+ -

Siro Pacenti - Brunello di Montalcino PS Magnum

2012
+ -

Montenidoli - Triassico

2008
+ -

Badia a Coltibuono - Chianti Classico 1/2

2017
+ -

Cevico - Aurosia Sangiovese Merlot Rubicone

2019
+ -

ILauri - Salto Sangiovese Terre di Chieti

2019
+ -

Montenidoli - Toscana Rosso

2018
+ -

Castello di Ama - Bellavista Chianti Classico

2015
+ -

Castello di Ama - Ama Chianti Classico

2018
+ -

Castello di Ama - San Lorenzo Chianti Classico

2016
+ -

Castello di Ama - La Casuccia Chianti Classico

2016
+ -

Badia a Coltibuono - Chianti Classico

2018
+ -

Castello dei Rampolla - Chianti Classico

2018
+ -

Castello dei Rampolla - Sammarco

2017
+ -

Siro Pacenti - Rosso di Montalcino

2019
+ -

Siro Pacenti - Brunello di Montalcino PS

2015
+ -

Siro Pacenti - Brunello di Montalcino PS Magnum

2015
+ -

Badia a Coltibuono - Cetamura Chianti

2019
+ -

Siro Pacenti - Pelagrilli Brunello di Montalcino

2016

Lijst Rooster

Smaaktype

Sangiovese laat zich kenmerken door frisse zuren en een aroma van kersen. De frisse rode wijnen die van sangiovese gemaakt worden zijn sappig, fruitig en heerlijke dorstlessers. Rijk opgevoede Sangioveses, vaak met goede tanninestructuur, zijn krachtig maar altijd verfijnd en ideaal om te bewaren.

Oorsprong

Lang werd gedacht dat de druif zijn oorsprong kent in Toscane. Hier is ook voor het eerst (in 1600) een notitie gemaakt van de druif. Uitgebreid DNA-onderzoek heeft echter uitgewezen dat het een natuurlijke kruising is tussen ciliegiolo en calabrese di Montenuovo. Hierbij is ciliegiolo geen verrassing, maar calabrese di Montenuovo des te meer. Dit bijna uitgestorven ras kent zijn oorsprong in Calabrië in de teen van de Italiaanse laars. Verder onderzoek wees uit dat er in het zuiden van Italië en op Sicilië veel druiven onder een andere naam in feite sangiovese zijn. Deze feiten zijn reden om aan te nemen dat sangiovese zelf ook is ontstaan in zuidelijk Italië.

Locaties

De druif staat wereldwijd op zo’n 78.000 hectare aangeplant. Kleine hoeveelheden treffen we bijvoorbeeld in Argentinië en Frankrijk, maar Italië spant de kroon met zo’n 90% van de wereldwijde aanplant. In Italië is het verreweg de belangrijkste druif van Toscane, maar hij staat ook in Emilia-Romagna, Marche, Abruzzo en op Sicilië.

Opvoeding

Sangiovese kan prima tot frisse lichte rode wijn worden opgevoed. In dit geval zullen de druiven relatief vroeg worden geoogst en niet te lang ingeweekt worden, en zal de wijn uiteindelijk na een korte rijping op rvs worden gebotteld. Maar ook kan de sangiovese tot bijna bombastische wijnen worden opgevoed. Hierbij wordt er laat geplukt om de concentratie en rijpheid te optimaliseren. Dan volgen lange inweking en (langdurige) houtopvoeding. In Toscane gebeurt dit van origine op grotere houten vaten, maar tegenwoordig wordt ook de Franse (kleine) ‘barrique’ veel gebruikt.

Synoniemen

Zoals bij alle oude rassen zijn er veel synoniemen voor sangiovese. Het zijn allemaal lokale Italiaanse namen, waarvan de belangrijkste zijn: brunello (vandaar Brunello di Montalcino), prugnolo gentile (in Montepulciano) en nerello (Sicilië).

Genetische overeenkomst

Er wordt regelmatig beweerd dat sangiovese – net als veel oude rassen – een polyklonaal ras is. Dit wil zeggen dat veel op zich eigen rassen worden aangezien voor één ras. Feitelijk is dat natuurlijk een vergissing, maar het geeft wel aan dat er veel genetische overeenkomsten zijn tussen die bepaalde rassen en sangiovese.

Moeilijkheidsgraad

Sangiovese is zeker geen eenvoudig ras om te verbouwen. Grootste risico is de dunne schil van het ras, die een grote kans op botrytis geeft. De druif kan hoge volumes opleveren, wat de kwaliteit zeker niet ten goede komt. De wijnmaker dient de opbrengsten te beperken door bijvoorbeeld groene oogst toe te passen.

Uw winkelwagen is bijgewerkt met uw selectie.

Verder winkelen
Naar Bestellen