St Laurent

Hoewel Oostenrijk geen groot wijnland is, heeft het toch een aantal druivenrassen die vrijwel onlosmakelijk met het land verbonden zijn. Natuurlijk grüner veltliner en blaufränkisch, maar ook st. laurent hoort daarbij. Dit is een belangrijke druif voor met name producenten in Burgenland aan de Hongaarse grens.

Lees verder...

Lijst Rooster

Lijst Rooster

Smaaktype

De wijnen van st. laurent zijn over het algemeen van behoorlijk hoge kwaliteit. Ze hebben een typische, fluweelzachte structuur. Het sap is stevig en de tannines en zuren zorgen voor een volle wijn. Aroma’s van donkere bessen en geurige kruiden geven de wijn zijn charme.

Oorsprong

Naar alle waarschijnlijkheid komt st. laurent uit Oostenrijk, waar hij in ieder geval in het begin van de 19e eeuw al werd gecultiveerd. De naam stamt waarschijnlijk af van de vroegere Oostenrijkse naam laurenzitraube, die naar de naam van Sint-Laurentius verwijst, de beschermheilige van onder andere chef-koks.

Locaties

Het is opmerkelijk te noemen dat het land waarvan hij het best bekend is, niet het land is waar hij het meest staat aangeplant. Oostenrijk, en dan vooral Burgenland aan de oostkant van het land, is de bekendste verbouwer van st. laurent. De druif wordt echter in grotere aantallen geteeld in Tsjechië.

Opvoeding

Deze druif wordt vaak vergeleken met pinot noir en de wijn ondergaat vaak een vergelijkbare opvoeding. Het delicate sap wordt vaak opgevoed met enig hout, wat de fijne aroma’s en de zachte structuur ten goede komt.

Synoniemen

Omdat st. laurent niet wijdverspreid is in de wereld, is er maar een klein aantal synoniemen voor. De ingewikkeldste naam is die in Tsjechië: svatovavřinecké. De meer toegankelijke namen lijken altijd op st. laurent (sankt laurent bijvoorbeeld).

Genetische overeenkomst

Lange tijd werd gedacht dat st. laurent en pinot noir genetisch aan elkaar gelinkt zijn. Dit blijkt echter niet zo te zijn volgens recent DNA-onderzoek. Van welke druiven hij wel komt, is tot nu toe onduidelijk. Naar alle waarschijnlijkheid stamt hij van druiven die reeds lange tijd niet meer voorkomen. Zelf is hij een ouder, samen met blaufränkisch, van die derde bekende blauwe Oostenrijker: zweigelt.

Moeilijkheidsgraad

De druif is redelijk gevoelig voor rot in september. Dit betekent dat de wijnmaker in het oogstseizoen bedacht moet zijn op (veel) regen. Daarentegen is st. laurent goed bestand tegen late vorst.

Uw winkelwagen is bijgewerkt met uw selectie.

Verder winkelen
Naar Bestellen