Toscane

Toscane is waarschijnlijk het bekendste (wijn)gebied van Italië. Miljoenen mensen bezoeken de streek jaarlijks. Met schilderachtige steden als Florence en Siena, de prachtige heuvels daartussen en de culturele historie is het een must voor iedere toerist. De wijnliefhebber kan zijn hart ophalen met wijnen als Chianti en Brunello di Montalcino.

Lees verder...

Lijst Rooster

Naam Bruto prijs Netto prijs Jaar Hoeveelheid
+ -

Siro Pacenti - Brunello di Montalcino Vecchie Vigne

2014
+ -

Siro Pacenti - Brunello di Montalcino PS

2012
+ -

Badia a Coltibuono - Chianti Classico Riserva

2015
+ -

Badia a Coltibuono - Sangioveto

2013
+ -

Siro Pacenti - Rosso di Montalcino

2016
+ -

Castello dei Rampolla - Vigna d'Alceo

2014
+ -

Siro Pacenti - Brunello di Montalcino PS Magnum

2012
+ -

Montenidoli - Triassico

2008
+ -

Siro Pacenti - Rosso di Montalcino

2017
+ -

Badia a Coltibuono - Chianti Cultus Boni Riserva

2015
+ -

Badia a Coltibuono - Montebello

2015
+ -

Badia a Coltibuono - Chianti Classico Magnum

2017
+ -

Badia a Coltibuono - Sangioveto

2015
+ -

Badia a Coltibuono - Chianti Classico 1/2

2017
+ -

Siro Pacenti - Brunello di Montalcino PS Magnum

2010
+ -

Badia a Coltibuono - Chianti Classico

2017
+ -

Siro Pacenti - Pelagrilli Brunello di Montalcino

2015
+ -

Siro Pacenti - Rosso di Montalcino

2018
+ -

Badia a Coltibuono - Chianti Cultus Boni Riserva

2016
+ -

Castello dei Rampolla - Trebianco di Santa Lucia

2018

Lijst Rooster

Ligging

Toscane ligt aan de westkant van Italië, tussen de Middellandse Zee en de Apennijnen. De regio is enorm gevarieerd. Bolgheri, aan de kust gelegen, is vlak en staat onder directe invloed van de zee. Verder landinwaarts liggen heuvelachtige gebieden als Chianti en Montalcino, waar zich achter iedere heuvel weer een ander landschap (en klimaat) vormt.

Bodem

Ook voor de bodem geldt dat in een dergelijk groot gebied als Toscane veel variatie te vinden is. Die van Bolgheri, waar Bordeaux-druiven het wijngaardarsenaal regeren, lijkt veel op die van de Médoc: kenmerkend zanderig met kiezels. In de heuvels wordt de bodem zwaarder, met meer klei. In veel gebieden bevat de bodem in meer of mindere mate rijke toevoegingen als ijzer, koper en calcium.

Klimaat

Het klimaat in Toscane is ideaal voor vakantie en voor druiventeelt. De lente begint vroeg en de zomer is warm en droog. Vanwege de vaak natte herfst is het zaak voor wijnbouwers om op de tijd de druiven te oogsten. In het heuvellandschap kan het in de zomer erg warm worden in de dalen. De betere wijnen worden dan ook hogerop in de koelere delen geproduceerd.

Druivenrassen

Van oudsher is sangiovese de bepalende druif in Toscane. Het was en is de gezichtsbepaler voor Chianti (steeds minder vaak in een blend), Vino Nobile di Montepulciano (waar de druif prugnolo gentile wordt genoemd) en Brunello di Montalcino (altijd 100% cépage). In de kuststreek zijn Bordeaux-druiven en syrah veel aangeplant, niet geremd door enige lokale wijntraditie. Voor witte wijnen worden vernaccia en trebbiano veel geteeld.

Gecontroleerde gebieden

Toscane puilt uit van de DOCG’s, DOC’s en IGT’s. De bekendste zijn Chianti met in het hart van de streek de ‘originele’ Chianti Classico en zijn zeven satellietgemeenten. Voor witte wijnen is Vernaccia di San Gimignano een grote DOCG, met wisselende kwaliteiten.

Smaaktype

De meest krachtige wijnen van Toscane komen uit Bolgheri (vaak gemaakt van – deels – cabernet sauvignon) en Montalcino. Over het algemeen geeft de sangiovese tanninerijke wijnen, met kenmerkende zuren en opvallende aroma’s van kersen. De goede wijnen uit Toscane zijn elegante en verfijnde visitekaartjes van de streek met (jarenlang) bewaarpotentieel.

Wijn/spijs

De klassieke rode Toscaanse wijnen zijn al lang geen ‘pizzawijntjes’ meer. Ze passen perfect bij de herfstkeuken: stoofschotels en wild. De nieuwe stijl Toscaanse wijnen, zoals die uit Bolgheri, zijn mooie begeleiders van stevige vleesgerechten.

Uw winkelwagen is bijgewerkt met uw selectie.

Verder winkelen
Naar Bestellen
x

Restaurants met thuisservice

De wijnen van Résidence Wijnen proef je normaal gesproken in de beste restaurants. Door de huidige omstandigheden, hebben veel restaurants een bezorgservice en/of waardebonnen ontwikkeld. Uiteraard steunen wij onze restaurants in deze moeilijke tijden, daarom laten we weten welke restaurants wat doen bij jou in de buurt. Zo kun je thuis blijven genieten van heerlijke gerechten!

Bekijk restaurants hier