Zweigelt

Zweigelt is de meest aangeplante blauwe druif in Oostenrijk. De druif is in 1922 ‘gemaakt’ door dr. Fritz Zweigelt, als een kruising van blaufränkisch en st. laurent. Hij noemde de druif zelf rotburger, maar deze is later naar de grondlegger zelf vernoemd.

Lees verder...

Lijst Rooster

Lijst Rooster

Smaaktype

Wijn van zweigelt varieert van fris tot krachtig en redelijk complex. De druif kan een diversiteit aan rode wijnen geven, afhankelijk van de keuzes van de wijnmaker.

Oorsprong

Omdat de druif relatief kort geleden ontstaan is, weten we exact waar en wanneer dit gebeurde. Dr. Zweigelt was een onderzoeker van het Federale Instituut voor Wijncultuur in Klosterneuburg, alwaar hij in 1922 deze druif ontwikkelde.

Locaties

Vrijwel alle aanplant van de zweigelt staat in Oostenrijk. We treffen hem in kleine aantallen onder meer nog in Duitsland, Tsjechië en Japan (!).

Opvoeding

De druif kan, net als zijn witte equivalent grüner veltliner, diverse manieren van opvoeding verdragen. Zo kan hij bij redelijk grote opbrengsten op rvs opgevoede wijnen geven. Als in de wijngaard een streng snoeibeleid is toegepast, kunnen van de geconcentreerde druiven fraaie houtgelagerde wijnen gemaakt worden.

Synoniemen

Andere namen voor zweigelt zijn rotburger (hoewel deze niet veel meer voorkomt) en zweigeltrebe.

Genetische overeenkomst

Gezien de stamboom van beide ouders van zweigelt, is de zweigelt een kleinkind van gouais blanc en pinot, twee van de meest invloedrijke druivenrassen voor voortplanting in de westerse wijnwereld.

Moeilijkheidsgraad

Zweigelt is een relatief gemakkelijke druif. Hij bloeit vrij laat en rijpt vrij vroeg, wat de risico’s in het voor- en najaar minimaliseert. Om kwaliteitswijn van zweigelt te maken, ligt de uitdaging voor de wijnmaker bij het in toom houden van de groei en opbrengsten.

Uw winkelwagen is bijgewerkt met uw selectie.

Verder winkelen
Naar Bestellen