Wijnen uit Frankrijk

Los van het feit dat Frankrijk ’s werelds grootste wijnproducent is, heeft het land toch vooral de reputatie dat het de bakermat van kwaliteitswijnen is en gezaghebbend op het gebied van wijn maken. Zo zijn veel vaktermen Frans, net als veel internationaal gebruikte druivenrassen. Ook worden met name wijnen uit de Bourgogne, Champagne en Bordeaux al eeuwenlang gezien als het ultieme en hoogste niveau dat er is.

Lees verder...

Lijst Rooster

Naam Bruto prijs Netto prijs Jaar Hoeveelheid
+ -

Miraval - Côtes de Provence Rosé

2017
+ -

Domaine St. Felix- Cuvée Pierre Martin Rosé

2017
+ -

Triennes - Rosé IGP Méditerranée

2017
+ -

Figuière - Le Saint André Rosé Magnum

2016
FiguièreLe Saint André Rosé Magnum
WS
88

Figuière - Le Saint André Rosé Magnum

Saint André de Figuière is een echt familiebedrijf, met aan het hoofd Alain Combard, een gepassioneerd wijnmaker die niets aan toeval overlaat. Alain Combard komt zelf uit Salon de Provence en is dus geboren en getogen in de regio, met de liefde voor wijn die door zijn aderen stroomt.
Lees meer
+ -

La Croix de la Résidence - Cinsault Rosé

2017
+ -

CORETTE - Cinsault Rosé

2017
+ -

Perrin - Luberon Rose

2017
+ -

Cante Merle - Rosé

2017
+ -

Les Yeuses - Rosé BIB

2016
Domaine Les YeusesRosé Bag in box Vin de Pays d'Oc
WS
88

Les Yeuses - Rosé BIB

Les Vins Krossa werd in 1995 door Alexander Krossa opgericht. Hij was daarvoor 5 jaar lang 'éleveur en vins' en exportdirecteur in het familiedomein van 70 ha. Het nieuwe bedrijf 'Les Vins Krossa' exporteert een selectie van de allerbeste wijnen uit de Languedoc-Roussillon. Domaine Les Yeuses, van de broeders Jean-Paul en Michel Dardé, is een rijzende ster in de Languedoc-Roussillon. De wijngaarden liggen in de heuvels van Thau, met een prachtig uitzicht over de Mediterrane kust.
Lees meer
+ -

Sylvain Pataille - Marsannay Rosé Fleur de Pinot

2015
+ -

Triennes - Rosé IGP Méditerranée Magnum

2017
+ -

Triennes - Rosé IGP Méditerranée Jeroboam

2017
+ -

Miraval - Côtes de Provence Rosé Magnum

2017
+ -

Miraval - Côtes de Provence Rosé Jeroboam

2017
+ -

Miraval - Côtes de Provence Rosé Mathusalem

2017
+ -

Crosswinds - Rosé

2017
+ -

Les Yeuses - Rosé BIB

2017
+ -

Bailly-Réverdy - Sancerre Rosé

2017
+ -

Champagne Palmer & Rosé Reserve

+ -

Crosswinds - Rosé

2016
Crosswinds South of FranceRosé
WS
88

Crosswinds - Rosé

Crosswinds is opgericht als een gezamelijk project tussen twee families in Bordeaux en Languedoc, die dezelfde waarden delen met betrekking tot het maken van wijn. Op deze manier willen zij de wijndrinker het beste uit beide regio's brengen.
Lees meer

Lijst Rooster

Begin negentiende eeuw was de derde president van Amerika, Thomas Jefferson, een hartstochtelijk liefhebber van grote wijnen uit de Bordeaux, had Napoleon een voorkeur voor Le Chambertin uit de Bourgogne en waren de Russische tsaren dol op grote champagnes en beroemde Sauternes als Château d’Yquem.

Er is een aantal belangrijke factoren voor de hoge kwaliteit die producenten in Frankrijk weten te bereiken. Er wordt al tweeduizend jaar wijn gemaakt en de wijnboeren in dit land weten dus als geen ander waar je het best welk druivenras kunt verbouwen. Daarnaast spelen zaken een rol als het grotendeels gematigde klimaat (waarin de druivenstokken zich optimaal thuis voelen), de grote diversiteit aan druivenrassen, het grote scala aan afzonderlijke wijntypes en -soorten, en niet te vergeten de onovertroffen kwaliteit van de barriques (kleine houten rijpingsvaten), die gemaakt worden van Frans eikenhout. Bovendien was Frankrijk het eerste land dat classificaties voor zijn wijnen instelde. In 1855 gebeurde dat voor een deel van de Bordeaux en voor de Côte d’Or in de Bourgogne; in 1935 introduceerde Frankrijk het wettelijke systeem van de Appellation d’Origine Contrôlée. Alle wijnen die in aanmerking willen komen voor de AOC-status worden streng gekeurd en geanalyseerd, en moeten voldoen aan eisen die betrekking hebben op onder andere herkomstgebied, druivenras(sen), aantal aangeplante wijnstokken per hectare, teeltmethode, rendement, snoeimethode, vinificatie en etiket. Deze strenge wetten en bijbehorende keuringen maken het voor veel Franse wijnmakers overigens moeilijk om bij de productie van eenvoudigere wijnen te concurreren met landen waar een beduidend mildere regelgeving bestaat.

Dat er ook in Frankrijk nog veel te winnen is aan kwaliteit en er een jongere generatie met de juiste inspiratie en innovatie aan de weg timmert, blijkt bijvoorbeeld uit de wijnen die de laatste jaren uit de Jura komen. Uit dit kleine gebied, dat grofweg tussen de Bourgogne en de Franse Alpen ligt, komen sinds een jaar of tien plots prachtige, spannende witte wijnen van de druiven chardonnay en savagnin. Maar ook in het immense gebied van de Languedoc-Roussillon blijft het bruisen. Jaar in jaar uit nemen jonge, enthousiaste wijnmakers het roer over van hun ouders en verlaten ze de coöperaties om identiteit, persoonlijkheid en kwaliteit in hun wijnen te leggen. De grootste verrassing komt echter uit de gebieden die al een grote reputatie genieten en waar je nauwelijks nog verbetering zou verwachten: de Bordeaux, Bourgogne en Champagne. Ook hier zijn het de jonge oenologen en wijnmakers die het stof van gemakzucht en gewoonte van zich af weten te schudden, met buitengewoon fraaie resultaten.

Los van het feit dat Frankrijk ’s werelds grootste wijnproducent is, heeft het land toch vooral de reputatie dat het de bakermat van kwaliteitswijnen is en gezaghebbend op het gebied van wijn maken. Zo zijn veel vaktermen Frans, net als veel internationaal gebruikte druivenrassen. Ook worden met name wijnen uit de Bourgogne, Champagne en Bordeaux al eeuwenlang gezien als het ultieme en hoogste niveau dat er is. Begin negentiende eeuw was de derde president van Amerika, Thomas Jefferson, een hartstochtelijk liefhebber van grote wijnen uit de Bordeaux, had Napoleon een voorkeur voor Le Chambertin uit de Bourgogne en waren de Russische tsaren dol op grote champagnes en beroemde Sauternes als Château d’Yquem.

Er is een aantal belangrijke factoren voor de hoge kwaliteit die producenten in Frankrijk weten te bereiken. Er wordt al tweeduizend jaar wijn gemaakt en de wijnboeren in dit land weten dus als geen ander waar je het best welk druivenras kunt verbouwen. Daarnaast spelen zaken een rol als het grotendeels gematigde klimaat (waarin de druivenstokken zich optimaal thuis voelen), de grote diversiteit aan druivenrassen, het grote scala aan afzonderlijke wijntypes en -soorten, en niet te vergeten de onovertroffen kwaliteit van de barriques (kleine houten rijpingsvaten), die gemaakt worden van Frans eikenhout. Bovendien was Frankrijk het eerste land dat classificaties voor zijn wijnen instelde. In 1855 gebeurde dat voor een deel van de Bordeaux en voor de Côte d’Or in de Bourgogne; in 1935 introduceerde Frankrijk het wettelijke systeem van de Appellation d’Origine Contrôlée. Alle wijnen die in aanmerking willen komen voor de AOC-status worden streng gekeurd en geanalyseerd, en moeten voldoen aan eisen die betrekking hebben op onder andere herkomstgebied, druivenras(sen), aantal aangeplante wijnstokken per hectare, teeltmethode, rendement, snoeimethode, vinificatie en etiket. Deze strenge wetten en bijbehorende keuringen maken het voor veel Franse wijnmakers overigens moeilijk om bij de productie van eenvoudigere wijnen te concurreren met landen waar een beduidend mildere regelgeving bestaat.

Dat er ook in Frankrijk nog veel te winnen is aan kwaliteit en er een jongere generatie met de juiste inspiratie en innovatie aan de weg timmert, blijkt bijvoorbeeld uit de wijnen die de laatste jaren uit de Jura komen. Uit dit kleine gebied, dat grofweg tussen de Bourgogne en de Franse Alpen ligt, komen sinds een jaar of tien plots prachtige, spannende witte wijnen van de druiven chardonnay en savagnin. Maar ook in het immense gebied van de Languedoc-Roussillon blijft het bruisen. Jaar in jaar uit nemen jonge, enthousiaste wijnmakers het roer over van hun ouders en verlaten ze de coöperaties om identiteit, persoonlijkheid en kwaliteit in hun wijnen te leggen. De grootste verrassing komt echter uit de gebieden die al een grote reputatie genieten en waar je nauwelijks nog verbetering zou verwachten: de Bordeaux, Bourgogne en Champagne. Ook hier zijn het de jonge oenologen en wijnmakers die het stof van gemakzucht en gewoonte van zich af weten te schudden, met buitengewoon fraaie resultaten.

Uw winkelwagen is bijgewerkt met uw selectie.

Verder winkelen
Naar Bestellen