Wijnen uit Frankrijk

Los van het feit dat Frankrijk ’s werelds grootste wijnproducent is, heeft het land toch vooral de reputatie dat het de bakermat van kwaliteitswijnen is en gezaghebbend op het gebied van wijn maken. Zo zijn veel vaktermen Frans, net als veel internationaal gebruikte druivenrassen. Ook worden met name wijnen uit de Bourgogne, Champagne en Bordeaux al eeuwenlang gezien als het ultieme en hoogste niveau dat er is.

Lees verder...

Lijst Rooster

Naam Bruto prijs Netto prijs Jaar Hoeveelheid
+ -

Billecart-Salmon - Brut Rosé

Champagne Billecart-SalmonBrut Rosé
RP
90
WS
91
DGH
9,5
NK
5
WL
3

Billecart-Salmon - Brut Rosé

Lees meer
+ -

Baumard - Le Brut Rosé

Domaine des Baumard Crémant de Loire Le Brut Rosé
RP
90
WS
91
DGH
9,5
NK
5
WL
3

Baumard - Le Brut Rosé

Lees meer
+ -

Bailly-Reverdy - Sancerre Rosé

2018
Domaine Bailly_ReverdySancerre Rosé
RP
90
WS
91
DGH
9,5
NK
5
WL
3

Bailly-Reverdy - Sancerre Rosé

Lees meer
+ -

CORETTE - Cinsault Rosé

2019
CORETTECinsault Rosé Pays d'Oc
RP
90
WS
91
DGH
9,5
NK
5
WL
3

CORETTE - Cinsault Rosé

Lees meer
+ -

La Croix de la Résidence - Cinsault Rosé

2019
+ -

Triennes - Rosé Méditerranée Jeroboam

2019
+ -

Domaine De Jale - Rosé Les Fenouils Côtes de Provence

2019
+ -

Domaine De Jale - Rosé Les Fenouils Côtes de Provence Magnum

2019
+ -

Domaine De Jale - Rosé Les Fenouils Côtes de Provence Jeroboam

2019
+ -

Triennes - Rosé Méditerranée Magnum

2019
+ -

Triennes - Rosé Méditerranée

2019
TriennesRosé Méditerranée
RP
90
WS
91
DGH
9,5
NK
5
WL
3

Triennes - Rosé Méditerranée

Lees meer
+ -

Palmer & Co - Rosé Reserve

Champagne Palmer & CoRosé Réserve
RP
90
WS
91
DGH
9,5
NK
5
WL
3

Palmer & Co - Rosé Reserve

Lees meer
+ -

Triennes - Rosé Méditerranée Jeroboam

2018
+ -

Cante Merle - Rosé

2019
Les Vignerons d'Alignan du VentCante Merle Rosé Vin de France
RP
90
WS
91
DGH
9,5
NK
5
WL
3

Cante Merle - Rosé

Lees meer
+ -

Domaine St. Felix - Cuvée Pierre Martin Rosé

2019
+ -

Les Yeuses - Rosé BIB

2019
Domaine Les YeusesRosé Bag in box Vin de Pays d'Oc
RP
90
WS
91
DGH
9,5
NK
5
WL
3

Les Yeuses - Rosé BIB

Lees meer
+ -

Miraval - Côtes de Provence Rosé Magnum

2019
+ -

Miraval - Côtes de Provence Rosé

2019
MiravalMiraval Côtes de Provence Rosé
RP
90
WS
91
DGH
9,5
NK
5
WL
3

Miraval - Côtes de Provence Rosé

Lees meer
+ -

Perrin - Luberon Rose

2019
Famille PerrinLuberon Rosé
RP
90
WS
91
DGH
9,5
NK
5
WL
3

Perrin - Luberon Rose

Lees meer
+ -

Miraval - Côtes de Provence Rosé Jeroboam

2017

Lijst Rooster

Begin negentiende eeuw was de derde president van Amerika, Thomas Jefferson, een hartstochtelijk liefhebber van grote wijnen uit de Bordeaux, had Napoleon een voorkeur voor Le Chambertin uit de Bourgogne en waren de Russische tsaren dol op grote champagnes en beroemde Sauternes als Château d’Yquem.

Er is een aantal belangrijke factoren voor de hoge kwaliteit die producenten in Frankrijk weten te bereiken. Er wordt al tweeduizend jaar wijn gemaakt en de wijnboeren in dit land weten dus als geen ander waar je het best welk druivenras kunt verbouwen. Daarnaast spelen zaken een rol als het grotendeels gematigde klimaat (waarin de druivenstokken zich optimaal thuis voelen), de grote diversiteit aan druivenrassen, het grote scala aan afzonderlijke wijntypes en -soorten, en niet te vergeten de onovertroffen kwaliteit van de barriques (kleine houten rijpingsvaten), die gemaakt worden van Frans eikenhout. Bovendien was Frankrijk het eerste land dat classificaties voor zijn wijnen instelde. In 1855 gebeurde dat voor een deel van de Bordeaux en voor de Côte d’Or in de Bourgogne; in 1935 introduceerde Frankrijk het wettelijke systeem van de Appellation d’Origine Contrôlée. Alle wijnen die in aanmerking willen komen voor de AOC-status worden streng gekeurd en geanalyseerd, en moeten voldoen aan eisen die betrekking hebben op onder andere herkomstgebied, druivenras(sen), aantal aangeplante wijnstokken per hectare, teeltmethode, rendement, snoeimethode, vinificatie en etiket. Deze strenge wetten en bijbehorende keuringen maken het voor veel Franse wijnmakers overigens moeilijk om bij de productie van eenvoudigere wijnen te concurreren met landen waar een beduidend mildere regelgeving bestaat.

Dat er ook in Frankrijk nog veel te winnen is aan kwaliteit en er een jongere generatie met de juiste inspiratie en innovatie aan de weg timmert, blijkt bijvoorbeeld uit de wijnen die de laatste jaren uit de Jura komen. Uit dit kleine gebied, dat grofweg tussen de Bourgogne en de Franse Alpen ligt, komen sinds een jaar of tien plots prachtige, spannende witte wijnen van de druiven chardonnay en savagnin. Maar ook in het immense gebied van de Languedoc-Roussillon blijft het bruisen. Jaar in jaar uit nemen jonge, enthousiaste wijnmakers het roer over van hun ouders en verlaten ze de coöperaties om identiteit, persoonlijkheid en kwaliteit in hun wijnen te leggen. De grootste verrassing komt echter uit de gebieden die al een grote reputatie genieten en waar je nauwelijks nog verbetering zou verwachten: de Bordeaux, Bourgogne en Champagne. Ook hier zijn het de jonge oenologen en wijnmakers die het stof van gemakzucht en gewoonte van zich af weten te schudden, met buitengewoon fraaie resultaten.

Los van het feit dat Frankrijk ’s werelds grootste wijnproducent is, heeft het land toch vooral de reputatie dat het de bakermat van kwaliteitswijnen is en gezaghebbend op het gebied van wijn maken. Zo zijn veel vaktermen Frans, net als veel internationaal gebruikte druivenrassen. Ook worden met name wijnen uit de Bourgogne, Champagne en Bordeaux al eeuwenlang gezien als het ultieme en hoogste niveau dat er is. Begin negentiende eeuw was de derde president van Amerika, Thomas Jefferson, een hartstochtelijk liefhebber van grote wijnen uit de Bordeaux, had Napoleon een voorkeur voor Le Chambertin uit de Bourgogne en waren de Russische tsaren dol op grote champagnes en beroemde Sauternes als Château d’Yquem.

Er is een aantal belangrijke factoren voor de hoge kwaliteit die producenten in Frankrijk weten te bereiken. Er wordt al tweeduizend jaar wijn gemaakt en de wijnboeren in dit land weten dus als geen ander waar je het best welk druivenras kunt verbouwen. Daarnaast spelen zaken een rol als het grotendeels gematigde klimaat (waarin de druivenstokken zich optimaal thuis voelen), de grote diversiteit aan druivenrassen, het grote scala aan afzonderlijke wijntypes en -soorten, en niet te vergeten de onovertroffen kwaliteit van de barriques (kleine houten rijpingsvaten), die gemaakt worden van Frans eikenhout. Bovendien was Frankrijk het eerste land dat classificaties voor zijn wijnen instelde. In 1855 gebeurde dat voor een deel van de Bordeaux en voor de Côte d’Or in de Bourgogne; in 1935 introduceerde Frankrijk het wettelijke systeem van de Appellation d’Origine Contrôlée. Alle wijnen die in aanmerking willen komen voor de AOC-status worden streng gekeurd en geanalyseerd, en moeten voldoen aan eisen die betrekking hebben op onder andere herkomstgebied, druivenras(sen), aantal aangeplante wijnstokken per hectare, teeltmethode, rendement, snoeimethode, vinificatie en etiket. Deze strenge wetten en bijbehorende keuringen maken het voor veel Franse wijnmakers overigens moeilijk om bij de productie van eenvoudigere wijnen te concurreren met landen waar een beduidend mildere regelgeving bestaat.

Dat er ook in Frankrijk nog veel te winnen is aan kwaliteit en er een jongere generatie met de juiste inspiratie en innovatie aan de weg timmert, blijkt bijvoorbeeld uit de wijnen die de laatste jaren uit de Jura komen. Uit dit kleine gebied, dat grofweg tussen de Bourgogne en de Franse Alpen ligt, komen sinds een jaar of tien plots prachtige, spannende witte wijnen van de druiven chardonnay en savagnin. Maar ook in het immense gebied van de Languedoc-Roussillon blijft het bruisen. Jaar in jaar uit nemen jonge, enthousiaste wijnmakers het roer over van hun ouders en verlaten ze de coöperaties om identiteit, persoonlijkheid en kwaliteit in hun wijnen te leggen. De grootste verrassing komt echter uit de gebieden die al een grote reputatie genieten en waar je nauwelijks nog verbetering zou verwachten: de Bordeaux, Bourgogne en Champagne. Ook hier zijn het de jonge oenologen en wijnmakers die het stof van gemakzucht en gewoonte van zich af weten te schudden, met buitengewoon fraaie resultaten.

Uw winkelwagen is bijgewerkt met uw selectie.

Verder winkelen
Naar Bestellen