Bordeaux

De Bordeaux is misschien wel het bekendste wijngebied ter wereld. Niet alleen is het een van de grootse wijn producerende streken van Frankrijk, het is vooral het beroemd vanwege de topwijnen die hier gemaakt worden en de classificatie van 1855.

Lees verder...

Lijst Rooster

Naam Bruto prijs Netto prijs Jaar Hoeveelheid
+ -

Clos Saint-Martin - Saint-Emilion Grand Cru Classé

2015
+ -

Clos Saint-Martin - Saint-Emilion Grand Cru Classé

2016
+ -

Grand Village - Bordeaux Supérieur rouge

2017
+ -

Brande-Bergère - Bordeaux Supérieur

2016
+ -

Grand Village - Bordeaux Supérieur rouge

2018
+ -

Château Trotanoy - Espérance de Trotanoy

2018
+ -

La Croix Romane - Lalande Pomerol (6 fles in houten kist)

2019
+ -

La Croix Romane - Lalande Pomerol

2019
+ -

Chateau Toutigeac - Bordeaux Rouge

2019
+ -

Brande-Bergère - Bordeaux Supérieur

2018
+ -

Chateau Langlet - Chateau Langlet Rouge

2016
+ -

Château Plince - Château Plince Pomerol

2016
+ -

Chateau Toutigeac - Grande Reserve Bordeaux Superieur

2019
+ -

Château Pichon Longueville - Reserve de la Comtesse Pauillac

2017
+ -

Château Tronquoy de Lalande Médoc

2016
+ -

Chateau Toutigeac - Bordeaux Rosé

2020
+ -

Grand Village - Bordeaux Blanc

2018
+ -

Grand Village - Bordeaux Blanc

2019
+ -

Chateau Langlet Blanc

2018
+ -

Chateau Toutigeac - Bordeaux Blanc

2020

Lijst Rooster

"

Ligging

De regio Bordeaux ligt rondom de gelijknamige stad in het zuidwesten van Frankrijk. De rivier de Gironde snijdt in het noordelijke deel van de regio de streek in twee delen. Iets verder naar het zuiden splitst de Gironde zich in de Garonne en Dordogne, waardoor de regio in drie delen wordt verdeeld. Met ook nog eens de Atlantische Oceaan in de buurt is er veel water rondom en in de regio.

Bodem

De grofweg drie subregio’s binnen de Bordeaux kennen verschillende bodemtypen. Bovendien zijn er zelfs verschillen tussen bodems binnen deze subregio’s. Over het algemeen worden de bodems in Médoc en Graves gedomineerd door grind, kiezel en zand. In de Entre-deux-Mers (tussen de rivieren) treffen we een zwaardere klei-en-kiezelbodem. Op de Rechteroever is klei en kiezel dominant, met stukken kalk daarin.

Klimaat

Het klimaat in Bordeaux is ideaal voor wijnbouw. De regio ligt precies tussen de noordpool en evenaar in, de ideale ligging wat betreft temperatuur: niet te koud in de winter en niet te warm in de zomer. Dit gematigde klimaat wordt versterkt door de tempering vanuit de Atlantische Oceaan. De warme luchtstroom die de oceaan hier aan land brengt, zorgt voor zeer gelijkmatige groeiomstandigheden voor de druiven.

Druivenrassen

De Bordeaux-regio is van oudsher een handelsgebied geweest. De stad Bordeaux met z’n ideale ligging als havenstad trekt al eeuwen mensen naar zich toe. Druivenstokken zijn dan ook al lange tijd te vinden in de regio, maar dit is nooit de regio geweest waar eigen druiven ontstaan zijn, op de cabernet sauvignon na. Dit is een kloon van sauvignon blanc en cabernet franc. Deze druiven zijn naast merlot en sémillon dé druiven voor de Bordeaux. De vuistregel is: op de Linkeroever is cabernet sauvignon dominant, de Rechteroever is merlot-gedomineerd. Er wordt nog een aantal druiven gebruikt als toevoeging in de blends. Dit kunnen bijvoorbeeld petit verdot en malbec zijn.

Gecontroleerde gebieden

Bordeaux kent veel beschermde gebieden, waaronder een aantal wereldberoemde als Pauillac, Margaux en Pomerol. Als een subregio geen eigen naam/bescherming heeft, wordt de wijn geproduceerd onder de AOC Bordeaux, Bordeaux Supérieur of Bordeaux Crémant. Ruim 40% van de wijn uit de regio wordt onder deze noemers verkocht.

Smaaktype

Over het algemeen zijn rode Bordeaux-wijnen krachtige en vlezige wijnen. De wijnen hebben een stevige tanninestructuur en hebben aroma’s van cederhout en cassisfruit. De grote wijnen uit Bordeaux zijn extreem complex en zeer geschikt om te ouderen.

De witte wijnen kunnen heel divers zijn: van zeer complexe droge wijnen tot eenvoudige frisse wijnen. Daarnaast wordt er nog een deel zoete wijnen gemaakt van door edele rotting aangetaste druiven.

Wijn/spijs

De rode wijnen uit Bordeaux laten zich uitstekend combineren met vlees- en wildgerechten. Hoe krachtiger de wijn, des te krachtiger kan het gerecht zijn. De witte wijnen combineren, zeker in het geval van de betere exemplaren, goed met rijke visgerechten. De zoete wijnen zijn klassieke begeleiders van foie gras…"

Uw winkelwagen is bijgewerkt met uw selectie.

Verder winkelen
Naar Bestellen