Champagne

Ten noord-oosten van Parijs ligt het meest noordelijke wijngebied van Frankrijk, de Champagne. Het klimaat en de bodem spelen een hoofdrol in het succes van de Champagne als wijnstreek, want met haar koele klimaat en de beroemde bodem van Kimmerdige klei en kalksteen biedt het de ideale omstandigheden voor de productie van 's werelds oudste en beroemdste mousserende wijn.

Lees verder...

Rooster Lijst

Rooster Lijst

Voor de productie van Champagne mogen maar drie druiven worden gebruikt: chardonnay, pinot noir en pinot meunier. Veelal worden ze geblend, behalve voor de Blanc de Blancs, Champagnes die voor 100% van chardonnay zijn gemaakt. Binnen de Champagne zijn er drie hoofdgebieden waar de wijngaarden zich rondom concentreren: de Vallée de la Marne (rond de stad Epernay), de Montagne de Reims en de Côtes des Blancs. Onder de steden Reims en Epernay zijn vele kilometers aan gangen uitgehakt in de kalkstenen bodem. Deze ondergrondse gewelven worden door de champagnehuizen gebruikt om hun Champagnes te laten rijpen.

Champagne is hét voorbeeld geweest voor mousserende wijnen over de hele wereld. In het verleden vermeldde men - ook in eigen land - dan ook graag dat de wijn werd gemaakt middels de méthode champenoise. Inmiddels is de naam Champagne beschermd en het gebruik van die term niet langer toegestaan. Als alternatief is in Frankrijk de benaming Crémant ingevoerd. Belangrijke vertegenwoordigers van die stijl zijn regio's als de Alsace, Loire, Bourgogne en Limoux. Buiten Frankrijk wordt tegenwoordig op de fles vermeld dat het op de traditionele methode is gemaakt.

Uw winkelwagen is bijgewerkt met uw selectie.

Verder winkelen
Naar Bestellen