Chardonnay

Over chardonnay zouden we hier een heel boek kunnen schrijven. Het is met afstand de bekendste druif ter wereld. Hij groeit overal, kent een gigantische diversiteit aan kwaliteiten en smaaktypen, heeft een enorme schare fans, maar is wellicht ook het meest verguisde druivenras; geen andere wijn heeft immers zo’n sterke antibeweging als Chardonnay: ABC – Anything But Chardonnay.

Lees verder...

Lijst Rooster

Naam Bruto prijs Netto prijs Jaar Hoeveelheid
+ -

Riedel Glas 7414/05 O serie - Pay 3 get 4 Viognier/Chardonnay

+ -

Riedel Heart to Heart Oaked Chardonnay pay 3 get 4

+ -

Baumard - Le Petit Paon 0,5L

2015
Domaine des BaumardLe Petit Paon

Baumard - Le Petit Paon 0,5L

In het hartje van het Loire-dal ligt Domaine des Baumard. Het domein is gevestigd op een klein landgoed uit de 17e eeuw, Logis de la Giraudière. In 1955 bracht Jean Baumard de wijnbouw terug op het domein. In de jaren 50 en 60 breidde hij het domein uit met wijngaarden in Anjou zelf, maar ook aan de andere kant van de Loire rivier: Quarts de Chaume, Savennières. In 1987 nam Florent Baumard het domein over van zijn vader met als doel: het combineren van de specifieke terroir met moderne wijnmaaktechnieken. Het resultaat is spectaculair en maakt van Domaine des Baumard één van dé grote namen uit de Loire.
Lees meer
+ -

Cellers Avgvstvs Forvm FORVM V Agridulce Chardonnay 0,5l

Cellers Avgvstvs ForvmFORVM V. Agridulce Chardonnay 0,5l

Cellers Avgvstvs Forvm FORVM V Agridulce Chardonnay 0,5l

Klein maar fijn is dit bedrijf even ten zuiden van Barcelona. Oom en neef Roca werken maar aan één ding, kwaliteit. De chardonnay werd zelfs door de Spaanse vakpers gekozen tot beste wijn van het jaar. Alle producten dragen Romeinse namen omdat de Vi a AVGVSTVS aan de voet van hun wijngaard loopt. Zie onder de naam FORVM ook de prachtige azijn en olijfolie die worden gemaakt.
Lees meer
+ -

Cellers Avgvstvs Forvm FORVM V Agridulce Chardonnay 0,25l

Cellers Avgvstvs ForvmFORVM V. Agridulce Chardonnay 0,25l

Cellers Avgvstvs Forvm FORVM V Agridulce Chardonnay 0,25l

Klein maar fijn is dit bedrijf even ten zuiden van Barcelona. Oom en neef Roca werken maar aan één ding, kwaliteit. De chardonnay werd zelfs door de Spaanse vakpers gekozen tot beste wijn van het jaar. Alle producten dragen Romeinse namen omdat de Vi a AVGVSTVS aan de voet van hun wijngaard loopt. Zie onder de naam FORVM ook de prachtige azijn en olijfolie die worden gemaakt.
Lees meer
+ -

Berta - Grappa Primaneve Giulia Chardonnay

+ -

CORETTE - Chardonnay

2017
+ -

Enate - Chardonnay '234'

2017
+ -

Steenberg - Sphynx Chardonnay

2017
+ -

Enate - Chardonnay Fermentado en Barrica

2016
+ -

Valensac - Chardonnay Avec Mention

2017
+ -

Valensac - Grand Chardonnay

2016
+ -

Valensac - Grand Chardonnay

2017
+ -

Château Fuissé - Mâcon-Villages

2017
+ -

Château Fuissé - Pouilly-Fuissé Tête de Cru

2015
Chateau FuissePouilly-Fuissé Tête de Cru

Château Fuissé - Pouilly-Fuissé Tête de Cru

In het hart van Mâcon, het meest zuidelijke deel van de Bourgogne, ligt Château Fuissé. In deze beroemde regio produceert de familie Vincent, eigenaren van het château sinds 1862 (al vijf generaties lang),wijnen van exceptionele kwaliteit, te danken aan de bijzondere locatie en terroir. De vergaarde kennis en expertise in drie eeuwen tijd, zorgt ervoor dat iedere generatie land heeft bijgekocht, de kwaliteit heeft verbeterd en de wereldwijde bekendheid van de wijnen van Château Fuissé heeft vergroot.
Lees meer
+ -

Matetic - Corralillo Chardonnay

2015
+ -

Wirra Wirra - The 12th Man Chardonnay

2017
+ -

Schug - Chardonnay Carneros

2016
+ -

Cave Talmard - Mâcon Chardonnay

2017
+ -

Schug - Chardonnay Sonoma Coast

2016

Lijst Rooster

Smaaktype

De chardonnay kan zoveel verschillende smaaktypen voortbrengen, dat het onmogelijk is om te stellen dat men geen Chardonnay-liefhebber is. Vaak wordt de chardonnaysmaak opgehangen aan de in de jaren 2000 immens populaire sterk houtgelagerde witte wijnen. Wijnen die nauwelijks nog naar wijn smaakten, maar vooral sterke vanille- en houtaroma’s hadden. Deze trend is inmiddels sterk op zijn retour. De chardonnaydruif, zeker in koele klimaten en zonder enig houtcontact, kan verbluffend frisse wijnen geven met frisse zuren. Naarmate de streek warmer wordt en/of het houtgebruik intensiever, zal de wijn aan kracht en boterachtige structuur winnen.

Oorsprong

De druif komt van waar we dat verwachten: uit de Bourgogne-streek, in het bijzonder de zuidelijke Mâconnais. De variëteit ontleent zijn naam aan het nabij Uchizy gelegen dorp Chardonnay. De eerste schriftelijke verwijzing naar de druif dateert van 1583, al is er twijfel of dit echt chardonnay betreft: in die tijd werden aligoté en ook pinot blanc vaak verward met chardonnay. De eerste betrouwbare notitie van chardonnay dateert van 1685, uit Saint-Sorlin, vandaag La Roche-Vineuse genaamd.

Locaties

Hoewel de positie van meest aangeplante druif door airén wordt ingenomen (vooral voor het maken van wijnalcohol), is chardonnay het wijdstverspreide ras ter wereld. In koele en in warme gebieden, op grote hoogtes en op zeeniveau: chardonnay groeit altijd en overal. De bekendste regio’s waar de druif groeit zijn waarschijnlijk Bourgogne en Champagne. In beide gevallen is hij dé witte druif van de regio en kan hij extreem complexe en rijke wijnen geven.

Opvoeding

Chardonnay is de druif die misschien wel het meest geschikt is voor houtopvoeding. De druif heeft een rijke, vette structuur en een reductief karakter. Beide zijn redenen voor een wijnmaker om de wijn op hout op te voeden. De wijn wint vaak aan complexiteit en diepgang. Grote wijnen van chardonnay – en dat zijn er nogal wat – zijn dan ook vrijwel altijd op houten ‘barriques’ gelagerd.

Synoniemen

Ondanks de populariteit van de druif kent hij relatief weinig synoniemen. Vrijwel overal wordt de naam chardonnay gebruikt. De meest voorkomende synoniemen zijn gamay blanc en melon d’Arbois (beide in Jura). Vaak wordt de druif verward met aligoté en pinot blanc. In Duitsland wordt de chardonnay ook wel auxerrois genoemd, maar het is niet dezelfde druif als de originele en eigen auxerrois.

Genetische overeenkomst

DNA-onderzoek heeft verrassend uitgewezen dat chardonnay een natuurlijke kruising is van pinot en gouais blanc, net als gamay, melon en aligoté. Chardonnay is zelf een ouder van enkele onbekende rassen, zoals ravat blanc en chasan.

Moeilijkheidsgraad

Chardonnay is een gemakkelijk te verbouwen druif. Hij ontspruit vroeg, dus voorjaarsvorst is een risico, maar verder is het een sterk groeiend en vrij resistent ras. De gigantische hoeveelheid klonen die beschikbaar zijn, zorgt voor een geschikt type chardonnay voor elk klimaat en bodemtype.

Uw winkelwagen is bijgewerkt met uw selectie.

Verder winkelen
Naar Bestellen