Wijnen uit Frankrijk

Los van het feit dat Frankrijk ’s werelds grootste wijnproducent is, heeft het land toch vooral de reputatie dat het de bakermat van kwaliteitswijnen is en gezaghebbend op het gebied van wijn maken. Zo zijn veel vaktermen Frans, net als veel internationaal gebruikte druivenrassen. Ook worden met name wijnen uit de Bourgogne, Champagne en Bordeaux al eeuwenlang gezien als het ultieme en hoogste niveau dat er is.

Lees verder...

Lijst Rooster

Naam Bruto prijs Netto prijs Jaar Hoeveelheid
+ -

La Gabare Grosperrin Cognac Bons Bois 50 ans

9020102500000

La Gabare Grosperrin Cognac Bons Bois 50 ans

Ook de Cognac wereld kent een geheim... een klein bedrijfje met de naam ‘La Gabare’ . Guilhem Grosperrin koopt zeldzame cognacs aan die bijna altijd zijn voorzien van een oogstjaar, hetgeen zelden voorkomt. De kwaliteit van het gebodene is ook uniek. Uitsluitend originele, ongekleurde en niet aangezoete cognacs worden gekocht. Deze worden onder het toezicht van een notaris onvermengd op fles gebracht. Naast deze zeldzame varianten zijn er ook nog de cognacs voor courant gebruik. Deze zijn soms e en fractie duurder dan de grote merken maar steken wat betreft kwaliteit met kop en schouders boven de concurrentie uit. Dit zijn schitterende cognacs!
Lees meer
+ -

La Gabare Grosperrin Cognac Bons Bois 50 ans 0,35l

La Gabare GrosperrinCognac Bons Bois 50 ans 0,35l

La Gabare Grosperrin Cognac Bons Bois 50 ans 0,35l

Ook de Cognac wereld kent een geheim... een klein bedrijfje met de naam 'La Gabare'. Guilhem Grosperrin koopt zeldzame cognacs aan die bijna altijd zijn voorzien van een oogstjaar, hetgeen zelden voorkomt. De kwaliteit van het gebodene is ook uniek. Uitsluitend originele, ongekleurde en niet aangezoete cognacs worden gekocht. Deze worden onder het toezicht van een notaris onvermengd op fles gebracht. Naast deze zeldzame varianten zijn er ook nog de cognacs voor courant gebruik. Deze zijn soms een fractie duurder dan de grote merken maar steken wat betreft kwaliteit met kop en schouders boven de concurrentie uit. Dit zijn schitterende cognacs!
Lees meer
+ -

Baumard - Carte d'Or Coteaux du Layon

2015
+ -

Baumard - Le Petit Paon 0,5L

2015
Domaine des BaumardLe Petit Paon

Baumard - Le Petit Paon 0,5L

In het hartje van het Loire-dal ligt Domaine des Baumard. Het domein is gevestigd op een klein landgoed uit de 17e eeuw, Logis de la Giraudière. In 1955 bracht Jean Baumard de wijnbouw terug op het domein. In de jaren 50 en 60 breidde hij het domein uit met wijngaarden in Anjou zelf, maar ook aan de andere kant van de Loire rivier: Quarts de Chaume, Savennières. In 1987 nam Florent Baumard het domein over van zijn vader met als doel: het combineren van de specifieke terroir met moderne wijnmaaktechnieken. Het resultaat is spectaculair en maakt van Domaine des Baumard één van dé grote namen uit de Loire.
Lees meer
+ -

Vial Magnères - Banyuls Grand Cru

1998
Domaine Vial Magnères Banyuls Grand Cru 1998

Vial Magnères - Banyuls Grand Cru

Domaine Vial-Magnères is een zelfstandig familiedomein sinds vier generaties. De familie Sapéras beschikt over 10 ha wijngaarden verdeeld in kleine percelen op de beste locaties van de herkomstbenaming. Dit familiedomein behoort tot de top van Banyuls. Klassieke, op oude leest geschoeide wijnen, lekker rijp en ontwikkeld. Naast deze volle, diepe wijnen maken ze ook wijnen waar het fruit meer de boventoon voert.
Lees meer
+ -

La Gabare Grosperrin Cognac Fine Champagne XO

9020101000000

La Gabare Grosperrin Cognac Fine Champagne XO

Ook de Cognac wereld kent een geheim... een klein bedrijfje met de naam ‘La Gabare’ . Guilhem Grosperrin koopt zeldzame cognacs aan die bijna altijd zijn voorzien van een oogstjaar, hetgeen zelden voorkomt. De kwaliteit van het gebodene is ook uniek. Uitsluitend originele, ongekleurde en niet aangezoete cognacs worden gekocht. Deze worden onder het toezicht van een notaris onvermengd op fles gebracht. Naast deze zeldzame varianten zijn er ook nog de cognacs voor courant gebruik. Deze zijn soms e en fractie duurder dan de grote merken maar steken wat betreft kwaliteit met kop en schouders boven de concurrentie uit. Dit zijn schitterende cognacs!
Lees meer
+ -

Baumard - Quarts de Chaume

2009
+ -

Château Climens - Cypres de Climens

2013
Château ClimensCypres de Climens Barsac

Château Climens - Cypres de Climens

De geschiedenis van Château Climens gaat meer dan 500 jaar terug. In de 17e eeuw werd er pas wijn geproduceerd. Na de Franse Revolutie ging het een lange periode niet al te best met het domein. Diverse eigenaars volgden elkaar in rap tempo op zonder noemenswaardige vineuze feiten. Na de phylloxera crisis begon de glorietijd pas echt. Het domein groeide in oppervlakte en in faam. In de betere oogstjaren konden de wijnen van Climens zo wel in kwaliteit als in prijs met die van Yquem rivaliseren. Het grote succes kwam echter na de overname van het domein door de familie Lurton, in 1971. Sinds 1992 staat het onder de hoede van Bérénice Lurton. Climens produceert een geweldige, wereldberoemde 1er Cru Barsac-Sauternes en een tweede wijn, de Cyprès de Climens, van ongekende kwaliteit maar wel net iets vriendelijker geprijsd. Een extra bijzonderheid voor de wijnen van Château Climens is het accent op sémillon, een druivenras dat uitstekend gedijt op kalkbodem zoals bij Climens het geval is. Op de goed drainerende on derlaag van brokkelkalk ligt een eveneens bijzonder dunne bovenlaag van zand, keien en grind, met daarin een vrij hoog gehalte aan mineralen en ijzeroxide.
Lees meer
+ -

Roger Groult - Calvados Réserve 3 ans d'âge

Roger GroultCalvados Réserve 3 ans d'âge

Roger Groult - Calvados Réserve 3 ans d'âge

Volgens insiders is dit kleine familiedomein de top in Calvados. Het domein van de familie Groult ligt in het hart van de ciderproductie, de Pays d’Auge. In 1850 werd begonnen met het distilleren van appelcider voor de eigen consumptie. De kwaliteit van het distillaat was echter zo goed dat de productie opgevoerd werd. Vijf generaties later staat Jean-Roger Groult aan het roer van deze kleinschalige, kwaliteitgerichte distilleerderij en worden zijn weergaloze, ambachtelijk geproduceerde calvados naar 25 landen geëxporteerd.
Lees meer
+ -

Baumard - Bulles d'Or

+ -

Vial Magnères - Banyuls Réserve 4 ans

Domaine Vial-MagnèresBanyuls Réserve 4 ans

Vial Magnères - Banyuls Réserve 4 ans

Domaine Vial-Magnères is een zelfstandig familiedomein sinds vier generaties. De familie Sapéras beschikt over 10 ha wijngaarden verdeeld in kleine percelen op de beste locaties van de herkomstbenaming. Dit familiedomein behoort tot de top van Banyuls. Klassieke, op oude leest geschoeide wijnen, lekker rijp en ontwikkeld. Naast deze volle, diepe wijnen maken ze ook wijnen waar het fruit meer de boventoon voert.
Lees meer
+ -

La Gabare Grosperrin Cognac Petite Champagne V.S.O.P.

La Gabare Grosperrin Cognac Petite Champagne V.S.O.P.

La Gabare Grosperrin Cognac Petite Champagne V.S.O.P.

Ook de Cognac wereld kent een geheim... een klein bedrijfje met de naam ‘La Gabare’ . Guilhem Grosperrin koopt zeldzame cognacs aan die bijna altijd zijn voorzien van een oogstjaar, hetgeen zelden voorkomt. De kwaliteit van het gebodene is ook uniek. Uitsluitend originele, ongekleurde en niet aangezoete cognacs worden gekocht. Deze worden onder het toezicht van een notaris onvermengd op fles gebracht. Naast deze zeldzame varianten zijn er ook nog de cognacs voor courant gebruik. Deze zijn soms e en fractie duurder dan de grote merken maar steken wat betreft kwaliteit met kop en schouders boven de concurrentie uit. Dit zijn schitterende cognacs!
Lees meer
+ -

La Gabare Grosperrin Cognac Bois Ord Isle de Oléron 0,35l 1991

1991
La Gabare Grosperrin Cognac Bois Ord Isle de Oléron 0,35l 1991

La Gabare Grosperrin Cognac Bois Ord Isle de Oléron 0,35l 1991

Ook de Cognac wereld kent een geheim... een klein bedrijfje met de naam ‘La Gabare’ . Guilhem Grosperrin koopt zeldzame cognacs aan die bijna altijd zijn voorzien van een oogstjaar, hetgeen zelden voorkomt. De kwaliteit van het gebodene is ook uniek. Uitsluitend originele, ongekleurde en niet aangezoete cognacs worden gekocht. Deze worden onder het toezicht van een notaris onvermengd op fles gebracht. Naast deze zeldzame varianten zijn er ook nog de cognacs voor courant gebruik. Deze zijn soms e en fractie duurder dan de grote merken maar steken wat betreft kwaliteit met kop en schouders boven de concurrentie uit. Dit zijn schitterende cognacs!
Lees meer
+ -

La Gabare Grosperrin Cognac Bons Bois 1979

1979
La Gabare Grosperrin Cognac Bons Bois 1979

La Gabare Grosperrin Cognac Bons Bois 1979

Ook de Cognac wereld kent een geheim... een klein bedrijfje met de naam ‘La Gabare’ . Guilhem Grosperrin koopt zeldzame cognacs aan die bijna altijd zijn voorzien van een oogstjaar, hetgeen zelden voorkomt. De kwaliteit van het gebodene is ook uniek. Uitsluitend originele, ongekleurde en niet aangezoete cognacs worden gekocht. Deze worden onder het toezicht van een notaris onvermengd op fles gebracht. Naast deze zeldzame varianten zijn er ook nog de cognacs voor courant gebruik. Deze zijn soms e en fractie duurder dan de grote merken maar steken wat betreft kwaliteit met kop en schouders boven de concurrentie uit. Dit zijn schitterende cognacs!
Lees meer
+ -

La Gabare Grosperrin Cognac Bons Bois 55 ans

9020103000000

La Gabare Grosperrin Cognac Bons Bois 55 ans

Ook de Cognac wereld kent een geheim... een klein bedrijfje met de naam ‘La Gabare’ . Guilhem Grosperrin koopt zeldzame cognacs aan die bijna altijd zijn voorzien van een oogstjaar, hetgeen zelden voorkomt. De kwaliteit van het gebodene is ook uniek. Uitsluitend originele, ongekleurde en niet aangezoete cognacs worden gekocht. Deze worden onder het toezicht van een notaris onvermengd op fles gebracht. Naast deze zeldzame varianten zijn er ook nog de cognacs voor courant gebruik. Deze zijn soms e en fractie duurder dan de grote merken maar steken wat betreft kwaliteit met kop en schouders boven de concurrentie uit. Dit zijn schitterende cognacs!
Lees meer
+ -

La Gabare Grosperrin Cognac Bons Bois 55 ans 0,35l

9020103000001

La Gabare Grosperrin Cognac Bons Bois 55 ans 0,35l

Ook de Cognac wereld kent een geheim... een klein bedrijfje met de naam ÈLa GabareÉ . Guilhem Grosperrin koopt zeldzame cognacs aan die bijna altijd zijn voorzien van een oogstjaar, hetgeen zelden voorkomt. De kwaliteit van het gebodene is ook uniek. Uitsluitend originele, ongekleurde en niet aangezoete cognacs worden gekocht. Deze worden onder het toezicht van een notaris onvermengd op fles gebracht. Naast deze zeldzame varianten zijn er ook nog de cognacs voor courant gebruik. Deze zijn soms e en fractie duurder dan de grote merken maar steken wat betreft kwaliteit met kop en schouders boven de concurrentie uit. Dit zijn schitterende cognacs!
Lees meer
+ -

La Gabare Grosperrin Cognac Fins Bois 0,35l 1954

1954
9020103519541

La Gabare Grosperrin Cognac Fins Bois 0,35l 1954

Ook de Cognac wereld kent een geheim... een klein bedrijfje met de naam ‘La Gabare’ . Guilhem Grosperrin koopt zeldzame cognacs aan die bijna altijd zijn voorzien van een oogstjaar, hetgeen zelden voorkomt. De kwaliteit van het gebodene is ook uniek. Uitsluitend originele, ongekleurde en niet aangezoete cognacs worden gekocht. Deze worden onder het toezicht van een notaris onvermengd op fles gebracht. Naast deze zeldzame varianten zijn er ook nog de cognacs voor courant gebruik. Deze zijn soms e en fractie duurder dan de grote merken maar steken wat betreft kwaliteit met kop en schouders boven de concurrentie uit. Dit zijn schitterende cognacs!
Lees meer
+ -

La Gabare Grosperrin Cognac Grande Champagne 1971

1971
La Gabare Grosperrin Cognac Grande Champagne 1971

La Gabare Grosperrin Cognac Grande Champagne 1971

Ook de Cognac wereld kent een geheim... een klein bedrijfje met de naam ‘La Gabare’ . Guilhem Grosperrin koopt zeldzame cognacs aan die bijna altijd zijn voorzien van een oogstjaar, hetgeen zelden voorkomt. De kwaliteit van het gebodene is ook uniek. Uitsluitend originele, ongekleurde en niet aangezoete cognacs worden gekocht. Deze worden onder het toezicht van een notaris onvermengd op fles gebracht. Naast deze zeldzame varianten zijn er ook nog de cognacs voor courant gebruik. Deze zijn soms e en fractie duurder dan de grote merken maar steken wat betreft kwaliteit met kop en schouders boven de concurrentie uit. Dit zijn schitterende cognacs!
Lees meer
+ -

La Gabare Grosperrin Cognac Grande Champagne No 22

9020105000000

La Gabare Grosperrin Cognac Grande Champagne No 22

Ook de Cognac wereld kent een geheim... een klein bedrijfje met de naam ‘La Gabare’ . Guilhem Grosperrin koopt zeldzame cognacs aan die bijna altijd zijn voorzien van een oogstjaar, hetgeen zelden voorkomt. De kwaliteit van het gebodene is ook uniek. Uitsluitend originele, ongekleurde en niet aangezoete cognacs worden gekocht. Deze worden onder het toezicht van een notaris onvermengd op fles gebracht. Naast deze zeldzame varianten zijn er ook nog de cognacs voor courant gebruik. Deze zijn soms e en fractie duurder dan de grote merken maar steken wat betreft kwaliteit met kop en schouders boven de concurrentie uit. Dit zijn schitterende cognacs!
Lees meer
+ -

Roger Groult - Calvados 8 ans d'âge

Roger GroultCalvados 8 ans d'âge

Roger Groult - Calvados 8 ans d'âge

Volgens insiders is dit kleine familiedomein de top in Calvados. Het domein van de familie Groult ligt in het hart van de ciderproductie, de Pays d’Auge. In 1850 werd begonnen met het distilleren van appelcider voor de eigen consumptie. De kwaliteit van het distillaat was echter zo goed dat de productie opgevoerd werd. Vijf generaties later staat Jean-Roger Groult aan het roer van deze kleinschalige, kwaliteitgerichte distilleerderij en worden zijn weergaloze, ambachtelijk geproduceerde calvados naar 25 landen geëxporteerd.
Lees meer

Lijst Rooster

Begin negentiende eeuw was de derde president van Amerika, Thomas Jefferson, een hartstochtelijk liefhebber van grote wijnen uit de Bordeaux, had Napoleon een voorkeur voor Le Chambertin uit de Bourgogne en waren de Russische tsaren dol op grote champagnes en beroemde Sauternes als Château d’Yquem.

Er is een aantal belangrijke factoren voor de hoge kwaliteit die producenten in Frankrijk weten te bereiken. Er wordt al tweeduizend jaar wijn gemaakt en de wijnboeren in dit land weten dus als geen ander waar je het best welk druivenras kunt verbouwen. Daarnaast spelen zaken een rol als het grotendeels gematigde klimaat (waarin de druivenstokken zich optimaal thuis voelen), de grote diversiteit aan druivenrassen, het grote scala aan afzonderlijke wijntypes en -soorten, en niet te vergeten de onovertroffen kwaliteit van de barriques (kleine houten rijpingsvaten), die gemaakt worden van Frans eikenhout. Bovendien was Frankrijk het eerste land dat classificaties voor zijn wijnen instelde. In 1855 gebeurde dat voor een deel van de Bordeaux en voor de Côte d’Or in de Bourgogne; in 1935 introduceerde Frankrijk het wettelijke systeem van de Appellation d’Origine Contrôlée. Alle wijnen die in aanmerking willen komen voor de AOC-status worden streng gekeurd en geanalyseerd, en moeten voldoen aan eisen die betrekking hebben op onder andere herkomstgebied, druivenras(sen), aantal aangeplante wijnstokken per hectare, teeltmethode, rendement, snoeimethode, vinificatie en etiket. Deze strenge wetten en bijbehorende keuringen maken het voor veel Franse wijnmakers overigens moeilijk om bij de productie van eenvoudigere wijnen te concurreren met landen waar een beduidend mildere regelgeving bestaat.

Dat er ook in Frankrijk nog veel te winnen is aan kwaliteit en er een jongere generatie met de juiste inspiratie en innovatie aan de weg timmert, blijkt bijvoorbeeld uit de wijnen die de laatste jaren uit de Jura komen. Uit dit kleine gebied, dat grofweg tussen de Bourgogne en de Franse Alpen ligt, komen sinds een jaar of tien plots prachtige, spannende witte wijnen van de druiven chardonnay en savagnin. Maar ook in het immense gebied van de Languedoc-Roussillon blijft het bruisen. Jaar in jaar uit nemen jonge, enthousiaste wijnmakers het roer over van hun ouders en verlaten ze de coöperaties om identiteit, persoonlijkheid en kwaliteit in hun wijnen te leggen. De grootste verrassing komt echter uit de gebieden die al een grote reputatie genieten en waar je nauwelijks nog verbetering zou verwachten: de Bordeaux, Bourgogne en Champagne. Ook hier zijn het de jonge oenologen en wijnmakers die het stof van gemakzucht en gewoonte van zich af weten te schudden, met buitengewoon fraaie resultaten.

Los van het feit dat Frankrijk ’s werelds grootste wijnproducent is, heeft het land toch vooral de reputatie dat het de bakermat van kwaliteitswijnen is en gezaghebbend op het gebied van wijn maken. Zo zijn veel vaktermen Frans, net als veel internationaal gebruikte druivenrassen. Ook worden met name wijnen uit de Bourgogne, Champagne en Bordeaux al eeuwenlang gezien als het ultieme en hoogste niveau dat er is. Begin negentiende eeuw was de derde president van Amerika, Thomas Jefferson, een hartstochtelijk liefhebber van grote wijnen uit de Bordeaux, had Napoleon een voorkeur voor Le Chambertin uit de Bourgogne en waren de Russische tsaren dol op grote champagnes en beroemde Sauternes als Château d’Yquem.

Er is een aantal belangrijke factoren voor de hoge kwaliteit die producenten in Frankrijk weten te bereiken. Er wordt al tweeduizend jaar wijn gemaakt en de wijnboeren in dit land weten dus als geen ander waar je het best welk druivenras kunt verbouwen. Daarnaast spelen zaken een rol als het grotendeels gematigde klimaat (waarin de druivenstokken zich optimaal thuis voelen), de grote diversiteit aan druivenrassen, het grote scala aan afzonderlijke wijntypes en -soorten, en niet te vergeten de onovertroffen kwaliteit van de barriques (kleine houten rijpingsvaten), die gemaakt worden van Frans eikenhout. Bovendien was Frankrijk het eerste land dat classificaties voor zijn wijnen instelde. In 1855 gebeurde dat voor een deel van de Bordeaux en voor de Côte d’Or in de Bourgogne; in 1935 introduceerde Frankrijk het wettelijke systeem van de Appellation d’Origine Contrôlée. Alle wijnen die in aanmerking willen komen voor de AOC-status worden streng gekeurd en geanalyseerd, en moeten voldoen aan eisen die betrekking hebben op onder andere herkomstgebied, druivenras(sen), aantal aangeplante wijnstokken per hectare, teeltmethode, rendement, snoeimethode, vinificatie en etiket. Deze strenge wetten en bijbehorende keuringen maken het voor veel Franse wijnmakers overigens moeilijk om bij de productie van eenvoudigere wijnen te concurreren met landen waar een beduidend mildere regelgeving bestaat.

Dat er ook in Frankrijk nog veel te winnen is aan kwaliteit en er een jongere generatie met de juiste inspiratie en innovatie aan de weg timmert, blijkt bijvoorbeeld uit de wijnen die de laatste jaren uit de Jura komen. Uit dit kleine gebied, dat grofweg tussen de Bourgogne en de Franse Alpen ligt, komen sinds een jaar of tien plots prachtige, spannende witte wijnen van de druiven chardonnay en savagnin. Maar ook in het immense gebied van de Languedoc-Roussillon blijft het bruisen. Jaar in jaar uit nemen jonge, enthousiaste wijnmakers het roer over van hun ouders en verlaten ze de coöperaties om identiteit, persoonlijkheid en kwaliteit in hun wijnen te leggen. De grootste verrassing komt echter uit de gebieden die al een grote reputatie genieten en waar je nauwelijks nog verbetering zou verwachten: de Bordeaux, Bourgogne en Champagne. Ook hier zijn het de jonge oenologen en wijnmakers die het stof van gemakzucht en gewoonte van zich af weten te schudden, met buitengewoon fraaie resultaten.

Uw winkelwagen is bijgewerkt met uw selectie.

Verder winkelen
Naar Bestellen