Grüner Veltliner

Grüner veltliner is misschien wel hoogstpersoonlijk verantwoordelijk voor de recente successen van de Oostenrijkse wijnbouw. De druif groeit op weinig andere plekken ter wereld en geeft geweldige witte wijnen in Oostenrijk. 

Lees verder...

Lijst Rooster

Naam Bruto prijs Netto prijs Jaar Hoeveelheid
+ -

Alois Gölles Veltliner Vinegar 0,5l Wit

Alois GöllesVeltliner Vinegar 0,5l Wit

Alois Gölles Veltliner Vinegar 0,5l Wit

Dit is één van die zeldzame, kleine bedrijven in Oostenrijk waar op topniveau wordt gewerkt. De azijnen van Gölles zijn schitterend. Ook wordt er op zeer kleine schaal gedistilleerd gemaakt, op basis van de allerbeste ingrediënten uit de boomgaard va n Oostenrijk, Steier. Maar liefst 70% van de Oostenrijkse appeloogst komt hier vandaan. Niet alleen groeit er veel fruit, het is ook erg divers, zoals stokoude en zeldzame rassen van appels en pruimen en veel wilde vruchten.Het zijn super mooie produ cten met een hart en ziel.
Lees meer
+ -

Loimer - Grüner Veltliner Lois Organic

2017
+ -

Weingut Loimer - Langenlois Grüner Veltliner Kamptal DAC

2017
+ -

Weingut Loimer - Grüner Veltliner - mit Achtung

2015
+ -

Weingut Loimer - Grüner Veltliner Käferberg

2015
Weingut LoimerGrüner Veltliner Käferberg

Weingut Loimer - Grüner Veltliner Käferberg

Wijnman Fred Loimer werd in Oostenrijk bekroond met de titel ''Wijnmaker van het jaar''. Zijn wijnen zijn dan ook schitterend, zuiver, schoon en karaktervol. Sinds 2006 werkt Fred Loimer biologisch-dyamisch waarvoor hij onlangs het certificaat voor biologische wijnbouw ontving. Hij beheert in totaal 40 hectare aan wijngaarden, waaronder enkele van de allerbeste percelen rond Langelois. Maar liefst 11 (!) single vineyards zorgen voor een grote verscheidenheid aan wijntypes en smaak. Troetelkind van Fred Loimer is de grüner veltliner druif, maar ook zijn rieslings zijn subliem. Het motto van Fred Loimer is helder: hij maakt wijnen die genot geven en geen kopzorgen!
Lees meer
+ -

Wieninger - Wiener Gemischter Satz

2017
+ -

Weingut Loimer -Grüner Veltliner Loiserberg Erste Lage

2016
+ -

Wieninger - Grüner Veltliner

2017
+ -

Wieninger - Nußberg Alte Reben Gemischter Satz

2016
+ -

Loimer - Grüner Veltliner Spiegel Kamptal Reserve

2016
+ -

Wieninger - Grüner Veltliner Ried Herrenholz

2016
+ -

Weingut Loimer - Langenloiser Grüner Veltliner

2017

Lijst Rooster

Smaaktype

Over het algemeen is de grüner veltliner te herkennen aan een typisch aroma van witte peper. De wijn kan variëren van fris tot extreem rijk en complex. Over het algemeen geldt voor de Oostenrijkse Grüner Veltliners dat de wijn een goede kwaliteit heeft, vanwege de strenge regels in dit land.

Oorsprong

De eerste notities over grüner veltliner stammen uit de 18e eeuw. Ondanks de naam komt de druif niet uit Valtellina. Recent DNA-onderzoek heeft aangetoond dat het een kloon is van traminer en een zeer obscure druif, waarvan nog maar één plant bestaat. Deze staat in St. Georgen, Oostenrijk, en wordt daar beschermd en klaargemaakt om te klonen, zodat er weer wijn van deze druif gemaakt kan worden.

Locaties

Een derde deel van de wereldwijde aanplant van grüner veltliner treffen we in Oostenrijk, veelal langs de Donau. Andere landen waar de druif staat zijn Tsjechië, Slowakije en Hongarije.

Opvoeding

Grüner veltliner is misschien wel een van de interessantste druiven voor een wijnproducent om mee te werken. Hij kan strakke frisse wijnen geven, opgevoed op rvs en bedoeld om jong te drinken. Maar van de juiste terroirs kan de druif ook zeer brede, rijke en complexe wijnen geven, die opgevoed zijn op hout en gebaat zijn bij oplegging.

Synoniemen

De naam van de druif wordt vaak afgekort tot gv. Synoniemen lijken vaak veel op de originele naam, zoals veltliner in Italië of veltlínské zelené in Slowakije.

Genetische overeenkomst

Zoals gemeld is de grüner veltliner een afstammeling van traminer en een onbekend druivenras. Opvallend is dat hij geen familie is van andere veltliners (roter veltliner en neuburger), maar wel van pinot noir.

Moeilijkheidsgraad

Grüner veltliner is een niet erg lastige druif om te verbouwen. In de wijngaard moet opgepast worden voor meeldauw, maar heel grote risico’s brengt de druif niet mee. Belangrijk is dat hij in een redelijk warm klimaat verbouwd wordt.

Uw winkelwagen is bijgewerkt met uw selectie.

Verder winkelen
Naar Bestellen