Wijnen uit Italië

Al vanaf de achtste eeuw voor onze jaartelling wordt er wijn gemaakt in Italië. De benodigde kennis en kunde werden geïntroduceerd door Grieken, Feniciërs, Egyptenaren en Etrusken. De wijnbouw werd geïntegreerd in de Romeinse cultuur en verder verspreid in het Romeinse Rijk, van het hele Middellandse Zeegebied tot in Engeland, Nederland en Duitsland. Aangezien wijn een belangrijk onderdeel was van het dagelijks leven lag het accent eeuwenlang alleen op kwantiteit – iets wat vanwege het klimaat in grote delen van Italië ook buitengewoon makkelijk was.

Lees verder...

Lijst Rooster

Naam Bruto prijs Netto prijs Jaar Hoeveelheid
+ -

Cossetti - Brachetto d'Acqui 'Theo'

2017
+ -

Berta - Grappa Primaneve Giulia Chardonnay

+ -

Cossetti - Moscato d'Asti

2017
+ -

Berta - Grappa Primaneve Piasì Brachetto

+ -

Berta Grappa Le Selezioni DiMombaruzzo Amaretto

+ -

Berta - Grappa Le Selezioni DiAnisè Sambuca

+ -

Berta - Grappa Primaneve Nibbio Barbera

+ -

Berta - Grappa Primaneve Valdavi Moscato

+ -

Montenidoli Olijfolie Olio Extra Vergine 0,5l

2016
MontenidoliOlio Extra Vergine 0,5l

Montenidoli Olijfolie Olio Extra Vergine 0,5l

Op de grond van Montenidoli worden al sinds de tijd van de Etrusken olijfgaarden gehouden. Op dit moment wordt er gebruikt gemaakt van twee verschillend type bomen, de Moraiolo en de Correggiolo. De eerste geeft meer body, de tweede meer geur. De olijfgaarden worden volledig biologisch verbouwd, en - tussen november en kerst van elk jaar - met de hand geoogst. De olijfolie van Montenidoli is een extra virgin olie, met een erg lage zuurgraad van maar 0,20%. De olie heeft een erg lange houdbaarheid en ontwikkelt zich mooi. Een top olie die gastronomisch lekker breed inzetbaar is.
Lees meer
+ -

Cantina Gorgo - Moscato Rosa di Monte Torre 0,5L

2015
+ -

Berta - Grappa Riserve Tre Soli Tre Nebbiolo

2010
+ -

ILauri - BAJO Montepulciano d'Abruzzo

2016
ILauri'BAJO' Montepulciano d'Abruzzo

ILauri - BAJO Montepulciano d'Abruzzo

Ilauri werd in 2001 opgericht door de familie Di Tonno in een mooi, onaangetast deel van de Abruzzen. Hun dochter Gaia is vernoemd naar de Griekse godin van de natuur, waarmee ze willen laten zien hoe belangrijk de bodem is voor het proces van wijnbouw en wijn maken. De wijngaarden liggen rondom het wijnhuis, op ongeveer 300 meter boven zeeniveau. Rodrigo di Tonno deed vóór de oprichting van het eigen wijngoed ervaring op bij Castello Banfi in Toscane. Dat was het begin van de huidige professionele aanpak, met als doel wijnen te creëren die eruit springen. Het wijnhuis heeft z'n eigen bottellijn en labelapparatuur, zodat het proces van begin tot eind in eigen handen blijft.
Lees meer
+ -

ILauri - BAJO Montepulciano d'Abruzzo

2017
+ -

Masseria Li Veli - Primonero Negroamaro IGT Salento

2016
+ -

ILauri - Le Pinciaie Montepulciano d'Abruzzo

2015
+ -

Badia a Coltibuono - Collebello Rosso IGT

2016
Badia a ColtibuonoCollebello IGT Toscana Rosso

Badia a Coltibuono - Collebello Rosso IGT

Prachtbedrijf uit Toscane, sinds mensenheugenis werken we met hun wijnen vanaf de vroegere Vino di Tavola uit de jaren '80-'90 (te goed voor de toen geldende wijnwetten vandaar die VdT) naar de hele reeks wijnen heden ten dage. Ze werken volledig biologisch en dat proef je!
Lees meer
+ -

Masseria Li Veli - Contrade Negroamaro

2016
+ -

Vietti - Barolo Castiglione

2014
+ -

Masseria Li Veli - Susumaniello

2016
+ -

Cantine Rosa del Golfo - Bel Noce

2016

Lijst Rooster

Al helemaal met de productiemethode die de Etrusken al gebruikten: een pergolasysteem waarbij ellenlange druivenranken met zeer veel blad en trossen in bomen werden geleid, met uiteindelijk een gigantische opbrengst. De wijngoederen waren bovendien enorm groot; uniformiteit en eenvoud waren standaard.

Italië bestond tot 1870 uit verschillende koninkrijken, hertogdommen, stadstaten, een kerkelijke staat en twee republieken. Veel grootgrondbezit dus, met weinig vrijheid of uitwisseling van kennis en geen voedingsbodem voor verbetering van de kwaliteit. En ook na de verwoesting die de Phylloxera (druifluis) en vervolgens de beide Wereldoorlogen aanrichtten in het wijnlandschap duurde het nog tot eind jaren zestig van de vorige eeuw voor hier langzaam verandering in kwam. In eerste instantie nog met veel kortzichtigheid. Met grote subsidies werden wijngaarden opnieuw beplant of nieuw aangelegd, maar met als enige doel massaproductie. Dus alweer geen kwaliteit, maar totale anonimiteit. Bedroevend, wanneer je je realiseert dat Italië juist bij uitstek de potentie heeft voor wijnen van klasse en met persoonlijkheid. Het heeft enorme mogelijkheden wat terroirs en klimaat betreft en telt meer dan duizend verschillende druivenrassen, waarvan er veel alleen in Italië te vinden zijn. 

Pas begin jaren tachtig ontstond er een nieuwe generatie wijnmakers en oenologen, zoals Angelo Gaja, Mario Incisa della Rocchetta, Giacomo Tachis, Piero Antinori en Giacomo Bologna. En pas toen werd duidelijk wat er mogelijk is. Eerst vooral nog met de ‘Super Tuscans’, geconcentreerde en op nieuw hout opgevoede Toscaanse wijnen, die niet volgens de geldende regels gemaakt werden en daarom als vino da tavola op de markt moesten komen. Na deze periode van te veel hout, overconcentratie en een te gemakkelijk gebruik van niet-Italiaanse druiven als sauvignon blanc, chardonnay, merlot en cabernet sauvignon is er sinds 2000 duidelijk een balans gevonden. Veel Italiaanse wijnmakers – vaak met hun collega’s uit Barolo en Barbaresco als voorbeeld – zoeken het nu meer in wijnen van afzonderlijke cru’s of percelen, gebruik van streekeigen druivenrassen en houtrijping die is teruggebracht naar normale proporties. Overal in Italië, van noord naar zuid (inclusief de eilanden), vind je nu steeds vaker prachtige, spannende en verfijnde voorbeelden van wijnen die met passie en kennis gemaakt zijn van autochtone en soms vergeten druivenrassen.

Uw winkelwagen is bijgewerkt met uw selectie.

Verder winkelen
Naar Bestellen