Languedoc-Roussillon

De Languedoc-Roussillon is het grootste wijnbouwgebied van Frankrijk. In de jaren 70 van de vorige eeuw werd hier veel wijn gemaakt van matig karakter, met name voor de Franse markt. Met de sterke afname van de afzet in Frankrijk moest de regio zichzelf opnieuw uitvinden, en dat deed ze! Nu wordt er veel wijn van prima tot hoog niveau gemaakt, op moderne wijze en met moderne inzichten.

Lees verder...

Lijst Rooster

Naam Bruto prijs Netto prijs Jaar Hoeveelheid
+ -

Vial-Magnères - Banyuls Réserve 4 ans

+ -

Vial-Magnères - Banyuls Blanc Rivage Ambré Solera

+ -

Vial-Magnères - Banyuls Blanc Rivage

2018
+ -

Vial-Magnères - Banyuls Grand Cru

2009
+ -

Vial-Magnères - Banyuls Rimage

2018
+ -

Vial-Magnères - Banyuls Grand Cru

2007
+ -

Léon Barral - Fine de Faugères

+ -

Domaine Peyrus - Pic Saint Loup

2014
+ -

Léon Barral - Faugères Cuvée Valinière

2015
+ -

Crosswinds - Cabernet Sauvignon

2016
+ -

Léon Barral - Faugères Cuvée Jadis

2015
+ -

Valensac - Merlot Vin de Pays d'Oc

2017
+ -

Léon Barral - Faugères Cuvée Valinière

2016
+ -

Léon Barral - Faugères Cuvée Jadis

2016
+ -

Anne Gros & Jean Paul Tollot - CinsO Cotes du Brian IGP

2018
+ -

Les Yeuses - Le Petit Merlot

2019
+ -

Saludas - Tempranillo

2019
+ -

Cante Merle - Rouge

2018
+ -

Anne Gros & Jean Paul Tollot - La 50/50 Cotes du Brian

2019
+ -

Domaine St. Felix - Cuvée Pierre Martin Rouge

2019

Lijst Rooster

Ligging

De regio strekt zich uit langs de Middellandse Zeekust van Frankrijk, grofweg tussen Montpellier en de Spaanse grens. Vrijwel nergens liggen de wijngaarden dieper dan 50 km het binnenland in. Het gebied beslaat vier departementen, namelijk Gard, Hérault, Aude en Pyrénées-Orientales. Aan de noord- en vooral westkant wordt het wijngebied ingesloten door de Cevennen.

Bodem

De bodem in het gebied is zeer divers. In de kuststreek treffen we veel kalk in de grond, terwijl er meer landinwaarts veel leisteen te vinden is.

Klimaat

Niet voor niets is dit een van Frankrijks populairste vakantiestreken. Het weer is hier heerlijk: warm en stabiel. In de zomer weinig regen, lange zonperioden en ’s nachts afkoeling vanuit de bergen. Door dit weer is het een regio waar de wijnboer de druiven nauwelijks tegen ziektes hoeft te behandelen.

Druivenrassen

De Languedoc-Roussillon kent twee gezichten. Enerzijds is het een eeuwenoude wijnregio, met lokale druiven zoals picpoul, vermentino, grenache en carignan. Anderzijds worden er door de recente en moderne wetgeving veel internationaal bekende druiven gebruikt zoals chardonnay, cabernet en merlot. De eerste groep wordt vooral verwerkt in de talloze AOP’s, waaronder bekende als Minervois en Corbières. De internationaal bekende rassen worden grotendeels in de IGP-wijnen gebruikt. De Vin de Pays d’Oc (tegenwoordig IGP d’Oc) is hier de bekendste van.

Gecontroleerde gebieden

Er zijn in de regio Languedoc-Roussillon diverse gecontroleerde gebieden. De IGP’s, waarbinnen de wetgeving het mildst is, zijn het grootst. Daarop volgen de regionale AOP’s, zoals AOP Languedoc. Hier is men bijvoorbeeld gebonden aan bepaalde druivenrassen. Een niveau dieper zijn de lokale AOP’s, zoals Saint-Chinian. In deze AOP’s zijn de regels het strengst.

Smaaktype

Over het algemeen zijn de rode wijnen uit de Languedoc-Roussillon vrij krachtig, vanwege de warmte. Er wordt ook steeds meer frisse rode wijn gemaakt, bijvoorbeeld van pinot noir. Over het algemeen kan de wijn variëren van vriendelijk voor een groot publiek tot zeer complex voor liefhebbers. Er wordt wit, rood, rosé, mousserend, zoet en droog geproduceerd.

Wijn/spijs

Bij de witte wijnen, zeker die uit de betere AOP’s, is het genieten van vis en schaal- en schelpdieren. De meeste rode wijnen uit Languedoc-Roussillon zijn heerlijk bij rood vlees, barbecue en gebraad.

Uw winkelwagen is bijgewerkt met uw selectie.

Verder winkelen
Naar Bestellen