Languedoc-Roussillon

De Languedoc-Roussillon is het grootste wijnbouwgebied van Frankrijk. In de jaren 70 van de vorige eeuw werd hier veel wijn gemaakt van matig karakter, met name voor de Franse markt. Met de sterke afname van de afzet in Frankrijk moest de regio zichzelf opnieuw uitvinden, en dat deed ze! Nu wordt er veel wijn van prima tot hoog niveau gemaakt, op moderne wijze en met moderne inzichten.

Lees verder...

Lijst Rooster

Naam Bruto prijs Netto prijs Jaar Hoeveelheid
+ -

Domaine Gardies - Mas Les Cabes Muscat de Rivesaltes

2019
+ -

CORETTE - Syrah 2018

2018
+ -

Domaine St. Felix - Cuvée Pierre Martin Rouge

2018
+ -

Félines Jourdan - Grenache Syrah Carignan Les Fruités

2016
+ -

Anne Gros & Jean Paul Tollot - La 50/50 Cotes du Brian

2018
+ -

Anne Gros & Jean Paul Tollot - Les Fontanilles

2017
+ -

Cante Merle - Rouge

2017
+ -

Les Yeuses - Le Petit Merlot

2018
+ -

Crosswinds - Merlot

2016
+ -

La Croix de la Résidence - Merlot

2018
+ -

Léon Barral - Faugères

2016
+ -

Les Grands Arbres - Merlot Bio

2018
+ -

Baron de Pilar - Merlot

2018
+ -

Les Yeuses - La Petite Syrah

2019
+ -

Les Yeuses - Syrah Cuvée Les Epices

2018
+ -

CORETTE - Pinot Noir

2019
+ -

CORETTE - Merlot

2019
+ -

CORETTE - Cabernet Sauvignon

2019
+ -

Les Yeuses - Le Petit Merlot

2019
+ -

Domaine St. Felix - Cuvée Pierre Martin Rosé

2019

Lijst Rooster

Ligging

De regio strekt zich uit langs de Middellandse Zeekust van Frankrijk, grofweg tussen Montpellier en de Spaanse grens. Vrijwel nergens liggen de wijngaarden dieper dan 50 km het binnenland in. Het gebied beslaat vier departementen, namelijk Gard, Hérault, Aude en Pyrénées-Orientales. Aan de noord- en vooral westkant wordt het wijngebied ingesloten door de Cevennen.

Bodem

De bodem in het gebied is zeer divers. In de kuststreek treffen we veel kalk in de grond, terwijl er meer landinwaarts veel leisteen te vinden is.

Klimaat

Niet voor niets is dit een van Frankrijks populairste vakantiestreken. Het weer is hier heerlijk: warm en stabiel. In de zomer weinig regen, lange zonperioden en ’s nachts afkoeling vanuit de bergen. Door dit weer is het een regio waar de wijnboer de druiven nauwelijks tegen ziektes hoeft te behandelen.

Druivenrassen

De Languedoc-Roussillon kent twee gezichten. Enerzijds is het een eeuwenoude wijnregio, met lokale druiven zoals picpoul, vermentino, grenache en carignan. Anderzijds worden er door de recente en moderne wetgeving veel internationaal bekende druiven gebruikt zoals chardonnay, cabernet en merlot. De eerste groep wordt vooral verwerkt in de talloze AOP’s, waaronder bekende als Minervois en Corbières. De internationaal bekende rassen worden grotendeels in de IGP-wijnen gebruikt. De Vin de Pays d’Oc (tegenwoordig IGP d’Oc) is hier de bekendste van.

Gecontroleerde gebieden

Er zijn in de regio Languedoc-Roussillon diverse gecontroleerde gebieden. De IGP’s, waarbinnen de wetgeving het mildst is, zijn het grootst. Daarop volgen de regionale AOP’s, zoals AOP Languedoc. Hier is men bijvoorbeeld gebonden aan bepaalde druivenrassen. Een niveau dieper zijn de lokale AOP’s, zoals Saint-Chinian. In deze AOP’s zijn de regels het strengst.

Smaaktype

Over het algemeen zijn de rode wijnen uit de Languedoc-Roussillon vrij krachtig, vanwege de warmte. Er wordt ook steeds meer frisse rode wijn gemaakt, bijvoorbeeld van pinot noir. Over het algemeen kan de wijn variëren van vriendelijk voor een groot publiek tot zeer complex voor liefhebbers. Er wordt wit, rood, rosé, mousserend, zoet en droog geproduceerd.

Wijn/spijs

Bij de witte wijnen, zeker die uit de betere AOP’s, is het genieten van vis en schaal- en schelpdieren. De meeste rode wijnen uit Languedoc-Roussillon zijn heerlijk bij rood vlees, barbecue en gebraad.

Uw winkelwagen is bijgewerkt met uw selectie.

Verder winkelen
Naar Bestellen
x

Restaurants met thuisservice

De wijnen van Résidence Wijnen proef je normaal gesproken in de beste restaurants. Door de huidige omstandigheden, hebben veel restaurants een bezorgservice en/of waardebonnen ontwikkeld. Uiteraard steunen wij onze restaurants in deze moeilijke tijden, daarom laten we weten welke restaurants wat doen bij jou in de buurt. Zo kun je thuis blijven genieten van heerlijke gerechten!

Bekijk restaurants hier