Merlot

Merlot is de populairste en meest aangeplante druif van de nobele druivenrassen. Er zijn vele rassen die meer aangeplant zijn dan merlot, maar geen van alle kunnen die zulke elegante en goede wijnen geven als merlot. De populariteit van merlot is waarschijnlijk te danken aan het vriendelijk soepele karakter, gecombineerd met potentiële grootsheid van de wijnen.

Lees verder...

Lijst Rooster

Naam Bruto prijs Netto prijs Jaar Hoeveelheid
+ -

Riedel Glas O' Cabernet / Merlot - 8 stuks

Riedel Glas 414/0O serie Cabernet / Merlot

Riedel Glas O' Cabernet / Merlot - 8 stuks

Riedel Glas O' Cabernet Merlot van het Oostenrijkse familiebedrijf Riedel. Dit betreft een set van 8 glazen.
Lees meer
+ -

Riedel Glas 446/0 Restaurant Cabernet / Merlot

+ -

Riedel Glas 412/0 Restaurant 'O' Cabernet / Merlot

+ -

Cellers Avgvstvs Forvm FORVM V Agridulce Merlot 0,25l

Cellers Avgvstvs ForvmFORVM V. Agridulce Merlot 0,25l

Cellers Avgvstvs Forvm FORVM V Agridulce Merlot 0,25l

Klein maar fijn is dit bedrijf even ten zuiden van Barcelona. Oom en neef Roca werken maar aan één ding, kwaliteit. De chardonnay werd zelfs door de Spaanse vakpers gekozen tot beste wijn van het jaar. Alle producten dragen Romeinse namen omdat de Vi a AVGVSTVS aan de voet van hun wijngaard loopt. Zie onder de naam FORVM ook de prachtige azijn en olijfolie die worden gemaakt.
Lees meer
+ -

Cellers Avgvstvs Forvm FLAVIVS Solera Cabernet Sauvignon 0,25l

Cellers Avgvstvs ForvmFLAVIVS Solera Cabernet Sauvignon 0,25l

Cellers Avgvstvs Forvm FLAVIVS Solera Cabernet Sauvignon 0,25l

Een bijzondere azijn gerijpt in 20 jaar oude Soleras (welbekend uit de Sherry productie). Een smaakvolle bitterzoette azijn gerijpt in houten vaten waarbij de rijpingscabines zich midden in de wijngaarden bevinden om op die manier het ideale rijpingsklimaat te creëren. De Flavius azijn is een zeer gelimiteerde uitgave waarvan slechts een zeer beperkte hoeveelheid wordt geproduceerd. De specifieke bitterzoete eigenschappen van deze azijn zijn het resultaat van een lange rijpingsperiode die uitgesproken smaken met zich meebrengt. Het is dan ook niet voor niets dat deze azijn wordt ingezet bij allerlei gerechten en keukens door sterrenrestaurants van over de hele wereld.
Lees meer
+ -

Cellers Avgvstvs Forvm - FORVM V. Agridulce Merlot 0,5l

+ -

CORETTE - Merlot

2017
+ -

Les Yeuses - Merlot

2016
+ -

Domaine St. Felix - Cuvée Pierre Martin Rouge

2016
Domaine St. FelixRouge Cuvée Pierre Martin VdP d'Oc

Domaine St. Felix - Cuvée Pierre Martin Rouge

Domaine St. Felix maakt een drietal wijnen. Heerlijk fris wit, een sappige, droge rosé en een zacht smakende rode wijn. Veel wijn voor het geld!
Lees meer
+ -

Enate - Cabernet Sauvignon Merlot

2015
+ -

Château Boston - Margaux

2012
+ -

Enate - Crianza Tempranillo Cabernet

2014
+ -

Château Bel Air - Puisseguin St. Emilion

2014
Château Bel-AirPuisseguin St. Emilion

Château Bel Air - Puisseguin St. Emilion

In juni 2011 werd Château Bel Air door de familie Dubard toegevoegd aan de groep familiedomeinen in Bergerac, Francs-Côtes de Bordeaux en Lalande de Pomerol. De 8,34 ha grote wijngaarden liggen rond de domeingebouwen verspreid op een bodem van kalk en klei, een terroir dat garant staat voor diepe en volle rode wijnen. Het etiket van deze wijn is door de Dubard familie ontworpen, als een eerbetoon aan de oud-parochie van Puisseguin en haar cult van Jezus Heilig Hart. De tekening op het etiket verwijst naar de nog steeds op het dorpskerkgebouw zichtbare medaillon van het Heilige Hart van Jezus. De familie voegde er echter het toepasselijke motto van Puisseguin toe: 'Surgam et Ibo' (Ik zal opstaan en gaan).
Lees meer
+ -

Wirra Wirra - Churchblock Red

2015
+ -

La Croix Romane - Lalande Pomerol

2015
Château La Croix RomaneLalande Pomerol

La Croix Romane - Lalande Pomerol

De familie Dubard kocht het domein 'Clos de l'Eglise' in 2008 en herdoopte het in Château La Croix Romane als herinnering aan de rijke Romaanse geschiedenis van de streek. De kerk van Lalande Pomerol, in de directe omgeving van het domein, werd in de 12e eeuw gebouwd in de bekende Romaanse stijl. Beschermheren van de kerk waren de 'hospitaliers' van Sint Johannus uit Jerusalem, beter bekend als de Maltese ridders. Hun embleem, het achtpuntige Maltezer kruis, is het herkenningsteken geworden van de Lalande de Pomerol wijnen. De familie Dubard kocht het domein om de hoge kwaliteit van zijn terroir, op de rechter oever van de Dordogne rivier. Het ligt op 30 km van Bordeaux en 2 km van de beroemde Pomerol hoogvlakte.
Lees meer
+ -

Klein Steenberg - Bordeaux Red Blend

2013
+ -

Mervm Priorati - Inici

2015
+ -

Grand Cardinal - Grande Sélection

2011
Château du Grand CardinalSaint-Emilion Grand Cru Grande Sélection

Grand Cardinal - Grande Sélection

Patrick Fourreau is naast eigenaar van Château Haut Surget, nu ook eigenaar van Château du Grand Cardinal.
Lees meer
+ -

Progetto Lageder - Riff Merlot Cabernet

2014
Progetto LagederRiff Merlot Cabernet IGT Vigneti delle Dolomiti

Progetto Lageder - Riff Merlot Cabernet

Lageder krijgt het voor elkaar om jaarlijks een kwaliteitsslag te maken. In de wijngaarden wordt nagenoeg uitsluitend biologisch-dynamisch gewerkt. De etiketten op de flessen zijn hiermee in lijn. Ze vormen een mooie symbolische brug tussen de wijngaard en kelder enzerzijds en de wijn in het glas anderzijds. Deze uitzonderlijk mooie wijnen blijven ons verbazen en vormen al vele jaren het fundament van onze collectie. De prestigieuze Tenutæ serie is 100% biologisch-dynamisch en Demeter gecertificeerd!
Lees meer
+ -

Domaine du Gouyat - Bergerac Rouge

2016

Lijst Rooster

Smaaktype

De term ‘een lekker Merlotje’ wordt meer dan eens gebruikt om de sappige en soepel drinkbare variant aan te duiden, zoals die (bijvoorbeeld) veel in de Languedoc gemaakt wordt, met herkenbare aroma’s van rode bessen en kersen. De complexere versies, die zeer geschikt zijn voor lange rijping, geven vol-geconcentreerde wijnen met enorme diepgang.

Oorsprong

De merlot komt van origine uit Libourne, een dorp op de Rechteroever van de Bordeaux-streek, waar bekende appellaties als Saint-Émilion en Pomerol nog steeds teren op de naam en faam van merlot.

Locaties

Het zou gemakkelijker zijn om te benoemen waar merlot niet staat aangeplant. Omdat hij gemakkelijk te verbouwen is, staat hij zelfs meer aangeplant dan cabernet sauvignon, terwijl de sappigheid en frisheid van de wijnen alom gewaardeerd wordt. De grootste aanplant van merlot staat in Frankrijk, met name in Bordeaux (waar hij vaak geblend wordt met een cabernetachtige druif) en in de Languedoc. Vrijwel alle andere Europese wijnlanden verbouwen ook een aanzienlijke hoeveelheid merlot. Een groeiende en zeker interessante aanplant zien we in de VS, Chili, Zuid-Afrika en Australië.

Opvoeding

Merlot is een echte alleskunner. Het sap uit de rijpe druiven kan vrijwel rechtstreeks in een fles gebotteld worden: dit geeft sappige maar ook frisse, toegankelijke wijnen. De in goede wijngaarden verbouwde druiven, waar aandacht voor oogstbeperking is geweest, kunnen een rijke opvoeding op hout en (eventueel) op fles uitstekend verdragen om rijke, complexe wijnen te geven.

Synoniemen

Ondanks zijn populariteit zijn er weinig (bekende) synoniemen voor de merlot. Dit komt door de late verspreiding van de druif, die pas in de 20e eeuw een vlucht nam. Enkele zeer lokale synoniemen zijn bigney en crabutet.

Genetische overeenkomst

De merlot is een afstammeling van de cabernet franc en de magdeleine noire des Charentes. Middels gedetailleerd DNA-onderzoek is zelfs bewezen dat de cabernet franc de vader is en magdeleine de moeder. Het is een zeldzaamheid dat er zulke gedetailleerde familiebanden van een klassiek druivenras zijn vastgesteld. Met deze informatie staat ook vast dat merlot een halfbroer is van cabernet sauvignon en (dus) een neef van sauvignon blanc.

Moeilijkheidsgraad

Merlot is een eenvoudig te verbouwen druif. Hij kan in veel klimaten uitstekend gedijen, als het maar niet te koel is. Hij heeft de goede eigenschappen van zijn beide ouders overgenomen: tannines en anthocyanen (kleurstof) van cabernet franc en vroegrijpheid en vruchtbaarheid van magdeleine.

Uw winkelwagen is bijgewerkt met uw selectie.

Verder winkelen
Naar Bestellen