Pinot Noir

Veel wijnmakers hebben een haat-liefdeverhouding met de pinot noir. Het is een lastig te verbouwen druif, maar hij kan geweldige wijnen geven. Wellicht geldt hetzelfde voor wijndrinkers: de hoge zuren en fijne aroma’s zijn niet aan iedereen besteed. De druif is beroemd van de rode Bourgognes, maar is misschien wel het geheime wapen van de Champagne-streek, waar hij een van de drie belangrijke druivenrassen is.

Lees verder...

Lijst Rooster

Naam Bruto prijs Netto prijs Jaar Hoeveelheid
+ -

Riedel Glas 414/07 O' Pinot / Nebbiolo

+ -

Riedel Glas 446/07 Restaurant Pinot / Nebbiolo

+ -

Riedel Glas 454/7 Restaurant Extreme Pinot Noir

+ -

Riedel Glas 412/07 Restaurant 'O' Pinot / Nebbiolo

+ -

Riedel Glas 449/07 Veritas Restaurant Old World Pinot Noir

+ -

Riedel Glas 449/67 Veritas Restaurant New World Pinot

+ -

Riedel Glas 6449/07 Veritas Old World Pinot Noir

Riedel Glas 6449/07Veritas Old World Pinot Noir

Riedel Glas 6449/07 Veritas Old World Pinot Noir

Perfect voor jonge, full-bodied (meer dan 12 procent alcohol), complexe rode wijnen met een hoog tannine gehalte. Dit glas haalt de scherpe randen van de wijn af, brengt het fruit naar de voorgrond, en geeft de wijn een balans welke normaal pas na verloop van tijd komt. Het forse formaat van dit glas laat het bouquet volledig ontwikkelen. Aanbevolen voor: Bordeaux (rood), Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Rioja, Tempranillo. Hoogte: 225mm 8 7/8 inch Inhoud: 610ccm 21 1/2oz
Lees meer
+ -

Riedel Glas 6449/67 Veritas New World Pinot Noir

+ -

Riedel - 6409/07 Heart to Heart Pinot Noir

+ -

Riedel Heart to Heart Pinot Noir pay 3 get 4

+ -

Villa Wolf - Pinot Noir

2016
+ -

CORETTE - Pinot Noir

2015
+ -

CORETTE - Pinot Noir

2017
+ -

Shelter Winery - Spätburgunder

2016
+ -

Map Maker - Pinot Noir

2015
Map Maker - NIEUWPinot Noir

Map Maker - Pinot Noir

Het was 'onze' Abel Tasman die in 1642 Nova Zeelandia ontdekte. Deze naam werd aan het land gegeven toen hij terugkeerde naar de toenmalige Nederlandse Republiek. Uiteindelijk veranderde het in 'New Zealand'. Ook nu waart de geest van ons vaderland over het prachtige wijnbedrijf. Het zijn de wijnmaker Ruud Maasdam en zijn vrouw Dorien Vermaas, beide Nederlanders van geboorte, die aan de andere kant van de wereld iedere dag als eerste de zon mogen begroeten. Marlborough is hun werkgebied en dé regio van de Sauvignon Blanc druif. Hier is circa 14 keer meer van deze druivensoort aangeplant dan in de eerstvolgende Nieuw Zeelandse wijnstreek. Dankzij de vele zonne-uren en het droge en relatief koele klimaat, krijgen de druiven hier volop de tijd om te rijpen en al hun aromatische kracht te ontplooien. Het grote verschil in temperatuur tussen dag en nacht zorgt voor extra frisheid en complexiteit. Er wordt hier met respect voor moeder natuur gewerkt!
Lees meer
+ -

Pepin Condé - Rowey Vineyards Pinot Noir

2011
Stark-CondéPinot Noir Rowey Vineyards Pepin Condé Elgin

Pepin Condé - Rowey Vineyards Pinot Noir

Pepin Condé is onderdeel van Stark-Condé. De naam is afgeleid van de lokale troetelnaam van de wijnmaker in zijn jeugd: (José) Pepin Condé. Het merk staat voor hoogwaardige wijnen van specifieke wijngaarden buiten de gebruikelijke wijngebieden van de Stark-Condé wijnen. Deze speciaal geselecteerde wijngaarden produceren allemaal topkwaliteit druiven met een heel eigen karakter.
Lees meer
+ -

Felton Road - Bannockburn Pinot Noir

2016
Felton RoadBannockburn Pinot Noir

Felton Road - Bannockburn Pinot Noir

Felton Road is waarschijnlijk het beroemdste wijnhuis uit Central Otago en wellicht van heel Nieuw Zeeland, hun naam en faam wordt nu al legendarisch genoemd. Dit hebben ze bereikt door jaar in jaar uit een reeks imposante Pinot Noirs te maken die wereldwijd geroemd en genoemd worden. Elegante complexe terroirgedomineerde wijnen die uitblinken in puurheid van smaak en expressie van de druif. Er worden meerdere 'wijngaard Pinot Noirs' gemaakt die ieder hun eigen subtiele eigenschappen en verschillen ten opzichte van elkaar hebben. Vijf pinot noir wijnen en één chardonnaywijn komen nu mondjesmaat naar Nederland. Felton Road werkt volledig biodynamisch.
Lees meer
+ -

Marc Morey - Chassagne Montrachet Rouge

2015
+ -

Hirsch - San Andreas Pinot Noir

2012
Hirsch WineryPinot Noir San Andreas

Hirsch - San Andreas Pinot Noir

De Hirsch Winery is gevestigd in Fort Ross, Sonoma County, op een heuvelrug die prachtig uitkijkt op de Stille Oceaan. De wijngaarden vormen ware golven langs de kust, ten westen van Cazadero. In de winter regent het er veel, in de zomer is het heet en droog, als een woestijn. Het klimaat is onvoorspelbaar, met zeer grote jaarlijkse schommelingen in luchtvochtigheid, neerslag, wind, buien en temperatuur. Door deze grilligheid van de weersomstandigheden zijn geen twee oogstjaren gelijk. Voeg daar aan toe een zeer gemêleerde bodem van zandsteen en rotsen op de golvende heuvels en ruggen, en u hebt een uniek geheel voor de wijnbouw. Vergeet daarbij niet de beruchte San Andreas breuk, tussen de Pacific en de Noord-Amerika tellurische platen, waardoor de bodem constant in beweging is, schuift en wegglijdt. De wijnbouw is daar telkens op het randje van wat haalbaar is. Dit maakt juist de charme van Hirsch Winery. De oudste wijngaarden dateren van 1980, toen men klonen van Pommard pinot noir plantte. De chardonnay wijnranken zijn nog recenter aangeplant, in 1994. Door de grilligheid van de bodem en de microklimaten wordt er in kleinere percelen gewerkt. De druiven worden bij elk perceel apart verzorgd en geoogst. Dit geeft de wijnen van Hirsch een heel eigen karakter en een boeiende complexiteit, zuiverheid en concentratie.
Lees meer
+ -

Domaine Bailly-Réverdy Sancerre Rouge

2015

Lijst Rooster

Smaaktype

Wijnen van de pinot noir zijn vaak te herkennen aan drie kenmerken. Allereerst het fijne rode fruit; aroma’s van aardbeien en frambozen zijn eerder regel dan uitzondering. Ten tweede de aardse aroma’s, die naarmate de wijn ouder wordt steeds meer naar de voorgrond komen. Tot slot de frisse zuren, die een goede Pinot Noir zijn breedte en bewaarpotentieel geven. Naargelang het gebruik van hout tijdens de opvoeding kan de wijn van fijnzinnig tot vrij krachtig zijn.

Oorsprong

Hier zullen wij de oorsprong van de pinot in het algemeen, en niet die van de kleurmutatie pinot noir, bespreken. Hoewel er vele theorieën zijn over de herkomst van pinot, is er geen enkele sluitend en bewezen. Het zou goed kunnen dat de druif heel dicht bij de oerdruif voor wijnbouw staat: ‘Vitis vinifera’. Wel is het zo dat er in het noorden van Frankrijk (in Île-de-France) nog steeds ‘Vitis vinifera’-stokken staan, daar waar ook de eerste notitie van pinot is opgetekend in de 13e eeuw, onder de toen gebruikte naam morillon.

Locaties

Pinot noir en de Bourgogne zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar ook in Champagne, Alsace en tegenwoordig veel in Languedoc, groeit deze druif in Frankrijk. Buiten de Franse grenzen staat hij op heel veel plekken, zowel binnen als buiten Europa. Mits het een koel klimaat is, kan de druif prachtige wijnen geven, vooral van kalkrijke bodems.

Opvoeding

De pinot noir is een druif die uitstekend geschikt is voor houtlagering. Hierbij moet het geen doel zijn om een krachtige, bijna opgepompte wijn te maken, maar om de complexe aroma’s van de druif tot wasdom te laten komen. Vaak gebruikt de wijnmaker reeds gebruikte en/of licht getoaste fusten om de wijn op te voeden. Hiermee worden de structuur van de wijn en de aroma’s niet aangetast. Het fragiele rode fruit van pinot noir kan echter ook prachtig in de wijn bewaard blijven door deze op rvs op te voeden.

Synoniemen

Vanwege zijn leeftijd en vele omzwervingen kent de pinot noir vele synoniemen die nog steeds actief gebruikt worden. Zo heet de druif in het Duits blauburgunder of spätburgunder en in het Italiaans pinot nero. Tegenwoordig minder vaak gebruikte namen zijn morillon noir en savagnin noir.

Genetische overeenkomst

Doordat de druif al zo lang bestaat, is er ruim voldoende tijd geweest om te klonen en muteren. Belangrijk is het te benoemen dat de druif een kleurmutatie is van de originele pinotdruif, net als pinot blanc en pinot gris dat zijn. De belangrijkste druiven die pinot heeft voortgebracht – vaak samen met gouais blanc – zijn aligoté, auxerrois, gamay en als klap op de vuurpijl chardonnay.

Moeilijkheidsgraad

Pinot noir is een lastig te verbouwen druif. Hij heeft een dunne schil en is daardoor gevoelig voor hagel, wind en diverse ziektes. Hij loopt vroeg uit en is vroeg rijpend, waarmee het gevaar voor schade door voorjaarsvorst aanwezig is. Echt fraaie wijnen geeft de druif echter juist op de grens van zijn mogelijke groeiklimaat. Daar waar hij net rijp wordt, geeft hij prachtige wijnen. Als de wijnmaker ervoor kiest om daar de druif aan te planten – in de hoop grote wijnen te maken – neemt hij dus het risico dat dit met zich meebrengt op de koop toe.

Uw winkelwagen is bijgewerkt met uw selectie.

Verder winkelen
Naar Bestellen