Riesling

Riesling is een van de edelste witte druivenrassen in de moderne wijnbouw. Velen beweren dat geen andere druif dan riesling beter de eigenschappen van het terroir kan tonen in de wijn.

Lees verder...

Lijst Rooster

Naam Bruto prijs Netto prijs Jaar Hoeveelheid
+ -

Riedel Glas 6416/15 Vinum Chianti Riesling 8 stuks

Riedel Glas 6416/15Vinum Chianti / Riesling

Riedel Glas 6416/15 Vinum Chianti Riesling 8 stuks

Volgens velen het multi purpose glas van Riedel, maar in ieder geval ideaal voor Riesling (wit) en Sangiovese (rood).
Lees meer
+ -

Riedel Glas 6416/51 Vinum XL Riesling Grand Cru 8 stuks

Riedel Glas 6416/51Vinum XL Riesling Grand Cru

Riedel Glas 6416/51 Vinum XL Riesling Grand Cru 8 stuks

Riedel Glas 6416/51 Vinum XL Riesling Grand Cru 8 stuks
Lees meer
+ -

Riedel Glas 414/15 O' Riesling / Sauvignon Blanc

+ -

Riedel Glas 4400/15 Sommeliers Chianti / Riesling Grand Cru 1e keus

+ -

Riedel - 6409/05 Heart to Heart Riesling

+ -

Riedel Heart to Heart Riesling pay 3 get 4

+ -

Dönnhoff - Oberhäuser Brücke Spätlese

2014
Weingut DönnhoffOberhäuser Brücke Spätlese

Dönnhoff - Oberhäuser Brücke Spätlese

Als enige tot driemaal toe uitgeroepen tot 'Winzer des Jahres' (wijnmaker van het jaar) in Duitsland. Zijn wijnen zijn dan ook zéér gewild en van absolute topkwaliteit. Zijn droge wijnen hebben in Nederland inmiddels de cult status bereikt. Denk echter ook eens aan de milde Oberhäuser Leistenberg!
Lees meer
+ -

Fritz Haag - Brauneberger Juffer Sonnenuhr Spätlese Grosse Lage

2015
+ -

Fritz Haag - Brauneberger Juffer Sonnenuhr Auslese

2015
+ -

Weingut Heymann-Löwenstein - Schieferterrassen Riesling

2016
+ -

Villa Wolf - Riesling Dry

2017
+ -

Rebholz - Riesling Trocken

2016
+ -

Hain - Piesporter Riesling Trocken

2016
Weingut HainPiesporter Riesling Trocken

Hain - Piesporter Riesling Trocken

Bij Weingut Hain maakt men sinds de 17e eeuw al wijnen. Het is een van de belangrijkste spelers als het gaat om top wijngaarden in de Piesporter Goldtröpfchen en Piesporter Domherr gebieden. Hain produceert wijnen die bol staan van passie, en wordt door wijnkenners waaronder Engelsman Hugh Johnson dan ook beschreven als een van de meest getalenteerde wijnmakers van de Moezel.
Lees meer
+ -

Weingut Dönnhoff Höllenpfad Trocken

2016
+ -

Felton Road - Riesling

2016
Felton RoadRiesling

Felton Road - Riesling

Felton Road is waarschijnlijk het beroemdste wijnhuis uit Central Otago en wellicht van heel Nieuw Zeeland, hun naam en faam wordt nu al legendarisch genoemd. Dit hebben ze bereikt door jaar in jaar uit een reeks imposante Pinot Noirs te maken die wereldwijd geroemd en genoemd worden. Elegante complexe terroirgedomineerde wijnen die uitblinken in puurheid van smaak en expressie van de druif. Er worden meerdere 'wijngaard Pinot Noirs' gemaakt die ieder hun eigen subtiele eigenschappen en verschillen ten opzichte van elkaar hebben. Vijf pinot noir wijnen en één chardonnaywijn komen nu mondjesmaat naar Nederland. Felton Road werkt volledig biodynamisch.
Lees meer
+ -

P. Mertes - Bio mit Gesicht Riesling QbA feinherb

2016
P. MertesBio mit Gesicht Riesling QbA feinherb

P. Mertes - Bio mit Gesicht Riesling QbA feinherb

Peter Mertes heeft zijn eigen wijnhuis opgericht in 1924. ZIjn missie: wijn toegankelijk maken voor iedereen and zijn passie voor wijn delen.
Lees meer
+ -

Villa Wolf - Riesling Fruity

2016
Villa Wolf - Ernst LoosenRiesling Fruity

Villa Wolf - Riesling Fruity

Het Weingut Wolf is sinds het midden van de jaren '90 door Ernst Loosen (bekend van de Dr. Loosen wijnen uit de Mosel) over genomen. J.L. Wolf had toen al meer dan 200 jaar geschiedenis in de boeken staan. De kwaliteit liet te wensen over, maar het potentieel was er wel. Loosen heeft aanzienlijke veranderingen in teelwijze en vinificatie doorgevoerd op het Weingut Wolf en heeft zo doende de kwaliteit van de wijnen op een beduidend hoger peil gebracht. Een reeks van elegante, toegankelijke en makkelijk drinkbare wijnen is het resultaat. Met een mooie prijs/kwaliteit verhouding bovendien.
Lees meer
+ -

Hain - Piesporter Feinherb Riesling

2016
+ -

Rebholz - Kastanienbusch Riesling GG

2015
+ -

Heymann-Löwenstein - Uhlen Roth Lay Grosses Gewachs

2015
Weingut Heymann-LöwensteinUhlen Roth Lay Grosses Gewachs

Heymann-Löwenstein - Uhlen Roth Lay Grosses Gewachs

Alle wijnen van Weingut Heymann-Löwenstein zijn te karakteriseren met o.a. de steekwoorden, riesling, terroir, modern-klassiek, verfijnd, intens, mineraliteit.
Lees meer

Lijst Rooster

Smaaktype

Een goede droge Riesling zal altijd kenmerkende honing- en rijpe fruitaroma’s tonen. Herkenbaar zijn de hoge zuren en fijne zoetwaarden in de wijn. Hoe beter de wijn, hoe meer minerale tonen. Op veel plekken wordt er zoete wijn van riesling gemaakt, in vrijwel alle zoetgehalten. Vanwege de winterhardheid van de druif kan er (extreem) lang gewacht worden met oogsten, wat hoge suikerwaarden tot gevolg heeft. De druif blijft echter altijd zuren geven, waardoor er prachtige wijnen met een fijne zoet-zuurbalans van gemaakt kunnen worden.

Oorsprong

De druif vindt zijn oorsprong in Duitsland, op de noordoevers van de Rijn, ter hoogte van Rüdesheim. De eerste schriftelijke verwijzing naar riesling stamt uit 1435, onder de naam riesslingen.

Locaties

Tegenwoordig wordt de druif vrijwel overal op de wereld verbouwd. De enige voorwaarde is dat het klimaat redelijk koel moet zijn. Riesling kan prima tegen zon, maar het dient niet te warm te zijn waar hij groeit. Duitsland is verantwoordelijk voor bijna de helft van het wereldwijde rieslingarsenaal, maar in landen als de VS, Australië, Frankrijk en Moldavië groeit ook een behoorlijke hoeveelheid riesling.

Opvoeding

Riesling is een van de weinige druivenrassen die geen houtopvoeding kan verdragen (uitzonderingen bevestigen deze regel uiteraard). Met houtopvoeding wordt hier geen lagering op oude houten vaten die helemaal geen smaak afgeven bedoeld, maar lagering op (bijna) nieuwe ‘barriques’. De druif kan wel vele zoetwaarden in de wijn geven. Van beendroog tot mierzoet: riesling kan het allemaal.

Synoniemen

Omdat de druif op zoveel plekken groeit en ook al zo lang bestaat, zijn er vele synoniemen. Opmerkelijk is dat ze allemaal lijken op de naam riesling. Zo kennen we bijvoorbeeld rislinoc (Moldavië) en rizling (Bulgarije). De andere optie is een verwijzing in de naam naar de Rijn, zoals Rhein riesling (Oostenrijk) of raisin du Rhin (Alsace).

Genetische overeenkomst

De riesling is een afstammeling van de gouais blanc. Dit is een (nu niet meer gebruikt) eeuwenoud druivenras, dat in het verleden veel gebruikt is voor het enten van nieuwe druivenrassen. Zodoende is riesling familie van in ieder geval 80 andere rassen, waaronder chardonnay en gamay.

Moeilijkheidsgraad

Riesling is zeker geen gemakkelijk te verbouwen druif. Hij is uitermate gevoelig, zeer veeleisend en laat rijpend. De andere kant van de medaille is dat de druif zijn karakter behoudt en dat hij goed tegen koude kan. Daardoor kan de wijnmaker lang wachten met oogsten om optimale rijpheid te bereiken.

Uw winkelwagen is bijgewerkt met uw selectie.

Verder winkelen
Naar Bestellen