Sauvignon Blanc

Sauvignon blanc is na chardonnay waarschijnlijk het populairste witte druivenras. Het is aangeplant in tal van landen en tal van gebieden.

Lees verder...

Lijst Rooster

Naam Bruto prijs Netto prijs Jaar Hoeveelheid
+ -

Riedel Glas 6416/33 Vinum Sauvignon Blanc 8 stuks

Riedel Glas 6416/33Vinum Sauvignon Blanc

Riedel Glas 6416/33 Vinum Sauvignon Blanc 8 stuks

Riedel Glas 6416/33 Vinum Sauvignon Blanc 8 stuks
Lees meer
+ -

Riedel Glas 414/15 O' Riesling / Sauvignon Blanc

+ -

Riedel - 6449/33 Veritas Sauvignon Blanc

+ -

Château Climens - Papillon de Sauternes

2015
+ -

Château Trotanoy - Espérance de Trotanoy

2014
+ -

Félines Jourdan - Sauvignon Blanc

2017
+ -

Domaine St. Felix - Cuvée Pierre Martin Blanc

2017
+ -

Matetic - Corralillo Sauvignon Blanc

2017
+ -

CORETTE - Sauvignon Blanc

2017
+ -

Bailly Réverdy - Sancerre Le Pierrier la Chapelle

2017
+ -

Steenberg - Sauvignon Blanc

2017
SteenbergSauvignon Blanc

Steenberg - Sauvignon Blanc

Steenberg is een wijnhuis met geschiedenis, het is het bekendste en oudste wijndomein van Zuid-Afrika en gevestigd in de eerste wijnapellatie in de Nieuwe Wereld, tegenwoordig behoort het tot het Nationaal Park Tafelberg gelegen aan de voet van de bergketen Constantia. De constante koele luchtstromen van de Atlantische Oceaan maken dit een van de koelste wijnregio's uit Zuid-Afrika. Ooit in 1682 opgericht door Catharina Ras en lange tijd vermaard om haar fabuleuze zoete wijnen, die aan vele Europese hoven werden gedronken. In 2006 heeft de bekende wijnfirma Graham Beck de wijngaarden aangekocht. Naast hun fameuse Méthode Cap Classique ofwel mousserende wijnen wordt er een hele range aan wijnen in diverse kwaliteitsklassen gemaakt onder de namen Klein Steenberg, Steenberg en Steenberg Collection. Klein Steenberg is dan voor dagelijks gebruik, Steenberg iets specialer voor het weekend en een icoonwijn behorend tot de Steenberg Collection voor de speciale gelegenheden.
Lees meer
+ -

Domaine Treuillet - Pouilly Fumé

2017
+ -

Bellow's Rock - Sauvignon Blanc

2016
Bellow's RockSauvignon Blanc

Bellow's Rock - Sauvignon Blanc

Bellow's Rock is een reeks van hedendaagse modern gemaakte wijnen, die fris- en sappigheid paren aan klassiek elegantie. Bellow's Rock is ook een onderzeese rotsformatie ten zuiden van Kaap de Goede Hoop. In de loop der tijden zijn hier talloze schepen vergaan en menig schipwrak ligt nog steeds voor de kust. Het behoort tot de maritieme historie van de regio. De rotsformatie doet de krachtige golven uiteenspatten waardoor er in de lucht een nevelregen ontstaat van druppels en spatten. Als een hommage aan deze geschiedenis is de naam Bellow's Rock hiernaar vernoemd. De Man Vintners group is een toegewijde groep van wijnbouwers in de Agter-Paarl regio van Zuid-Afrika.
Lees meer
+ -

Sattlerhof - Gamlitzer Sauvignon Blanc

2016
+ -

Bailly Réverdy - Sancerre Les Monts Damnés

2016
+ -

Domaine du Gouyat - Montravel Blanc Sec

2017
+ -

Serge Laloue - Sancerre

2017
+ -

Wirra Wirra - Scrubby Rise White

2016
+ -

Stark Condé - Sauvignon Blanc Postcard Series

2016
Stark-CondéSauvignon Blanc Postcard Series

Stark Condé - Sauvignon Blanc Postcard Series

Pepin Condé is onderdeel van Stark-Condé. De naam is afgeleid van de lokale troetelnaam van de wijnmaker in zijn jeugd: (José) Pepin Condé. Het merk staat voor hoogwaardige wijnen van specifieke wijngaarden buiten de gebruikelijke wijngebieden van de Stark-Condé wijnen. Deze speciaal geselecteerde wijngaarden produceren allemaal topkwaliteit druiven met een heel eigen karakter.
Lees meer
+ -

Sattlerhof - Sauvignon Blanc Privat

2011

Lijst Rooster

Smaaktype

Een typische wijn van sauvignon blanc zal fris, groen en licht zijn. De wijn heeft redelijk hoge zuren en aroma’s van kruisbes, gras en frisse appels. De meer klassieke Sauvignons Blancs (vooral in Europa) zijn elegant geurende en ingetogen wijnen. Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland is vaak zeer geurig en uitgesproken. In het geval van (te) laat geplukte sauvignon is de kans op saaie en logge wijnen zeer groot. Een goede producent plukt op het moment dat de druif net rijp is en de strakke aroma’s nog volop aanwezig zijn.

Oorsprong

Vaak wordt beweerd dat sauvignon blanc afkomstig is uit de Bordeaux-regio, waar hij nog steeds veel gebruikt wordt. DNA-onderzoek en historische literatuur wijzen echter uit dat de druif oorspronkelijk uit de Loirevallei komt. Waarschijnlijk is het een afstammeling van de savagnindruif. Cabernet sauvignon is weer een afstammeling van de sauvignon blanc, wat de overeenkomst in naam verklaart.

Locaties

Daar waar de sauvignon blanc is ontstaan, treffen we hem nog steeds veel aan. Centraal in Frankrijk, in het oosten van het Loire-gebied, is hij heer en meester. Bekende witte wijnen als Sancerre en Pouilly-Fumé worden geheel van sauvignon blanc gemaakt. In Frankrijk is de druif verder te vinden in de Bordeaux en in mindere mate in een aantal andere gebieden. Vrijwel alle wijnbouwlanden verbouwen inmiddels sauvignon blanc; daarvan is Nieuw-Zeeland wellicht het meest opvallende en bekendste na Frankrijk. Over het algemeen wordt de druif verbouwd in koelere gebieden. Sauvignon blanc verdraagt niet te veel zon en dient, om de typische frisse wijnen te geven, niet te warm verbouwd te worden.

Opvoeding

In de regel geeft sauvignon blanc frisse wijnen. Hiervoor wordt de wijn vrijwel altijd opgevoed op roestvrijstalen tanks en met zo min mogelijk zuurstofcontact. De zuurstof zou de wijn snel kunnen doen oxideren. Daarnaast ondergaat de wijn zelden een malolactische vergisting (de vergisting waarbij appelzuren worden omgezet in de zachtere melkzuren), ook weer om de frisheid in de wijn te waarborgen. Uiteraard zijn het de uitzonderingen die de regel bevestigen. Een klein aantal producenten voedt Sauvignon Blanc wel op hout op. De echte kunstenaars maken op die manier zeer bijzondere wijnen.

Synoniemen

Overal ter wereld wordt eigenlijk de naam sauvignon blanc gebruikt. Men wil de naam nog weleens inkorten naar sauvignon, voor het gemak. Ook kan de naam blanc fumé of fumé blanc gebruikt worden.

Genetische overeenkomst

Savagnin is een ouder van sauvignon blanc. Daarmee is sauvignon blanc verwant aan andere afstammelingen van savagnin, zoals grüner veltliner, silvaner en verdelho. Zelf is hij een ouder van de cabernet-sauvignondruif, die waarschijnlijk ontstaan is in de Bordeaux-streek.

Moeilijkheidsgraad

De sauvignon blanc is een vrij lastige druif om te verbouwen. Door de compacte trossen liggen schimmelziektes op de loer. Daarnaast is het een kunst om de druiven rijp te krijgen, met voldoende suikers, zonder de zuurgraad te verliezen.

Uw winkelwagen is bijgewerkt met uw selectie.

Verder winkelen
Naar Bestellen