Sauvignon Blanc

Sauvignon blanc is na chardonnay waarschijnlijk het populairste witte druivenras. Het is aangeplant in tal van landen en tal van gebieden.

Lees verder...

Lijst Rooster

Naam Bruto prijs Netto prijs Jaar Hoeveelheid
+ -

Riedel - 6416/33 Vinum Sauvignon Blanc set van 2

+ -

Riedel - 0446/15 Restaurant Riesling set van 12

+ -

Riedel - 0454/05 Restaurant Extreme Riesling/Sauvignon Blanc set van 12

+ -

Riedel - 0412/15 Restaurant O Riesling set van 12

+ -

Riedel - 6449/33 Veritas Sauvignon Blanc set van 2

+ -

Riedel - 0414/15 O serie Riesling set van 2

+ -

Riedel - 0449/33 Veritas Restaurant Sauvignon Blanc set van 6

+ -

Riedel - 0413/33 Swirl Restaurant White set van 12

+ -

Riedel - 6884/33 Performance Sauvignon Blanc set van 2

+ -

Riedel - 0884/33 Performance On Premise Sauvignon Blanc set van 6

+ -

Château Climens - Barsac

1997
+ -

Château Climens - Barsac

2013
+ -

Château Climens - Papillon de Sauternes

2016
+ -

Château Climens - Barsac

2016
+ -

Château Climens - Barsac

2016
+ -

Castello dei Rampolla - Trebianco di Santa Lucia

2018
+ -

La Hitaire - Hors Saison Côtes de Gascogne

2018
+ -

Serge Laloue - Sancerre Cuvee Silex

2019
+ -

Steenberg - The Black Swan Sauvignon Blanc

2019
+ -

Vignobles Lacoste - Château de Cranne Cuvée Annie Darras Loupiac

2016

Lijst Rooster

Smaaktype

Een typische wijn van sauvignon blanc zal fris, groen en licht zijn. De wijn heeft redelijk hoge zuren en aroma’s van kruisbes, gras en frisse appels. De meer klassieke Sauvignons Blancs (vooral in Europa) zijn elegant geurende en ingetogen wijnen. Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland is vaak zeer geurig en uitgesproken. In het geval van (te) laat geplukte sauvignon is de kans op saaie en logge wijnen zeer groot. Een goede producent plukt op het moment dat de druif net rijp is en de strakke aroma’s nog volop aanwezig zijn.

Oorsprong

Vaak wordt beweerd dat sauvignon blanc afkomstig is uit de Bordeaux-regio, waar hij nog steeds veel gebruikt wordt. DNA-onderzoek en historische literatuur wijzen echter uit dat de druif oorspronkelijk uit de Loirevallei komt. Waarschijnlijk is het een afstammeling van de savagnindruif. Cabernet sauvignon is weer een afstammeling van de sauvignon blanc, wat de overeenkomst in naam verklaart.

Locaties

Daar waar de sauvignon blanc is ontstaan, treffen we hem nog steeds veel aan. Centraal in Frankrijk, in het oosten van het Loire-gebied, is hij heer en meester. Bekende witte wijnen als Sancerre en Pouilly-Fumé worden geheel van sauvignon blanc gemaakt. In Frankrijk is de druif verder te vinden in de Bordeaux en in mindere mate in een aantal andere gebieden. Vrijwel alle wijnbouwlanden verbouwen inmiddels sauvignon blanc; daarvan is Nieuw-Zeeland wellicht het meest opvallende en bekendste na Frankrijk. Over het algemeen wordt de druif verbouwd in koelere gebieden. Sauvignon blanc verdraagt niet te veel zon en dient, om de typische frisse wijnen te geven, niet te warm verbouwd te worden.

Opvoeding

In de regel geeft sauvignon blanc frisse wijnen. Hiervoor wordt de wijn vrijwel altijd opgevoed op roestvrijstalen tanks en met zo min mogelijk zuurstofcontact. De zuurstof zou de wijn snel kunnen doen oxideren. Daarnaast ondergaat de wijn zelden een malolactische vergisting (de vergisting waarbij appelzuren worden omgezet in de zachtere melkzuren), ook weer om de frisheid in de wijn te waarborgen. Uiteraard zijn het de uitzonderingen die de regel bevestigen. Een klein aantal producenten voedt Sauvignon Blanc wel op hout op. De echte kunstenaars maken op die manier zeer bijzondere wijnen.

Synoniemen

Overal ter wereld wordt eigenlijk de naam sauvignon blanc gebruikt. Men wil de naam nog weleens inkorten naar sauvignon, voor het gemak. Ook kan de naam blanc fumé of fumé blanc gebruikt worden.

Genetische overeenkomst

Savagnin is een ouder van sauvignon blanc. Daarmee is sauvignon blanc verwant aan andere afstammelingen van savagnin, zoals grüner veltliner, silvaner en verdelho. Zelf is hij een ouder van de cabernet-sauvignondruif, die waarschijnlijk ontstaan is in de Bordeaux-streek.

Moeilijkheidsgraad

De sauvignon blanc is een vrij lastige druif om te verbouwen. Door de compacte trossen liggen schimmelziektes op de loer. Daarnaast is het een kunst om de druiven rijp te krijgen, met voldoende suikers, zonder de zuurgraad te verliezen.

Uw winkelwagen is bijgewerkt met uw selectie.

Verder winkelen
Naar Bestellen