Wijnen uit Spanje

Spanje is met meer dan 1 miljoen hectare aan wijngaarden het grootste wijnland ter wereld, maar door hoge temperaturen en droogte slechts derde als het om productie gaat. Het Iberisch Schiereiland heeft een wijnbouwgeschiedenis die ver teruggaat. Al 1100 jaar voor onze jaartelling plantten de Feniciërs wijngaarden in de buurt van het huidige Cádiz in het zuiden van Spanje. Zo’n 800 jaar later verspreidden de Romeinen de wijnstok tot in het gebied dat tegenwoordig Rioja heet, diep in het binnenland.

Lees verder...

Lijst Rooster

Naam Bruto prijs Netto prijs Jaar Hoeveelheid
+ -

Bodegas Toro Albalà - Don PX

2015
Bodegas Toro AlbalàDon P.X.

Bodegas Toro Albalà - Don PX

Bodegas Toro Albalá wordt gerekend tot de top-100 wijnbedrijven van Spanje. Het bedrijf heeft de filosofie 'Calidad como unica y primera norma' (Kwaliteit is de norm). De DO Montilla-Moriles is volledig toegespitst op de Pedro Ximénez-druif, afgekort als PX. Deze druif doet het goed onder de extreme omstandigheden van Zuid-Spanje met z'n gematigd koude winters en snikhete, zeer droge zomers. De rijpe, zeer zoete PX-druiven worden direct na de oogst circa 10 dagen onder de felle zon te drogen gelegd. Het vocht in de druiven verdampt grotendeels waardoor de concentratie aan suikers en de natuurlijke aroma's een boost krijgt. De nu bijna krenten worden geperst, waarna het een gedeeltelijke alcoholische gisting ondergaat. Omdat het een zoete wijn moet worden, wordt de gisting gestopt door het toevoegen van kwalitatief hoogwaardige wijnalcohol.
Lees meer
+ -

Bodegas Toro Albalà - Don PX Gran Reserva

1987
Bodegas Toro AlbalàDon P.X. Gran Reserva

Bodegas Toro Albalà - Don PX Gran Reserva

Bodegas Toro Albalá wordt gerekend tot de top-100 wijnbedrijven van Spanje. Het bedrijf heeft de filosofie 'Calidad como unica y primera norma' (Kwaliteit is de norm). De DO Montilla-Moriles is volledig toegespitst op de Pedro Ximénez-druif, afgekort als PX. Deze druif doet het goed onder de extreme omstandigheden van Zuid-Spanje met z'n gematigd koude winters en snikhete, zeer droge zomers. De rijpe, zeer zoete PX-druiven worden direct na de oogst circa 10 dagen onder de felle zon te drogen gelegd. Het vocht in de druiven verdampt grotendeels waardoor de concentratie aan suikers en de natuurlijke aroma's een boost krijgt. De nu bijna krenten worden geperst, waarna het een gedeeltelijke alcoholische gisting ondergaat. Omdat het een zoete wijn moet worden, wordt de gisting gestopt door het toevoegen van kwalitatief hoogwaardige wijnalcohol.
Lees meer
+ -

Olivares - Dulce Monastrell 0,5L

2016
+ -

Cellers Avgvstvs Forvm FORVM V Agridulce Chardonnay 0,5l

Cellers Avgvstvs ForvmFORVM V. Agridulce Chardonnay 0,5l

Cellers Avgvstvs Forvm FORVM V Agridulce Chardonnay 0,5l

Klein maar fijn is dit bedrijf even ten zuiden van Barcelona. Oom en neef Roca werken maar aan één ding, kwaliteit. De chardonnay werd zelfs door de Spaanse vakpers gekozen tot beste wijn van het jaar. Alle producten dragen Romeinse namen omdat de Vi a AVGVSTVS aan de voet van hun wijngaard loopt. Zie onder de naam FORVM ook de prachtige azijn en olijfolie die worden gemaakt.
Lees meer
+ -

Cellers Avgvstvs Forvm FORVM V Agridulce Chardonnay 0,25l

Cellers Avgvstvs ForvmFORVM V. Agridulce Chardonnay 0,25l

Cellers Avgvstvs Forvm FORVM V Agridulce Chardonnay 0,25l

Klein maar fijn is dit bedrijf even ten zuiden van Barcelona. Oom en neef Roca werken maar aan één ding, kwaliteit. De chardonnay werd zelfs door de Spaanse vakpers gekozen tot beste wijn van het jaar. Alle producten dragen Romeinse namen omdat de Vi a AVGVSTVS aan de voet van hun wijngaard loopt. Zie onder de naam FORVM ook de prachtige azijn en olijfolie die worden gemaakt.
Lees meer
+ -

Bodegas Hidalgo / La Gitana S.A. - Manzanilla Pastrana

+ -

Bodegas Toro Albalà - Fino Eléctrico Solera 10Y 1/2

Bodegas Toro AlbalàFino Eléctrico Solera 10 Y 0,5 l

Bodegas Toro Albalà - Fino Eléctrico Solera 10Y 1/2

Bodegas Toro Albalá wordt gerekend tot de top-100 wijnbedrijven van Spanje. Het bedrijf heeft de filosofie 'Calidad como unica y primera norma' (Kwaliteit is de norm). De DO Montilla-Moriles is volledig toegespitst op de Pedro Ximénez-druif, afgekort als PX. Deze druif doet het goed onder de extreme omstandigheden van Zuid-Spanje met z'n gematigd koude winters en snikhete, zeer droge zomers. De rijpe, zeer zoete PX-druiven worden direct na de oogst circa 10 dagen onder de felle zon te drogen gelegd. Het vocht in de druiven verdampt grotendeels waardoor de concentratie aan suikers en de natuurlijke aroma's een boost krijgt. De nu bijna krenten worden geperst, waarna het een gedeeltelijke alcoholische gisting ondergaat. Omdat het een zoete wijn moet worden, wordt de gisting gestopt door het toevoegen van kwalitatief hoogwaardige wijnalcohol.
Lees meer
+ -

Cellers Avgvstvs Forvm FORVM V Agridulce Merlot 0,25l

Cellers Avgvstvs ForvmFORVM V. Agridulce Merlot 0,25l

Cellers Avgvstvs Forvm FORVM V Agridulce Merlot 0,25l

Klein maar fijn is dit bedrijf even ten zuiden van Barcelona. Oom en neef Roca werken maar aan één ding, kwaliteit. De chardonnay werd zelfs door de Spaanse vakpers gekozen tot beste wijn van het jaar. Alle producten dragen Romeinse namen omdat de Vi a AVGVSTVS aan de voet van hun wijngaard loopt. Zie onder de naam FORVM ook de prachtige azijn en olijfolie die worden gemaakt.
Lees meer
+ -

Cellers Avgvstvs Forvm FORVM V Agridulce Cab Sauvignon 0,5l

Cellers Avgvstvs ForvmFORVM V. Agridulce Cabernet Sauvignon 0,5l

Cellers Avgvstvs Forvm FORVM V Agridulce Cab Sauvignon 0,5l

Klein maar fijn is dit bedrijf even ten zuiden van Barcelona. Oom en neef Roca werken maar aan één ding, kwaliteit. De chardonnay werd zelfs door de Spaanse vakpers gekozen tot beste wijn van het jaar. Alle producten dragen Romeinse namen omdat de Vi a AVGVSTVS aan de voet van hun wijngaard loopt. Zie onder de naam FORVM ook de prachtige azijn en olijfolie die worden gemaakt.
Lees meer
+ -

Cellers Avgvstvs Forvm FORVM V Agridulce Cab Sauvignon 0,25l

Cellers Avgvstvs ForvmFORVM V. Agridulce Cabernet Sauvignon 0,25l

Cellers Avgvstvs Forvm FORVM V Agridulce Cab Sauvignon 0,25l

Klein maar fijn is dit bedrijf even ten zuiden van Barcelona. Oom en neef Roca werken maar aan één ding, kwaliteit. De chardonnay werd zelfs door de Spaanse vakpers gekozen tot beste wijn van het jaar. Alle producten dragen Romeinse namen omdat de Vi a AVGVSTVS aan de voet van hun wijngaard loopt. Zie onder de naam FORVM ook de prachtige azijn en olijfolie die worden gemaakt.
Lees meer
+ -

Bodegas Toro Albalà - Cream PX Solera 10Y 0,5L

Bodegas Toro Albalà Cream PX Solera 10 Y 0,5 l

Bodegas Toro Albalà - Cream PX Solera 10Y 0,5L

Bodegas Toro Albalá wordt gerekend tot de top-100 wijnbedrijven van Spanje. Het bedrijf heeft de filosofie 'Calidad como unica y primera norma' (Kwaliteit is de norm). De DO Montilla-Moriles is volledig toegespitst op de Pedro Ximénez-druif, afgekort als PX. Deze druif doet het goed onder de extreme omstandigheden van Zuid-Spanje met z'n gematigd koude winters en snikhete, zeer droge zomers. De rijpe, zeer zoete PX-druiven worden direct na de oogst circa 10 dagen onder de felle zon te drogen gelegd. Het vocht in de druiven verdampt grotendeels waardoor de concentratie aan suikers en de natuurlijke aroma's een boost krijgt. De nu bijna krenten worden geperst, waarna het een gedeeltelijke alcoholische gisting ondergaat. Omdat het een zoete wijn moet worden, wordt de gisting gestopt door het toevoegen van kwalitatief hoogwaardige wijnalcohol.
Lees meer
+ -

Cellers Avgvstvs Forvm FLAVIVS Solera Cabernet Sauvignon 0,25l

Cellers Avgvstvs ForvmFLAVIVS Solera Cabernet Sauvignon 0,25l

Cellers Avgvstvs Forvm FLAVIVS Solera Cabernet Sauvignon 0,25l

Een bijzondere azijn gerijpt in 20 jaar oude Soleras (welbekend uit de Sherry productie). Een smaakvolle bitterzoette azijn gerijpt in houten vaten waarbij de rijpingscabines zich midden in de wijngaarden bevinden om op die manier het ideale rijpingsklimaat te creëren. De Flavius azijn is een zeer gelimiteerde uitgave waarvan slechts een zeer beperkte hoeveelheid wordt geproduceerd. De specifieke bitterzoete eigenschappen van deze azijn zijn het resultaat van een lange rijpingsperiode die uitgesproken smaken met zich meebrengt. Het is dan ook niet voor niets dat deze azijn wordt ingezet bij allerlei gerechten en keukens door sterrenrestaurants van over de hele wereld.
Lees meer
+ -

Cellers Avgvstvs Forvm - FORVM V. Agridulce Merlot 0,5l

+ -

Bodegas Toro Albalà - Don PX Gran Reserva 1/2

1987
Bodegas Toro AlbalàDon P.X. Gran Reserva 1/2

Bodegas Toro Albalà - Don PX Gran Reserva 1/2

Bodegas Toro Albalá wordt gerekend tot de top-100 wijnbedrijven van Spanje. Het bedrijf heeft de filosofie 'Calidad como unica y primera norma' (Kwaliteit is de norm). De DO Montilla-Moriles is volledig toegespitst op de Pedro Ximénez-druif, afgekort als PX. Deze druif doet het goed onder de extreme omstandigheden van Zuid-Spanje met z'n gematigd koude winters en snikhete, zeer droge zomers. De rijpe, zeer zoete PX-druiven worden direct na de oogst circa 10 dagen onder de felle zon te drogen gelegd. Het vocht in de druiven verdampt grotendeels waardoor de concentratie aan suikers en de natuurlijke aroma's een boost krijgt. De nu bijna krenten worden geperst, waarna het een gedeeltelijke alcoholische gisting ondergaat. Omdat het een zoete wijn moet worden, wordt de gisting gestopt door het toevoegen van kwalitatief hoogwaardige wijnalcohol.
Lees meer
+ -

Enate - Gewurztraminer Dulce Late Harvest 0,5L

2014
+ -

Txomin Etxaniz - Uydi 0,5L

2014
Txomin EtxanizUydi

Txomin Etxaniz - Uydi 0,5L

Gelegen op een schiereilandje met de voetjes in zee maakt men hier de allerbeste wijn uit de regio. Knisperend fris, droog en briljant bij vis of Japanse gerechten als sushi en tempura. Txomin Etxaniz behoort tot de meest gerenommeerde producenten en is met 35 hectare ook de grootste van de D.O. De aanplant is overwegend Hondarrabi Zuri, een lokale druif welke strak droge wijnen geeft. De wijnen hebben een zacht koolzuurprikkeltje. Je vindt de wijnen natuurlijk in de beste tapa bars in de straten van San Sebastian maar ook op menig sterrenwijnkaart in Spanje. Gelukkig ook steeds vaker in Nederland.
Lees meer
+ -

Bodegas Hidalgo / La Gitana S.A. - Manzanilla La Gitana 0,5l

+ -

Bodegas Hidalgo / La Gitana S.A. - Amontillado Seco Napoleón 0,5l

+ -

Pere Ventura - Doos voor 1 fles Cava Tresor

+ -

Pere Ventura - Doos voor 1 fles Primer

Lijst Rooster

Later, tijdens de bezetting door de Moren van 711 tot 1492, was in een groot gedeelte van Spanje amper wijn te krijgen en raakte de wijncultuur in verval. Weliswaar werd in de zestiende eeuw de wijnbouw weer hervat, maar de productie was vooral voor de binnenlandse markt en de wijnen van Jerez waren de enige die bekendheid kregen in Engeland en Nederland. Eind negentiende eeuw, toen de Phylloxera (druifluis) verwoestend toesloeg in Frankrijk, zochten de handelaren uit Bordeaux hun heil in Rioja. Ze gebruikten hun technieken en kennis om de alcoholische, logge rode en de geoxideerde witte wijnen naar een hoger niveau te tillen. Pas toen kreeg de wijnbouw in Rioja enige vaart. Tegelijkertijd ontwikkelden producenten in Catalonië mousserende wijnen volgens de método tradicional (dezelfde methode die voor champagne wordt gebruikt), die onder de naam cava veel succes zouden gaan oogsten.

Voor eventjes dan. Want ook Spanje werd rond 1880 geteisterd door de phylloxera. Na een grootschalige wederopbouw van vrijwel alle wijngaarden volgde in 1932 de invoering van een systeem van gecontroleerde herkomstbepaling, de Denominación de Origen (DO). Maar er lag alweer een nieuwe periode van rampspoed op de loer: de Spaanse burgeroorlog en het internationale isolement onder de dictatuur van Franco. Er was amper handel en alleen wijnproductie voor de interne markt. Dat na Franco’s overlijden de democratie weer opleefde, Spanje lid werd van de Europese Unie en er in de wijnbouw en -handel grote veranderingen plaatsvonden, is niet echt verrassend. De snelheid waarmee dat gebeurde verraste wel en het resultaat al helemaal. In een kleine dertig jaar tijd kregen veel, en vaak onbekende, Spaanse wijnstreken nieuw leven ingeblazen. Ook werd in 1991 de hoogste Spaanse classificatie geïntroduceerd, de Denominación de Origen Calificada (DOCa). Tot nu toe is die slechts aan twee gebieden toegekend, Rioja en Priorat. Gebieden als Catalonië met zijn cava en Jerez met zijn sherry bestendigden met een constant hoog niveau hun reputatie. Tegelijkertijd bewezen regio’s als Rueda, Ribera del Duero en Torro, om er maar een paar te noemen, wat voor een enorm potentieel aan kwaliteit er in dit land aanwezig is. Er kwam een groot arsenaal aan buitengewoon goede en betaalbare wijnen op de markt. Daarnaast heeft een opvallend groot aantal wijnmakers zich in korte tijd onder de elite van mondiale topwijnen geschaard, zoals Artadi, Bodegas Pujanza, Bodegas Emilio Moro, Pingus, Muga en Clos Mogador. Een positie die in de toekomst alleen maar verder uitgebreid en geconsolideerd zal gaan worden.

Uw winkelwagen is bijgewerkt met uw selectie.

Verder winkelen
Naar Bestellen