Stellenbosch

Stellenbosch is het centrum van de Zuid-Afrikaanse wijnbouw. De bekendste wijnen van het land komen uit dit district en het stadje heeft de enige universiteit van het land die een aparte afdeling voor wijnbouw heeft. De vele pittoreske Kaaps-Hollandse boerderijen die de regio rijk is, vormen een grote toeristische trekpleister.

Lees verder...

Ligging

De streek Stellenbosch concentreert zich rondom de gelijknamige stad, op zo’n 45 kilometer ten oosten van Kaapstad. De regio ligt vrijwel direct aan de False Bay. Rondom het gebied liggen diverse gebergten, die zorgen voor meerdere microklimaten in de streek.

Bodem

De bodem in Stellenbosch is divers: in de vlakke delen in het westen van het gebied zijn het zanderige bodems die ideaal zijn voor chenin blanc. Verder naar het oosten doemen gebergten als Simonsberg, Jonkershoekberg en Helderberg op. Op de flanken van deze gebergten zijn de bodems granietrijk.

Klimaat

Het klimaat in Stellenbosch is ideaal voor wijnbouw. Verder naar het noorden, op grotere afstand van de oceaan, zijn de temperaturen hoger dan in het zuiden. Er waait altijd een verkoelende bries, zeker hoog in de heuvels. In de winter valt er voldoende regen, in de zomer is het iets warmer dan in Bordeaux. Door de sterke invloeden van de verschillende gebergten zijn er meerdere microklimaten, wat ook de verscheidenheid aan druiven verklaart.

Druivenrassen

Omdat rode wijnen uit Zuid-Afrika zo in trek zijn, hebben de cabernet sauvignon, shiraz en merlot allemaal de eerder zo populaire chenin blanc ingehaald in het wijngaardarsenaal. Ook merlot wint snel aan populariteit. Sauvignon blanc en met name chardonnay staan hier in mindere mate aangeplant, maar kunnen geraffineerde resultaten geven.

Gecontroleerde gebieden

Stellenbosch is een officieel wijndistrict en wijnen uit dit gebied mogen de naam Wine of Origin (de Zuid-Afrikaanse variant van AOP) voeren. Binnen het district liggen zeven ‘wards’. Dit zijn subregio’s die zich op een of andere wijze specifiek onderscheiden van de rest.

Smaaktype

Een aantal (rode) wijnen uit Stellenbosch behoren zeker tot de beste van het land. Dit zijn meestal wijnen van (een deel) cabernet sauvignon, die wel iets weg hebben van de grote Bordeaux-wijnen. Druiven die in de heuvels zijn gegroeid, kunnen verbluffende wijnen geven. De witte wijnen zijn vaak elegant en fris, ook die van de chardonnay.

Wijn/spijs

Natuurlijk zijn de wijnen van Stellenbosch geweldig bij de traditionele Zuid-Afrikaanse ‘braai’ (barbecue). Vanwege de diversiteit aan druiven en wijnen kunnen vele wijn-spijscombinaties met Stellenbosch-wijnen geweldige successen zijn. De culinaire inzetbaarheid wordt met steeds betere wijnen meer en meer interessant.

Uw winkelwagen is bijgewerkt met uw selectie.

Verder winkelen
Naar Bestellen