Tempranillo

Tempranillo is met afstand het belangrijkste en bekendste druivenras van Spanje. Er staat ruim 200.000 hectare van aangeplant en hij is in vrijwel het hele land te vinden. De naam verwijst naar de vroege rijping van het ras: ‘temprano’ betekent vroeg en ‘tempranillo’ is het verkleinwoord, letterlijk vertaald ‘het vroegertje’.

Lees verder...

Lijst Rooster

Naam Bruto prijs Netto prijs Jaar Hoeveelheid
+ -

Riedel Vinum Tempranillo set van 2

Riedel Glas 6416/31 - 2Vinum Tempranillo - set van 2

Riedel Vinum Tempranillo set van 2

Riedel Vinum Tempranillo set van 2
Lees meer
+ -

Condado de Haza - Crianza

2015
+ -

Bodegas y Viñedos Artadi - Tempranillo

2016
+ -

Bodegas Enguera - Coto Pardo Crianza

2015
+ -

Pesquera - Crianza

2015
+ -

Dehesa La Granja - Tierra del Vino de Zamora

2011
+ -

Enate - Tempranillo Joven

2016
+ -

7 Castillos - Rioja Crianza

2015
+ -

Enate - Tapas Tempranillo

2016
+ -

Condado de Haza - Alenza Gran Reserva

2006
+ -

Condado de Haza - Alenza Gran Reserva Magnum

2006
+ -

Bodegas y Viñedos Artadi - Viña El Pisón Magnum

2013
+ -

Bodegas y Viñedos Artadi - El Carretil

2013
+ -

Bodegas y Viñedos Artadi - El Carretil Magnum

2013
+ -

7 Castillos - Rioja Joven

2016
+ -

Bodegas y Viñedos Artadi Montes - El Carretil

2014
+ -

Bodegas y Viñedos Artadi - Viña El Pisón

2014
+ -

Bodegas y Viñedos Artadi Biurco - La Poza de Ballesteros

2014
+ -

Artadi - Viña El Pisón Magnum

2015
+ -

Bodegas y Viñedos Artadi - Viñas de Gain Tinto

2015

Lijst Rooster

Smaaktype

Tempranillo geeft over het algemeen niet erg fruitige wijnen, behalve als de wijn als Joven (jong) wordt geproduceerd en geen houtopvoeding meekrijgt. Zodra het om houtgelagerde wijnen gaat (dit kan Crianza, Reserva, Gran Reserva of een niet-specifieke categorie zijn) zal de smaak aroma’s van ceder en tabak tonen. Vooral de zachtheid van houtopgevoede Tempranillo is een veelgeliefd kenmerk.

Oorsprong

Er bestaat de theorie dat de druif door pelgrims uit Bourgogne is meegenomen naar Santiago de Compostella in Spanje en dat hij daarmee een afstammeling zou zijn van de pinot noir. DNA-onderzoek heeft dit echter uitgesloten. Het is zeer waarschijnlijk dat de druif is geboren in de regio’s Rioja en Navarra, maar wanneer weten we niet zeker. Er is al in de 13e eeuw een notitie gemaakt van een groep druiven onder de naam ‘las tempraniellas’, maar dit is te vaag om vast te stellen dat het hier om de tempranillo gaat.

Locaties

De druif is eigenlijk in elke regio van Spanje aangeplant, zelfs in de extreem warme gebieden in het zuiden. Belangrijkste en bekendste zijn wel Rioja en Ribera del Duero. Buiten Spanje is hij weinig aangeplant, maar in de Portugese Dourovallei is hij nog wel erg belangrijk.

Opvoeding

Een van de belangrijkste eigenschappen van de tempranillo is zijn weerstand tegen oxidatie. Dit maakt dat wijnen van tempranillo bij uitstek geschikt zijn voor opvoeding op hout. De wijn heeft bijna baat bij de hoge oxidatie die hiermee gepaard gaat. Hiervan maken veel wijnmakers gebruik door (lange opvoeding) te geven en zo die typische Tempranillo met houtsmaak te bereiken. Steeds meer wijnmakers zien echter dat ook in dit geval geldt dat te veel houtlagering de druif niet optimaal laat floreren.

Synoniemen

De druif is in ieder geval begin 19e eeuw door heel Spanje verspreid in hoog tempo. Hiermee is er een groot aantal lokale namen voor ontstaan. Zo heet hij cencibel in vooral het zuiden, tinta del país in Ribera, tinta de toro in Castilla en tinta roriz in Portugal.

Genetische overeenkomst

Het staat vast dat tempranillo al lang bestaat, maar vanwege zijn gelijkenis met garnacha (die andere belangrijke blauwe druif in Spanje) is het onduidelijk wanneer over welk van de twee rassen geschreven is. Zeker is dat er een genetische band is met albillo mayor uit Ribera del Duero, maar we weten niet welke de ouder van welke is.

Moeilijkheidsgraad

Tempranillo is geen lastig te verbouwen druif. Hij is vroeg rijp, wat zijn vegetatiecyclus relatief kort maakt. Dit heeft als voordeel dat er een kortere periode is dat de druif gevaar loopt. Hij is gevoelig voor te veel wind.

Uw winkelwagen is bijgewerkt met uw selectie.

Verder winkelen
Naar Bestellen