Toscane

Toscane is waarschijnlijk het bekendste (wijn)gebied van Italië. Miljoenen mensen bezoeken de streek jaarlijks. Met schilderachtige steden als Florence en Siena, de prachtige heuvels daartussen en de culturele historie is het een must voor iedere toerist. De wijnliefhebber kan zijn hart ophalen met wijnen als Chianti en Brunello di Montalcino.

Lees verder...

Lijst Rooster

Naam Bruto prijs Netto prijs Jaar Hoeveelheid
+ -

Siro Pacenti - Olio 'Extra Vergine'

2017
+ -

Montenidoli Olijfolie Olio Extra Vergine 0,5l

2020
+ -

Castello di Ama - Olio Extra Vergine Oliva

2020
+ -

Siro Pacenti - Olio 'Extra Vergine'

2020
+ -

Siro Pacenti - Brunello di Montalcino PS Magnum

2012
+ -

Montenidoli - Triassico

2008
+ -

Castello dei Rampolla - Trebianco di Santa Lucia

2018
+ -

Castello dei Rampolla - Vigna d'Alceo

2015
+ -

Montenidoli - Toscana Rosso

2018
+ -

Badia a Coltibuono - Chianti Classico

2018
+ -

Castello dei Rampolla - Sammarco

2017
+ -

Castello dei Rampolla - Vigna d'Alceo

2016
+ -

Siro Pacenti - Rosso di Montalcino

2019
+ -

Castello dei Rampolla - Vigna d'Alceo

2012
+ -

Badia a Coltibuono - Cetamura Chianti

2019
+ -

Siro Pacenti - Pelagrilli Brunello di Montalcino

2016
+ -

Siro Pacenti - Brunello di Montalcino Vecchie Vigne

2016
+ -

Cultusboni - Chianti Classico Roberto Stucchi

2019
+ -

Badia a Coltibuono - Sangioveto

2015
+ -

Badia a Coltibuono - Chianti Classico 1/2

2019

Lijst Rooster

Ligging

Toscane ligt aan de westkant van Italië, tussen de Middellandse Zee en de Apennijnen. De regio is enorm gevarieerd. Bolgheri, aan de kust gelegen, is vlak en staat onder directe invloed van de zee. Verder landinwaarts liggen heuvelachtige gebieden als Chianti en Montalcino, waar zich achter iedere heuvel weer een ander landschap (en klimaat) vormt.

Bodem

Ook voor de bodem geldt dat in een dergelijk groot gebied als Toscane veel variatie te vinden is. Die van Bolgheri, waar Bordeaux-druiven het wijngaardarsenaal regeren, lijkt veel op die van de Médoc: kenmerkend zanderig met kiezels. In de heuvels wordt de bodem zwaarder, met meer klei. In veel gebieden bevat de bodem in meer of mindere mate rijke toevoegingen als ijzer, koper en calcium.

Klimaat

Het klimaat in Toscane is ideaal voor vakantie en voor druiventeelt. De lente begint vroeg en de zomer is warm en droog. Vanwege de vaak natte herfst is het zaak voor wijnbouwers om op de tijd de druiven te oogsten. In het heuvellandschap kan het in de zomer erg warm worden in de dalen. De betere wijnen worden dan ook hogerop in de koelere delen geproduceerd.

Druivenrassen

Van oudsher is sangiovese de bepalende druif in Toscane. Het was en is de gezichtsbepaler voor Chianti (steeds minder vaak in een blend), Vino Nobile di Montepulciano (waar de druif prugnolo gentile wordt genoemd) en Brunello di Montalcino (altijd 100% cépage). In de kuststreek zijn Bordeaux-druiven en syrah veel aangeplant, niet geremd door enige lokale wijntraditie. Voor witte wijnen worden vernaccia en trebbiano veel geteeld.

Gecontroleerde gebieden

Toscane puilt uit van de DOCG’s, DOC’s en IGT’s. De bekendste zijn Chianti met in het hart van de streek de ‘originele’ Chianti Classico en zijn zeven satellietgemeenten. Voor witte wijnen is Vernaccia di San Gimignano een grote DOCG, met wisselende kwaliteiten.

Smaaktype

De meest krachtige wijnen van Toscane komen uit Bolgheri (vaak gemaakt van – deels – cabernet sauvignon) en Montalcino. Over het algemeen geeft de sangiovese tanninerijke wijnen, met kenmerkende zuren en opvallende aroma’s van kersen. De goede wijnen uit Toscane zijn elegante en verfijnde visitekaartjes van de streek met (jarenlang) bewaarpotentieel.

Wijn/spijs

De klassieke rode Toscaanse wijnen zijn al lang geen ‘pizzawijntjes’ meer. Ze passen perfect bij de herfstkeuken: stoofschotels en wild. De nieuwe stijl Toscaanse wijnen, zoals die uit Bolgheri, zijn mooie begeleiders van stevige vleesgerechten.

Uw winkelwagen is bijgewerkt met uw selectie.

Verder winkelen
Naar Bestellen