Bierzo

Bierzo is een regio in het noordwesten van Spanje, in de grotere regio Castilla y León gelegen. Het is een klassiek wijngebied, maar krijgt de laatste tijd meer aandacht, omdat er steeds meer kwaliteitswijn wordt geproduceerd.

Lees verder...

Lijst Rooster

Naam Bruto prijs Netto prijs Jaar Hoeveelheid
+ -

Losada - Godello

2019

Lijst Rooster

Ligging

De regio Bierzo ligt in het deel van Spanje dat net over Portugal heen hangt. Iets noordelijker ligt een kleine bergpartij, die de regio enigszins beschermt tegen de natte en koude invloeden van de Atlantische oceaan.

Bodem

In de regio Bierzo is de bodem opvallend: in de omgeving is het klei wat de klok slaat, in Bierzo zelf echter is de bodem leisteen-gedomineerd. Een deel van de wijngaarden is hier, met name in de steilere stukken, opgebouwd uit terrassen. Deze terrassen van leisteen doen herinneren aan Duitse wijngaarden.

Klimaat

Een groot deel van de nattigheid en kou van de Atlantische Oceaan wordt door de noordelijk gelegen Cordillera Cantábrica tegengehouden. Toch is het klimaat in Bierzo relatief nat in vergelijking met een continentaal klimaat; er valt zo’n 700 mm regen per jaar. Zon is er voldoende, maar Bierzo behoort wel tot de koelere klimaten in wijnland Spanje.

Druivenrassen

De Bierzo-regio is bekend vanwege de mencíadruif. De druif is uit Bierzo afkomstig en wordt nogal eens vergeleken met tempranillo. Dit is volkomen onterecht: het is een eigen druif, die nauwelijks lijkt op tempranillo. De rode wijnen uit Bierzo van mencía worden vaak (gekscherend) Bourgognes van Spanje genoemd, vanwege de redelijke zuren en het lichte karakter. Voor witte wijnen wordt de godello gebruikt.

Gecontroleerde gebieden

Bierzo is in zijn geheel een DO (Denominación de Origen).

Smaaktype

Bierzo is een van de vele regio’s in Spanje die de laatste 25 jaar een enorme inhaalslag op het gebied van kwaliteit heeft gemaakt. Echter is nog niet iedere producent om. Er wordt nog een behoorlijk deel eenvoudige wijn gemaakt. De goede producenten maken hier elegante en frisse rode wijnen met een mooie balans tussen concentratie en frisheid. De witte wijnen zijn vaak volsappig en prettig drinkbaar.

Wijn/spijs

De lokale keuken bestaat vooral uit stoofschotels met vlees, witte bonen en tomatensaus. Heerlijk om te combineren met de lokale rode wijnen! Daarnaast is de rode wijn goed te combineren met wild en geroosterd vlees.

Uw winkelwagen is bijgewerkt met uw selectie.

Verder winkelen
Naar Bestellen
x

Restaurants met thuisservice

De wijnen van Résidence Wijnen proef je normaal gesproken in de beste restaurants. Door de huidige omstandigheden, hebben veel restaurants een bezorgservice en/of waardebonnen ontwikkeld. Uiteraard steunen wij onze restaurants in deze moeilijke tijden, daarom laten we weten welke restaurants wat doen bij jou in de buurt. Zo kun je thuis blijven genieten van heerlijke gerechten!

Bekijk restaurants hier