Domaine Le Fay d’Homme

In het hart van AOC Muscadet Sèvre et Maine, in de buurt van Monnières, maakt de familie Caillé al vijf generaties lang wijn. Het is Vincent Caillé, de huidige eigenaar van Domaine Le Fay d’Homme, met de paplepel ingegoten: zijn beide ouders komen uit wijnfamilies. Toen hij het bedrijf in 1986 overnam, besloot hij het roer om te gooien. Een beleid van ‘compromisloze kwaliteit’ werd doorgevoerd en dat proef je in de prachtige wijnen van Domaine Le Fay d’Homme.

Lees verder...

Lijst Rooster

Lijst Rooster

De wijngaarden van Domaine Le Fay d’Homme

Domaine Le Fay d’Homme heeft een wijngaardareaal van 25 hectare, dat verspreid ligt over vier plaatsen: Monnières, Gorges, Maisdon-sur-Sèvre en Mouzillon. De drie belangrijkste bodemsoorten zijn gneis, gabbro en orthogneis. Dit, in combinatie met hoofdrolspeler melon de Bourgogne, zorgt voor een verscheidenheid aan wijnstijlen.

Samenwerking met Cristelle Guibert

Zo maakt Vincent Caillé onder andere een prachtige terroirgedreven wijn met Christelle Guibert, schrijfster voor het Britse wijntijdschrift ‘Decanter’, die tijdens een werktrip in de regio op een groot aantal verlaten wijngaarden stuitte. Ze zag tegelijkertijd ook een verschuiving plaatsvinden van techniek naar terroir bij veel producenten en raakte geïnspireerd. Ze besloot zelf aan de slag te gaan en haar eigen wijn te maken, Terre de Gneiss, waarvoor ze de hulp van Caillé inriep. De druiven komen van een oude wijngaard, aangeplant in 1954, met een gneisbodem.

Biodynamische wijnbouw

Niet veel wijnbouwers wagen zich aan biologische wijnbouw in het natte zeeklimaat van Nantes. Schimmels liggen op de loer. Caillé is een van de weinige producenten die zelfs biodynamische Muscadet maakt. In 2012 ontving Domaine Le Fay d’Homme het Demeter-certificaat voor biodynamische wijnbouw. Geen chemische bestrijdingsmiddelen om schimmels tegen te gaan, maar een aanpak waarbij de versterking van de natuurlijke groei en bodemvruchtbaarheid centraal staan. Ook in de kelder is de aanpak van Caillé minimalistisch te noemen. De wijnen worden gemaakt op traditionele wijze met inheemse gisten en krijgen een lange rijping op de ‘lie’. Het zijn pure wijnen met een prachtige terroirexpressie. Niet voor niets wordt Vincent Caillé de Muscadet-maestro genoemd.

Uw winkelwagen is bijgewerkt met uw selectie.

Verder winkelen
Naar Bestellen