Moezel

De Moezel in Duitsland is wat natuur betreft een van de meest dramatische wijnbouwgebieden ter wereld. Veel van de wijngaarden zijn extreem steil (de steilste ter wereld vinden we bij Bremm met 67%!) en de rivier de Moezel kronkelt zo sterk dat hij van bovenaf een slang lijkt. Daarbij komt dat de oevers zo diep uitgegraven zijn dat microklimaten eerder regel dan uitzondering zijn.

Lees verder...

Lijst Rooster

Naam Bruto prijs Netto prijs Jaar Hoeveelheid
+ -

Heymann-Löwenstein - Riesling F

2018
+ -

Heymann-Löwenstein - Schieferterrassen Riesling

2017
+ -

Fritz Haag - Brauneberger Juffer Riesling Grosse Lage

2016
+ -

Dr. Loosen - Riesling Trocken

2018
+ -

Fritz Haag - Brauneberger Riesling Trocken

2017
+ -

Heymann-Löwenstein - Uhlen Roth Lay Grosses Gewächs

2016
+ -

Fritz Haag - Brauneberger Riesling Tradition

2018
+ -

P. Mertes - Bio mit Gesicht Riesling Feinherb

2018
+ -

Hain - Piesporter Riesling Trocken

2018
+ -

Heymann-Löwenstein - Uhlen Roth Lay Grosses Gewächs

2017
+ -

Heymann-Löwenstein - Uhlen Laubach Grosses Gewächs

2017
+ -

Heymann-Löwenstein - Röttgen Grosses Gewächs

2017
+ -

Heymann-Löwenstein - Uhlen Laubach Grosses Gewächs

2018
+ -

Heymann-Löwenstein - Röttgen Grosses Gewächs

2018
+ -

Dr. Loosen - Riesling Lieblich

2018
+ -

Fritz Haag - Juffer Riesling Grosses Gewächs

2018
+ -

Hain - Piesporter Goldtröpfchen Riesling Trocken ***

2018
+ -

Hain - Piesporter Riesling Trocken

2019
+ -

Dr. Loosen - Riesling Trocken

2019
+ -

Fritz Haag - Riesling Trocken

2019

Lijst Rooster

Ligging

De Moezel ligt direct boven de landsgrens met Luxemburg, waar ook langs de rivier wijnbouw plaatsvindt, en strekt zich naar het noordoosten uit tot de stad Koblenz. De streek wordt aan de noordwestkant goed beschermd tegen koele noordelijke invloeden door diverse heuvels. De wijngaarden liggen allemaal op zuid- en/of west-georiënteerde hellingen langs de rivier.

Bodem

In het zuiden van de streek is de bodem vooral kalk-gedomineerd; daar wordt veel elbling verbouwd voor sekt. Maar de grote troef van de Moezel is verder stroomafwaarts de leisteenbodem. Geweldige bodem voor wijnbouw, die langs de rivier in alle kleuren te vinden is, elk met zijn eigen specifieke kenmerken en smaakmakers.

Klimaat

Hoewel de Moezel een vrij noordelijk gelegen gebied is, kan de druif er toch goed groeien. Dit heeft te maken met de amfitheaterachtige wijngaarden. Als de zon erop schijnt, wordt het er snikheet, wat de druiven veel groeikracht geeft. Het seizoen is lang en de hoge kwaliteit wordt nog eens gestimuleerd door een groot verschil in dag- en nachttemperatuur.

Druivenrassen

Er groeit een deel elbling en müller-thurgau (laatstgenoemde verdwijnt langzaam uit de wijngaarden), maar het is toch echt de rieslingdruif die de Moezel domineert. En terecht: geen andere druif kan zo goed de mineralen en specifieke kenmerken van de bodem vertalen naar mooie wijn.

Gecontroleerde gebieden

De Moezel is één beschermd gebied, waarbinnen dorpen en specifieke wijngaarden bij naam op de etiketten genoemd mogen worden. Bekende dorpen zijn bijvoorbeeld Bernkastel en Piesport en wereldberoemde wijngaarden zijn Brauneberger Juffer Sonnenuhr en Winninger Uhlen.

Smaaktype

De rieslingdruif kan extreem complexe en verfijnde wijnen geven in de Moezel. Ze worden in alle zoetvarianten gemaakt, van beendroog tot extreem zoete TBA en Eiswein. Zeker de wijnen uit de beroemde wijngaarden kunnen jarenlang opgeslagen worden, waarbij ze winnen aan smaak en finesse.

Wijn/spijs

De Rieslings uit de Moezel kunnen, in het geval van de gemakkelijke lichte wijnen, perfect als dorstlessende wijn gedronken worden. Als het de meer complexe wijnen betreft, mag er gerust rijk bij gegeten worden, zoals wild en gevogelte.

Uw winkelwagen is bijgewerkt met uw selectie.

Verder winkelen
Naar Bestellen
x

Restaurants met thuisservice

De wijnen van Résidence Wijnen proef je normaal gesproken in de beste restaurants. Door de huidige omstandigheden, hebben veel restaurants een bezorgservice en/of waardebonnen ontwikkeld. Uiteraard steunen wij onze restaurants in deze moeilijke tijden, daarom laten we weten welke restaurants wat doen bij jou in de buurt. Zo kun je thuis blijven genieten van heerlijke gerechten!

Bekijk restaurants hier