Pfalz

De Duitse Pfalz kent veel gelijkenissen met de Franse Alsace, niet in de laatste plaats omdat hij direct ten noorden van dit gebied ligt. Het is het op een na grootste wijngebied van Duitsland, na Rheinhessen.

Lees verder...

Lijst Rooster

Naam Bruto prijs Netto prijs Jaar Hoeveelheid
+ -

Rebholz - Riesling Trocken

2018
+ -

Rebholz - Mandelberg Weisser Burgunder Großes Gewächs

2017
+ -

Rebholz - Im Sonnenschein Weißer Burgunder Großes Gewächs

2017
+ -

Rebholz - Ganz Horn Im Sonnenschein Riesling GG

2017
+ -

Rebholz - Riesling vom Rotliegenden

2018
+ -

Rebholz - Ganz Horn Im Sonnenschein Riesling GG

2019
+ -

Villa Wolf - Pinot Blanc

2020
+ -

Villa Wolf - Gewürztraminer

2020
+ -

Villa Wolf - Riesling Dry

2020
+ -

Rebholz - Riesling Trocken

2020
+ -

Villa Wolf - Riesling Fruity Colour label

2020
+ -

Rebholz - Riesling vom Rotliegenden Magnum

2020
+ -

Rebholz - Weissburgunder trocken

2020
+ -

Villa Wolf - Pinot Gris

2020
+ -

Villa Wolf - Riesling Fruity

2020

Lijst Rooster

Ligging

Opmerkelijk aan de Pfalz is dat het een gebied is dat niet gedomineerd wordt door een rivier, in tegenstelling tot vrijwel alle andere Duitse wijnbouwgebieden. Het gebied ligt direct ten noorden van de Alsace en wordt vaak de Duitse Elzas genoemd. Ten westen van het gebied ligt het Haardtgebergte, de uitlopers van de Vogezen. Het strekt zich van noord naar zuid uit over een afstand van circa 80 kilometer.

Bodem

Zoals vaker in langgerekte wijngebieden, is ook in de Pfalz de bodemdiversiteit groot. In het noorden bestaat de bodem vooral uit zandsteen en leem. In het midden, van oudsher het meest geroemde deel, bestaat de bodem veelal uit kalk met delen graniet en leisteen. Verder naar het zuiden wordt de bodem rijker met kalk, klei en löss.

Klimaat

De Pfalz is het warmste en droogste gebied in Duitsland. Net zoals de Vogezen de Alsace beschermen iets zuidelijker in Frankrijk, doet het Haardtgebergte dit voor de Pfalz. Het gebied kent de minste neerslag van Duitsland. Met de opwarming van de aarde zien we hierdoor in warmere jaren problemen ontstaan voor de wijnmakers om de druiven goed rijp te krijgen.

Druivenrassen

De Pfalz is Duitslands werkplaats voor witte en blauwe druiven. Vele variëteiten zijn hier aangeplant, waarvan de belangrijkste riesling en dornfelder zijn (in ieder geval in kwantiteit). Alle pinotvarianten treffen we hier ook veel, waar vaak goede tot zeer goede wijnen van gemaakt worden.

Gecontroleerde gebieden

Zoals zoveel gebieden in Duitsland is de Pfalz één beschermd gebied, waarbinnen vele dorpen en/of wijngaarden specifiek op etiketten genoemd mogen worden. De bekendste dorpen in de Pfalz zijn Forst en Deidesheim.

Smaaktype

Vanwege de enorme diversiteit in druiven is het smaakprofiel van Pfalzer wijnen lastig samen te vatten. In ieder geval zijn de wijnen de rijkste van Duitsland, vaak met een iets hoger alcoholgehalte en mildere zuren.

Wijn/spijs

De witte wijnen uit Pfalz zijn, door hun rijkere karakter, mooi te combineren met stevige vis- en gevogeltegerechten.

Uw winkelwagen is bijgewerkt met uw selectie.

Verder winkelen
Naar Bestellen