Château Fuissé

In het hart van Mâcon, het meest zuidelijke deel van de Bourgogne, ligt Château Fuissé. In deze beroemde regio produceert de familie Vincent, eigenaren van het château sinds 1862 (al vijf generaties lang),wijnen van exceptionele kwaliteit, te danken aan de bijzondere locatie en terroir. De vergaarde kennis en expertise in drie eeuwen tijd, zorgt ervoor dat iedere generatie land heeft bijgekocht, de kwaliteit heeft verbeterd en de wereldwijde bekendheid van de  wijnen van Château Fuissé heeft vergroot.

Lees verder...

Château de Fuissé is wat je met recht een wijngoed met grote traditie mag noemen. Het is gevestigd in een oud kasteel in Fuissé, waarvan de vijfzijdige toren en historische poort teruggaan tot de vijftiende eeuw. Het is ook een echt familiedomein: het is sinds 1862 eigendom van de familie Vincent en wordt nu geleid door Antoine Vincent, die ook de wijnen maakt.

Richting premier cru

Château de Fuissé bezit maar liefst 25 hectare in de AOP Pouilly-Fuissé, die in totaal ongeveer 780 hectare wijngaard telt. Maar belangrijker dan de omvang is de kwaliteit van de wijngaarden, zeker omdat bepaalde climats in 2018 waarschijnlijk tot premier cru gepromoveerd worden. De beroemdste wijngaard van Château de Fuissé, Le Clos, zal die eer bijna zeker ten deel vallen. Een ander climat waarin Château de Fuissé percelen heeft, Les Combettes, maakt ook kans op de status van premier cru. Dat heeft het vooral te danken aan zijn bodem. Les Combettes, in het uiterste zuiden van Fuissé, ligt op pure kalksteen. En dat is iets waar het INAO, het instituut dat over beschermde herkomstbenamingen gaat, grote waarde aan hecht.

Hoofdrol voor Le Clos Monopole

Le Clos is een echte clos bourguignon, een ommuurde wijngaard, direct ten westen van het château. Het is ook een oude wijngaard, met stokken die een gemiddelde leeftijd van meer dan vijftig jaar hebben: ze mogen zich met recht vieilles vignes noemen.

De cuvée die tot dusver voor een groot deel de roem van Château de Fuissé heeft bepaald, Pouilly-Fuissé Vieilles Vignes, stamde altijd voor het overgrote deel (80%) uit Le Clos. Maar vanaf 2014 is deze cuvée vervangen door de cuvée Le Clos Monopole, die voor 100% uit Le Clos komt. Vanwege de aanstaande premier-crustatus van die wijngaard vindt Château de Fuissé het consequenter dat de hoogste cuvée vanaf nu ook de naam daarvan draagt. Historisch gezien jammer – en marketingtechnisch misschien zelfs een risico – maar wel duidelijk.

Wat is ‘grote wijn’?

Twee recente proeverijen van de domeinwijnen van Château de Fuissé uit de appellation Pouilly-Fuissé lieten zien dat het echt om grote wijnen gaat. De eerste was een overzichtsproeverij in restaurant De Ertepeller in Papendrecht, waar de werkelijk prachtige Pouilly-Fuissé Le Clos 2014 de show stal. De tweede proeverij was bij Wijnkoperij De Gouden Ton, waar zes verschillende jaargangen van Les Combettes en van Vieilles Vignes naast elkaar stonden.

Maar wat is ‘groot’ als je het over wijn hebt? Heel goede wijnen blinken uit in balans, smaak van begin tot eind, diepgang, complexiteit, afdronk en typiciteit of terroirexpressie. ‘Grote’ wijnen hebben daarbij ook nog een serieus trackrecord, een bewezen staat van dienst, vanwege een continu hoge kwaliteit. En in het geval van Pouilly-Fuissé geldt eigenlijk ook nog dat de wijnen niet zouden mogen misstaan tussen gerenommeerde Puligny-Montrachet en Meursault, die immers staan voor de hoogste kwaliteit witte Bourgogne.

Uw winkelwagen is bijgewerkt met uw selectie.

Verder winkelen
Naar Bestellen