Rhône

Langs de rivier de Rhône vindt op verschillende plekken wijnbouw plaats. Als er naar de Rhône als wijnstreek wordt verwezen, wordt hiermee de regio tussen Lyon en grofweg Arles bedoeld. Dit is een van de grootste wijngebieden van Frankrijk met zo’n 75.000 hectare wijngaard. Waar in de jaren 80 en 90 de bulk – en daarmee matige kwaliteit – de meeste aandacht leek te krijgen, zien we nu steeds meer kleine producenten en kleine appellations die kwaliteit willen bevorderen.

Lees verder...

Lijst Rooster

Naam Bruto prijs Netto prijs Jaar Hoeveelheid
+ -

Perrin - Côtes du Rhône Réserve Blanc Magnum

2018
+ -

Château de Beaucastel (Perrin) - Châteauneuf-du-Pape Roussanne Vieilles Vignes

2016
+ -

Vignoble De Boisseyt - Saint-Joseph Les Garipelées Blanc

2019
+ -

Perrin - Vacqueyras Les Christins Blanc

2019
+ -

Montine - Grignan les Adhémar Gourmandises Blanc

2020
+ -

Montine - Grignan les Adhémar Viognier

2020
+ -

Perrin - Côtes du Rhône Réserve Blanc

2020
+ -

Perrin - Luberon Blanc

2020
Famille PerrinLuberon Blanc
WS
89
DGH
8,5
PW
4*
NK
3

Perrin - Luberon Blanc

Lees meer
+ -

Vignoble De Boisseyt - Viognier En Amont

2019
+ -

Vignoble De Boisseyt - Condrieu Les Corbonnes

2019
+ -

Brusset - Cairanne Les Travers Blanc

2020
+ -

Perrin - Châteauneuf-du-Pape Les Sinards Blanc

2020
+ -

Château de Beaucastel (Perrin) - Châteauneuf-du-Pape Roussanne Vieilles Vignes

2019
+ -

Château de Beaucastel (Perrin) - Châteauneuf-du-Pape Blanc

2019
+ -

Domaine Brusset - Cairanne L'Esprit de Papet

2019
+ -

Perrin - Châteauneuf-du-Pape Les Sinards Blanc

2019

Lijst Rooster

Ligging

De Rhône-streek ligt voor een groot deel langs de rivier de Rhône. Het noordelijke deel, waar syrah de belangrijkste druif is, is een van de oudste wijngebieden van Frankrijk, waar de wijngaarden op de steile hellingen langs de rivier liggen. De zuidelijke Rhône concentreert zich rondom de stad Orange en is breder dan de noordelijke regio. Wijngaarden liggen hier ook verder van de rivier en het landschap is meer glooiend. In deze twee regio’s kunnen (vrijwel overal) wijnen onder de AOP Côtes du Rhône gemaakt worden. Een derde regio, waar dat niet kan, maar waar onder lokale AOP’s wijn gemaakt wordt, ligt in een grote cirkel om de zuidelijke Rhône heen.

Bodem

Met een dergelijk groot gebied is natuurlijk ook de bodemdiversiteit enorm. De noordelijke Rhône is rijk bedeeld met granietbodems, met als beroemde granietheuvel de Hermitage. In de zuidelijke Rhône bestaat de bodem uit klei, kiezel en zandsteen. In enkele wijngaarden liggen grote rolkeien door de hele wijngaard, waar Châteaneuf-du-Pape beroemd om is.

Klimaat

Van noord naar zuid strekt de Rhône-streek zich uit over zo’n 200 kilometer. Dit zorgt voor verschillen in de klimaten. In het noorden heerst een gematigd landklimaat: milde winters en warme zomers. De mistral die hier vaak waait, is van groot belang voor de wijnbouw. Hij zorgt voor verkoeling en voor verdrijving van de wolken – en dus voor zon. Verder naar het zuiden heeft de Middellandse Zee een grote invloed. Het is er zomers warmer en de mistral waait hier harder en kouder. De temperatuurverschillen tussen dag en nacht zijn daardoor groter, wat een langer groeiseizoen geeft.

Druivenrassen

De Rhône is een regio met een gigantische hoeveelheid druivenrassen. Syrah, grenache en mourvèdre zijn de belangrijkste blauwe rassen en viognier, marsanne en grenache blanc de bekendste witte. Heel veel wijnen uit de Rhône zijn blends van meerdere rassen.

Gecontroleerde gebieden

Er is sprake van een steeds gedetailleerder AOP-systeem in de Rhône. Binnen de bijna alles overkoepelende Côtes du Rhône liggen steeds kleiner en specifieker wordende AOP’s. Hier is vaak sprake van een microklimaat en/of bijzondere bodemomstandigheden.

Smaaktype

Wijnen uit de Rhône zijn over het algemeen gestructureerde en volle wijnen. De noordelijke wijnen, gedomineerd door syrah, zijn vaak vlezig en stevig. Die uit het zuiden, waar grenache de hoofdrol heeft, zijn kruidig en hebben aroma’s van zwoel fruit.

Wijn/spijs

De rode Rhône-wijnen zijn echte eetwijnen. Als het wildseizoen aanbreekt, kan vrijwel het gehele arsenaal uit de Rhône ontkurkt worden.

Uw winkelwagen is bijgewerkt met uw selectie.

Verder winkelen
Naar Bestellen